Spis treści
5 powodów, dla których warto włączyć kapustę do swojej diety
Kapustę wyjątkowo łatwo włączyć do codziennej diety – można spożywać ją na surowo, gotowaną, duszoną i kiszoną. Polska kuchnia obfituje w przepisy, których jest bazą. W galerii przedstawiamy 5 powodów, dla których warto jeść kapustę, jak najczęściej.

mariiaboiko/123RF
Należy pamiętać, że dodawanie do kapusty niektórych dodatków w postaci np. tłustych wędlin, sprawia, że staje się ona zdecydowanie bardziej ciężkostrawna.

Schudniesz nawet do 5 kg w tydzień. Sprawdź przepis na zupę kapuścianą
Tę zupę przygotujesz łatwo na bazie ogólnie dostępnego i taniego warzywa. Stanowi podstawę 7-dniowej diety, na której można stracić do pięciu kilogramów. Zobacz przepis na zupę kapuścianą i tygodniowe...
Jakie właściwości ma kapusta?
Kapusta (Brassica L.) to warzywo, które występuje w wielu odmianach – znamy kapustę białą, czerwoną czy włoską. Tu skupimy się przede wszystkim na kapuście białej, która najczęściej trafia na nasze talerze w postaci surówek, kiszonek, gołąbków czy jako farsz pierogów. Na początku sezonu przygotowujemy z niej „młodą kapustkę” oraz pyszny i zdrowy kapuśniak.
Dlaczego warto jeść kapustę? Oprócz oczywistych walorów smakowych dostarcza bardzo mało kalorii, zaledwie 22 kcal znajdziemy w filiżance poszatkowanej, surowej młodej kapusty. Oprócz tego jest bogatym źródłem witamin i minerałów. 100 g kapusty pokrywa:
- witamina K – 56 proc. dziennego zapotrzebowania (DV),
- witamina C – 36 proc. DV,
- kwas foliowy – 10 proc. DV,
- mangan – 6 proc. DV,
- witamina B6 – 6 proc. DV,
- wapń – 3 proc. DV,
- potas – 3 proc. DV,
- magnez – 3 proc. DV.
Wśród zalet kapusty wymienia się właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne oraz przeciwutleniające, jest ceniona także za działanie oczyszczające, tonizujące i moczopędne, a także przyśpieszające gojenie ran i wrzodów.

Te produkty warto kisić. Poznaj właściwości zdrowotne nietypowych kiszonek
Kiszonki to doskonały sposób na wzmocnienie organizmu. Najpopularniejsze są ogórki kiszone oraz kapusta, które mogą służyć jako naturalny probiotyk, czyli produkt korzystnie wpływający na mikroflorę j...
Okłady ze świeżej kapusty. Kiedy i na co je stosować?
Jak pisze polska propagatorka fitoterapii, dr Jadwiga Górnicka:
W medycynie ludowej kapusta miała także zastosowanie zewnętrzne – odtruwające i regenerujące, uważano, że uśmierza ból i zmniejsza obrzęki. Aby zrobić tradycyjny okład, świeże liście, po umyciu należy osuszyć i pozbawić żyły głównej, a następnie rozgnieść np. za pomocą wałka, aż do pojawienia się soku. Można je także sparzyć we wrzątku przez 2 sekundy.
Okład z 2-3 liści owinięty bandażem można przykładać w momencie, kiedy występują:
- schorzenia żołądkowo-jelitowe oraz wątrobowe,
- dolegliwości opłucne i płucne np. katar czy zapalenie oskrzeli,
- choroby skórne, takie jak egzema, trądzik, opryszczka,
- stany zapalne skórny np. zastrzał, czyrak, ropień
- nerwobóle różnego pochodzenia,
- oparzenia, odmrożenia, stłuczenia,
- silne bóle głowy, migreny.
Obecnie najbardziej znaną formą wykorzystanie liści kapusty, jest robienie z nich okładów na obolałe piersi przez kobiety karmiące. W przypadku wystąpienia reakcji alergicznej lub pogorszenia samopoczucia należy natychmiast przerwać kurację.

Kto nie powinien jeść kapusty kiszonej? Sprawdź, czy jest bezpieczna dla ciebie
Kapusta kiszona to wyjątkowo zdrowe i niskokaloryczne pożywienie. Jest bogatym źródłem wielu witamin, składników mineralnych, przeciwutleniaczy oraz bakterii o działaniu probiotycznym. Jednak nie każd...
Źródła:
- Apteka Natury – Poradnik zdrowia, Jadwiga Górnicka, Agencja Wydawnicza Morex, Kielce
- 8 Health Benefits of Cabbage Cleveland Clinic
- 9 Impressive Health Benefits of Cabbage Healthline