Kto powinien unikać kiszonej kapusty? Choroby nerek, serca i tarczycy to niektóre z przeciwskazań do jej jedzenia. A ty możesz ją jeść?

Marta Siesicka-Osiak
Wideo
od 16 lat
Kapusta kiszona to wyjątkowo zdrowe i niskokaloryczne pożywienie. Jest bogatym źródłem wielu witamin, składników mineralnych, przeciwutleniaczy oraz bakterii o działaniu probiotycznym. Jednak nie każdy może cieszyć się jej smakiem i właściwościami. Są osoby, którym kiszona kapusta może zaszkodzić. Nie należy jej także spożywać przyjmując określone leki. Zobacz, czy możesz jeść ją bez obaw o swoje zdrowie.

Spis treści

Choć kiszona kapusta jest wyjątkowo zdrowym produktem, to niektóre osoby nie powinny spożywać jej w nadmiarze lub w ogóle muszą z niej zrezygnować.
Choć kiszona kapusta jest wyjątkowo zdrowym produktem, to niektóre osoby nie powinny spożywać jej w nadmiarze lub w ogóle muszą z niej zrezygnować. danifoto/123RF

Zajrzyj do galerii i zobacz, kto nie powinien jeść kapusty kiszonej

Kto i dlaczego powinien unikać jedzenia kapusty kwaszonej?

Najbardziej znanym efektem ubocznym spożycia sporych ilości kapusty kiszonej są objawy ze strony układu pokarmowego:

  • biegunka,
  • wzdęcia,
  • gazy.

Ze względu na możliwość wystąpienia tych skutków ubocznych, pacjenci stosujący dietę lekkostrawną z powodu chorób przewlekłych, osoby o wrażliwym układzie pokarmowym oraz małe dzieci, powinny unikać nadmiernego spożywania kiszonek. Wyjątkowo ciężkostrawna jest kiszona kapusta w postaci bigosu z dodatkiem tłustego mięsa.

Także chorzy przyjmujący leki przeciwzakrzepowe powinni skonsultować się z lekarzem w kwestii spożywania kiszonej kapusty, ponieważ zawiera ona duże ilości witaminy K, zmniejszającej przeciwzakrzepowe działanie farmaceutyków. Sprawdź, w naszej galerii komu jeszcze może zaszkodzić jedzenie tej kiszonki.

Te produkty warto kisić. Poznaj właściwości zdrowotne nietypowych kiszonek

Te produkty warto kisić. Poznaj właściwości zdrowotne nietypowych kiszonek

Kiszonki to doskonały sposób na wzmocnienie organizmu. Najpopularniejsze są ogórki kiszone oraz kapusta, które mogą służyć jako naturalny probiotyk, czyli produkt korzystnie wpływający na mikroflorę j...

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko

Czy można zmniejszyć ilość soli w kapuście kiszonej?

Wiele przeciwwskazań dotyczących niejedzenia kapusty kiszonej wynika z dużej ilości soli dodawanej do niej podczas kiszenia. Aby proces fermentacji kapusty przebiegał w odpowiedni sposób, powinna być ona posolona w proporcjach 25 g soli na 1 kg kapusty. Dodanie mniejszej ilości może zaburzyć wzrost bakterii kwasu mlekowego, dlatego nie można z niej zrezygnować.

Jedyną z domowych metod pozbycia się nadmiaru soli z kiszonki jest kilkukrotne opłukanie kapusty pod bieżącą wodą przed przyrządzeniem z niej potrawy. Jednak płucząc ją, jednocześnie pozbawiamy kapustę kwasu mlekowego i innych wartościowych substancji, dlatego nie jest to polecany sposób.

Skuteczne może być jedynie sięganie po kiszonki w rozsądnych ilościach, a w szczególnych przypadkach po skonsultowaniu się z lekarzem prowadzącym.

Naturalne probiotyki mają niezwykłą moc. Znajdziesz je nie tylko w kiszonkach

Naturalne probiotyki mają niezwykłą moc. Znajdziesz je nie tylko w kiszonkach

Bez dobrych bakterii nie ma zdrowia, a nawet życia. Znajdziemy je nie tylko w kapsułkach – głównym i najlepszym źródłem są naturalne produkty, wśród których można wybierać i przebierać. Jedząc je regu...

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Dodaj firmę Autopromocja

Zadbaj o optymalne trawienie

Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia