5 najlepszych źródeł kolagenu. W tych produktach znajdziesz „białko młodości”. Wpłynie odmładzająco na skórę, wzmocni stawy i paznokcie

Marta Siesicka-Osiak
Chcąc uzupełnić braki kolagenu w organizmie, warto skorzystać z jego naturalnych źródeł. Poznasz je oglądając kolejne slajdy.
Chcąc uzupełnić braki kolagenu w organizmie, warto skorzystać z jego naturalnych źródeł. Poznasz je oglądając kolejne slajdy. Viridiana o Rivera / Anna Shvets (małe) / Pexels
Kolagen do picia i w tabletkach to suplementy diety, które są stosowane przez coraz więcej osób w celu wzmocnienia stawów oraz, aby ujędrnić skórę i spłycić zmarszczki. Jeśli zależy nam na takim efekcie, niekoniecznie musimy udawać się do apteki. Kolagen można także dostarczać wprost z jedzenia! Jest on bardziej biodostępny niż jego przetworzona wersja i może być wykorzystany od razu przez organizm. Sprawdź, w których produktach możesz go znaleźć.

Spis treści

Najlepsze źródła kolagenu w pożywieniu. Co jeść, aby wyglądać młodo i wzmocnić stawy?

Kolagen znajduje się w skórze, kościach, ścięgnach i więzadłach zwierząt (kopytnych, drobiu i ryb oraz skorupiaków), dlatego warto wzbogacić swoją dietę w to cenne białko. Zobacz w naszej galerii, w których produktach znajdziesz go najwięcej. To nie tylko słynny rosół kolagenowy!

Zobacz także: Ta maść kosztuje kilka złotych. Wygładzi zmarszczki, zwalczy trądzik i nawilży suchą skórę. Sprawdź, na co pomaga maść nagietkowa

Aby dodatkowo wspomóc produkcję kolagenu w organizmie, należy jeść pokarmy zawierające kluczowe składniki odżywcze potrzebne do jego produkcji w organizmie, w tym witaminę C i miedź. Dlatego, oprócz produktów zawierających kolagen warto, aby na naszym talerzu znalazły się także:

  1. Papryka i pomidory dostarczają sporych ilości witaminy C, która jest niezbędna w produkcji kolagenu. Pomidory zawierają ponadto likopen opóźniający procesy starzenia skóry, a w papryce znajdziemy kapsaicynę, która także zwalcza oznaki starzenia.
  2. Fasola to wysokobiałkowe pożywienie, które zawiera aminokwasy niezbędne w procesie syntezy kolagenu oraz miedź, która jest niezbędna do jego produkcji.
  3. Czosnek, jako produkt bogaty w związki siarki, może pomóc syntezowaniu kolagenu i zapobiegać jego rozpadowi, jeśli będzie jedzony w sporych, ale rozsądnych, ilościach.
  4. Owoce jagodowe są świetnym i smacznym źródłem kwasu askorbinowego, dlatego powinny być obecne w naszej diecie na co dzień. Filiżanka truskawek pokrywa 150 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
  5. Brokuły – filiżanka gotowanych lub surowych brokułów dostarcza całodniową dawkę witaminy C, która odgrywa istotną rolę w budowaniu kolagenu.

Czym jest kolagen i dlaczego warto dbać o jego obecność w codziennej diecie?

Kolagen to białko, które jest produkowane naturalnie w organizmie i stanowi ok. 30 proc. wszystkich białek. Jego największa część znajduje się w tkance łącznej. Od 25. roku życia spada produkcja kolagenu, po 40. r.ż. tracimy średnio 1 proc. tego białka rocznie.

Czytaj także: Nalewka z forsycji na wzmocnienie organizmu i zdrowe serce. Zrób sobie wiosenny detoks. Wypróbuj przepis na nalewkę z pierwszych kwiatów

Jego niedobór jest widoczny przede wszystkim na skórze twarzy, która traci jędrność i robi się wiotka, a z wiekiem pojawiają się na niej zmarszczki i zmiany pigmentacyjne. Niski poziom kolagenu w organizmie sprawia też, że nasze włosy i paznokcie są w gorszej kondycji, a rany na skórze trudniej się goją. Niedobór tego białka odczuwamy także przez gorsze funkcjonowanie stawów i mięśni.

Zobacz także: Mniej zmarszczek, jędrna i napięta skóra bez zabiegów? Te 5 sposobów zwiększy ilość kolagenu w organizmie

Regularne dostarczanie do organizmu kolagenu może spowodować, że skóra stanie się bardziej jędrna, elastyczna i nawilżona, a zmarszczki się spłycą. Skorzystają także włosy i paznokcie oraz stawy. Potwierdzają to uczestnicy badań naukowych, którzy regularnie spożywali suplementy kolagenowe i odnotowali korzyści przeciwstarzeniowe, takie jak zredukowanie drobnych linii na skórze, zmarszczek i kurzych łapek.

Stwierdzono również, że kolagen pomaga w regeneracji po ćwiczeniach u sportowców uniwersyteckich, a także w leczeniu sztywności stawów u osób z chorobą zwyrodnieniową stawów i sportowców. Zanim jednak sięgniemy po suplementy diety z kolagenem, warto spróbować wprowadzić go do codziennej diety wraz z posiłkami.

Dodaj firmę Autopromocja

Bądź zawsze w formie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nagroda Nobla w dziedzinie medycyny przyznana

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

b
bbercik
akurat ja tak średnio mogę wybierać bo mam problem z łuskami na głowie więc kolagen chcę naprodukować w taki sposób by pomagał mi on w problemie z łuszczycą. mam w psorisel emulsję w której jest masło shea i ono podobna pobudza syntezę kolagenu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia