Rosół kolagenowy to zupa mocy. Dobrze wpływa na układ pokarmowy i stawy, poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci. Sprawdź przepis

Gabriela Fedyk
Gabriela Fedyk
Bulion kolagenowy ze względu na swoje właściwości jest nazywany płynnym złotem
Bulion kolagenowy ze względu na swoje właściwości jest nazywany płynnym złotem dashu83/freepik
Rosół kolagenowy to bulion z kości, który ostatnio stał się bardzo popularny. Choć znany jest od wielu pokoleń, to coraz więcej osób gotuje tę zupę mocy – nie tylko na przeziębienia i grypę. To remedium na wiele dolegliwości. Dowiedzcie się, jakie właściwości ma rosół kolagenowy, dlaczego warto go pić i jak go zrobić.

Spis treści

Co to jest rosół kolagenowy?

Rosół kolagenowy jest nazywany płynnym złotem. Najbardziej kojarzy się z niedzielną zupą lub gorącym napojem, który pijemy w czasie choroby. Od pewnego czasu coraz częściej pojawia się w jadłospisach osób dbających o zdrowie.

Rosół kolagenowy to wywar przygotowywany na bazie kości i tkanki łącznej zwierząt. Ten długo gotowany bulion stosuje się w zupach, sosach czy marynatach, a nawet jako napój zdrowotny.

Bulion z kości jest znany od dawna, a do dziś jest stosowany w medycynie chińskiej jako lekarstwo, które wspomaga układ pokarmowy i wzmacniający organizm.

Złota zupa mocy może być zrobiona z kości różnych rodzajów mięs. Można do niej dodać też szpik i tkanki łączne (nóżki, dzioby, kopyta, żołądki i płetwy).

Rosół kolagenowy to płynne złoto. Właściwości zupy mocy

Rosół kolagenowy jest nazywany zupą mocy nie bez powodu. Jest bardzo odżywczy, a przy tym lekkostrawny i niskokaloryczny. Ma bardzo dobry wpływ na układ pokarmowy i stawy, poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci. Polepsza też jakość snu. Właściwości antywirusowe i przeciwbakteryjne rosołu z kolagenu sprawiają, że jest świetnym sposobem na infekcje.

Bulion z kości to remedium na wiele dolegliwości. Dlaczego warto pić rosół kolagenowy

Płynne złoto, czyli rosół kolagenowy wspomaga organizm na wielu płaszczyznach. Efekty spożywania go można i poczuć, i zobaczyć.

Benefity spożywania bulionu z kości:

  • wsparcie pracy jelit
  • zmniejszenie stanów zapalnych
  • wsparcie pracy wątroby
  • ochrona ścian żołądka
  • zmniejszenie dolegliwości alergii pokarmowych
  • złagodzenie bólów stawów
  • poprawa pracy mózgu
  • wzmocnienie skóry, włosów i paznokci

Jak zrobić rosół kolagenowy? Przepis

Kolagenowy bulion z kości nie jest trudny do wykonania. Jego podstawą są kości, ale mogą się w nim znaleźć też kawałki mięsa. Ważną rolę odgrywa tutaj czas — musi być bardzo długo gotowany, optymalnie przez 6 godzin.

Składniki potrzebne do ugotowania rosołu kolagenowego:

  • 3 kilogramy kości z mięsem (korpus drobiowy, skrzydełka, kurze łapki, szyjki, kolanko wieprzowe lub golonka, mostek wieprzowy)
  • włoszczyzna (4 marchewki, 3 pietruszki, 1/2 selera, 1 cebula)
  • 3 litry wody
  • 4 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Jak zrobić rosół kolagenowy:

  1. Kości oraz części zwierzęce dokładnie myjemy w zimnej wodzie, kości przepoławiamy i przekładamy do dużego garnka.
  2. Do garnka wlewamy wodę oraz ocet jabłkowy. Gotujemy wywar i doprowadzamy go do wrzenia.
  3. Kiedy wywar już zawrzał, zmniejszamy gaz do minimum i gotujemy przez ok. 6 godzin.
  4. W czwartej godzinie gotowania możemy dodać umytą i obraną włoszczyznę.
  5. Na koniec dodajemy sól i pieprz.
  6. Ugotowany bulion studzimy i odcedzamy od kości i warzyw. Możemy przelać wywar do mniejszych słoików lub z powrotem do garnka.

Prawidłowo przygotowany rosół kolagenowy po wystudzeniu ma galaretowatą konsystencję. Może być przechowywany przez siedem dni w lodówce lub przez pół roku w zamrażarce.

Dodaj firmę
Logo firmy Rzecznik Praw Pacjenta
Warszawa, ul. Młynarska 46
Autopromocja

Kosmetyki z apteki

Materiały promocyjne partnera
od 16 lat
Wideo

Akcja czad / DZ

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

h
haniaaas
Ja moge zabrac glos w sprawie bolow stawow i miesni, mam w tym troche osobistego doswiadczenia. Jakis czas temu (-ok. 2 lat wstecz) tez nie wiedzialem jak sobie z tym poradzic. Wizyty u specjalistow i nic, tylko nastepne leki.Od nich wymiotowalem. Wyniki oczywiscie bylu w normie lub prawie. Czesto wstawalem w nocy , wchodzilem do wanny i polewalem bolace piekace stawy czy miesnie goraca woda. Wychodzilem z wanny z czerwonymi nogami- jak rak. To mi przynosilo ulge na pare godzin. Chyba tylko dlatego ze bol od goracej wody byl wiekszy jak ten pierwotny. Dzisiaj o tym zapomnialem. Wyleczylem sie sam. Jak opowiadalem lekarzowi jak sobie z tym poradzilem to sie usmiechal - bylo mu chyba glupio. Ale do rzeczy. Przypadkiem zaintrygowany plakatem weszłę u nas do jednego sklepu konopnego konopna farmacja w Poznaniu na Ratajczaka pani poleciła mi : olej cbd 10%, siarkę organiczną MSM, menthoke ekstra i sił do kapieli z olejkem konopnym i mentholem kurację przerowadziłem jak pani kazała 2 miesiące od tamtej pory zero bólu !! można ich znaleźć w internecie Nie twierdze ze w kazdym przypadku to sie sprawdzi, ale moze warto sprobowac.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia