Starzenie to naturalny proces, a upływający czas odbija się na naszym wyglądzie i kondycji fizycznej. Jednak procesy starzenia najbardziej widoczne są na skórze. Ulega ona zarówno wewnętrznemu starzeniu biologicznemu całego organizmu, jak i zewnętrznym wpływom środowiska (promieniowanie UV, zanieczyszczenie powietrza). Czasu nie da się zatrzymać, ale można zmienić niewłaściwe nawyki żywieniowe, które niszczą cerę od środka i przyczyniają się do jej szybszego starzenia.
Zobacz także:
Co jeść, żeby mieć zdrową i młodo wyglądającą skórę?
Aby zapewnić skórze młody wygląd należy przede wszystkim dostarczyć jej składników odżywczych, witamin i związków mineralnych takich jak witaminy A, C, E, D, PP, cynk, żelazo, siarka, selen, miedź oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3.
Warto pamiętać, żeby codziennie jeść warzywa i owoce, które są bogatym źródłem antyoksydantów takich jak witaminy A, C, E, beta-karoten, selen i flawonoidy. Zwalczając wolne rodniki przeciwdziałają one procesom starzenia oraz zapobiegają rozwojowi chorób cywilizacyjnych takich jak cukrzyca czy miażdżyca, a nawet nowotwory.
Specjaliści zalecają spożywanie minimum 400 g warzyw dziennie, a najlepiej ok. 700 g. Dzięki takiej ilości warzyw w diecie nie ma konieczności sięgania po suplementy diety.
Witaminy A oraz C znajdują się głównie w owocach i warzywach o wyrazistej barwie takich jak dynia, marchew, sałata, szpinak, maliny. Witaminę E zawierają oleje roślinne (słonecznikowy, rzepakowy), migdały, orzechy. Witaminy z grupy B znajdujące się np. w płatkach owsianych, orzechach włoskich, soi, drożdżach, szpinaku czy jajkach zadbają o elastyczność i prawidłowe napięcie skóry, ale też o piękny wygląd włosów i paznokci. Natomiast selen zawarty m.in. w produktach zbożowych, rybach morskich czy orzechach brazylijskich spowolni procesy starzenia się nie tylko skóry, ale i wszystkich tkanek organizmu. Kwasy omega 3, które znajdziemy w oleju rzepakowym, lnianym oraz rybach morskich zadbają o prawidłowe nawilżenie skóry.
Składniki odżywcze zawarte w warzywach i owocach wpływają na właściwe napięcie, koloryt i nawilżenie skóry. Dzięki nim skóra jest sprężysta, elastyczna, gładka i pozbawiona niedoskonałości takich jak trądzik czy zmarszczki. Staje się również odporna na uszkodzenia i pełna blasku. Jednak niewłaściwa dieta zaburza ten stan i przyczynia się do pojawiania się coraz wyraźniejszych oznak upływającego czasu.
Chcesz wyglądać młodziej? Nie popełniaj tych błędów! Zobacz, 5 nawyków żywieniowych, które postarzają twoją cerę!
ZOBACZ: Jak chronić cerę zimą?