Spis treści
5 powodów, dla których warto włączyć kapustę do swojej diety
Kapustę wyjątkowo łatwo włączyć do codziennej diety – można spożywać ją na surowo, gotowaną, duszoną i kiszoną. Polska kuchnia obfituje w przepisy, których jest bazą. W galerii przedstawiamy 5 powodów, dla których warto jeść kapustę, jak najczęściej.
Należy pamiętać, że dodawanie do kapusty niektórych dodatków w postaci np. tłustych wędlin, sprawia, że staje się ona zdecydowanie bardziej ciężkostrawna.
Jakie właściwości ma kapusta?
Kapusta (Brassica L.) to warzywo, które występuje w wielu odmianach – znamy kapustę białą, czerwoną czy włoską. Tu skupimy się przede wszystkim na kapuście białej, która najczęściej trafia na nasze talerze w postaci surówek, kiszonek, gołąbków czy jako farsz pierogów. Na początku sezonu przygotowujemy z niej „młodą kapustkę” oraz pyszny i zdrowy kapuśniak.
Dlaczego warto jeść kapustę? Oprócz oczywistych walorów smakowych dostarcza bardzo mało kalorii, zaledwie 22 kcal znajdziemy w filiżance poszatkowanej, surowej młodej kapusty. Oprócz tego jest bogatym źródłem witamin i minerałów. 100 g kapusty pokrywa:
- witamina K – 56 proc. dziennego zapotrzebowania (DV),
- witamina C – 36 proc. DV,
- kwas foliowy – 10 proc. DV,
- mangan – 6 proc. DV,
- witamina B6 – 6 proc. DV,
- wapń – 3 proc. DV,
- potas – 3 proc. DV,
- magnez – 3 proc. DV.
Wśród zalet kapusty wymienia się właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne oraz przeciwutleniające, jest ceniona także za działanie oczyszczające, tonizujące i moczopędne, a także przyśpieszające gojenie ran i wrzodów.
Okłady ze świeżej kapusty. Kiedy i na co je stosować?
Jak pisze polska propagatorka fitoterapii, dr Jadwiga Górnicka:
W medycynie ludowej kapusta miała także zastosowanie zewnętrzne – odtruwające i regenerujące, uważano, że uśmierza ból i zmniejsza obrzęki. Aby zrobić tradycyjny okład, świeże liście, po umyciu należy osuszyć i pozbawić żyły głównej, a następnie rozgnieść np. za pomocą wałka, aż do pojawienia się soku. Można je także sparzyć we wrzątku przez 2 sekundy.
Okład z 2-3 liści owinięty bandażem można przykładać w momencie, kiedy występują:
- schorzenia żołądkowo-jelitowe oraz wątrobowe,
- dolegliwości opłucne i płucne np. katar czy zapalenie oskrzeli,
- choroby skórne, takie jak egzema, trądzik, opryszczka,
- stany zapalne skórny np. zastrzał, czyrak, ropień
- nerwobóle różnego pochodzenia,
- oparzenia, odmrożenia, stłuczenia,
- silne bóle głowy, migreny.
Obecnie najbardziej znaną formą wykorzystanie liści kapusty, jest robienie z nich okładów na obolałe piersi przez kobiety karmiące. W przypadku wystąpienia reakcji alergicznej lub pogorszenia samopoczucia należy natychmiast przerwać kurację.
Źródła:
- Apteka Natury – Poradnik zdrowia, Jadwiga Górnicka, Agencja Wydawnicza Morex, Kielce
- 8 Health Benefits of Cabbage Cleveland Clinic
- 9 Impressive Health Benefits of Cabbage Healthline