Co daje jedzenie kapusty? Jest co najmniej 5 powodów, dla których warto sięgnąć po kwaszoną i surową kapustę przez cały rok

Marta Siesicka-Osiak
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Surówka z kapusty, kapusta zasmażana, kiszona i oczywiście… bigos oraz pierogi z kapustą i grzybami. Bez kapusty polska kuchnia straciłaby połowę charakteru! To wyjątkowe warzywo jemy często i chętnie. Ale czy kwaszona lub surowa kapusta jest zdrowa? Tak! To niskokaloryczne i wyjątkowo wartościowe warzywo, które warto włączyć do swojej codziennej diety. Zobacz dlaczego!

Spis treści

5 powodów, dla których warto włączyć kapustę do swojej diety

Kapustę wyjątkowo łatwo włączyć do codziennej diety – można spożywać ją na surowo, gotowaną, duszoną i kiszoną. Polska kuchnia obfituje w przepisy, których jest bazą. W galerii przedstawiamy 5 powodów, dla których warto jeść kapustę, jak najczęściej.

Jedzenie kapusty przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Zobacz na kolejnych slajdach, jak i dlaczego warto włączyć ją do swojej codziennej diety.
Jedzenie kapusty przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Zobacz na kolejnych slajdach, jak i dlaczego warto włączyć ją do swojej codziennej diety.
mariiaboiko/123RF

Należy pamiętać, że dodawanie do kapusty niektórych dodatków w postaci np. tłustych wędlin, sprawia, że staje się ona zdecydowanie bardziej ciężkostrawna.

Schudniesz nawet do 5 kg w tydzień. Sprawdź przepis na zupę kapuścianą

Schudniesz nawet do 5 kg w tydzień. Sprawdź przepis na zupę kapuścianą

Tę zupę przygotujesz łatwo na bazie ogólnie dostępnego i taniego warzywa. Stanowi podstawę 7-dniowej diety, na której można stracić do pięciu kilogramów. Zobacz przepis na zupę kapuścianą i tygodniowe...

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk

Jakie właściwości ma kapusta?

Kapusta (Brassica L.) to warzywo, które występuje w wielu odmianach – znamy kapustę białą, czerwoną czy włoską. Tu skupimy się przede wszystkim na kapuście białej, która najczęściej trafia na nasze talerze w postaci surówek, kiszonek, gołąbków czy jako farsz pierogów. Na początku sezonu przygotowujemy z niej „młodą kapustkę” oraz pyszny i zdrowy kapuśniak.

Dlaczego warto jeść kapustę? Oprócz oczywistych walorów smakowych dostarcza bardzo mało kalorii, zaledwie 22 kcal znajdziemy w filiżance poszatkowanej, surowej młodej kapusty. Oprócz tego jest bogatym źródłem witamin i minerałów. 100 g kapusty pokrywa:

  • witamina K – 56 proc. dziennego zapotrzebowania (DV),
  • witamina C – 36 proc. DV,
  • kwas foliowy – 10 proc. DV,
  • mangan – 6 proc. DV,
  • witamina B6 – 6 proc. DV,
  • wapń – 3 proc. DV,
  • potas – 3 proc. DV,
  • magnez – 3 proc. DV.

Wśród zalet kapusty wymienia się właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne oraz przeciwutleniające, jest ceniona także za działanie oczyszczające, tonizujące i moczopędne, a także przyśpieszające gojenie ran i wrzodów.

Te produkty warto kisić. Poznaj właściwości zdrowotne nietypowych kiszonek

Te produkty warto kisić. Poznaj właściwości zdrowotne nietypowych kiszonek

Kiszonki to doskonały sposób na wzmocnienie organizmu. Najpopularniejsze są ogórki kiszone oraz kapusta, które mogą służyć jako naturalny probiotyk, czyli produkt korzystnie wpływający na mikroflorę j...

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko

Okłady ze świeżej kapusty. Kiedy i na co je stosować?

Jak pisze polska propagatorka fitoterapii, dr Jadwiga Górnicka:

W medycynie ludowej kapusta miała także zastosowanie zewnętrzne – odtruwające i regenerujące, uważano, że uśmierza ból i zmniejsza obrzęki. Aby zrobić tradycyjny okład, świeże liście, po umyciu należy osuszyć i pozbawić żyły głównej, a następnie rozgnieść np. za pomocą wałka, aż do pojawienia się soku. Można je także sparzyć we wrzątku przez 2 sekundy.

Okład z 2-3 liści owinięty bandażem można przykładać w momencie, kiedy występują:

  • schorzenia żołądkowo-jelitowe oraz wątrobowe,
  • dolegliwości opłucne i płucne np. katar czy zapalenie oskrzeli,
  • choroby skórne, takie jak egzema, trądzik, opryszczka,
  • stany zapalne skórny np. zastrzał, czyrak, ropień
  • nerwobóle różnego pochodzenia,
  • oparzenia, odmrożenia, stłuczenia,
  • silne bóle głowy, migreny.

Obecnie najbardziej znaną formą wykorzystanie liści kapusty, jest robienie z nich okładów na obolałe piersi przez kobiety karmiące. W przypadku wystąpienia reakcji alergicznej lub pogorszenia samopoczucia należy natychmiast przerwać kurację.

Kto nie powinien jeść kapusty kiszonej? Sprawdź, czy jest bezpieczna dla ciebie

Kto nie powinien jeść kapusty kiszonej? Sprawdź, czy jest bezpieczna dla ciebie

Kapusta kiszona to wyjątkowo zdrowe i niskokaloryczne pożywienie. Jest bogatym źródłem wielu witamin, składników mineralnych, przeciwutleniaczy oraz bakterii o działaniu probiotycznym. Jednak nie każd...

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Źródła:

Zadbaj o optymalne trawienie

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

a
atrament
Stop cenzurze !!!
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia