Niedobór tego pierwiastka zmienia wygląd paznokci. Zwróć też uwagę na zmęczenie i drgawki. Jakie objawy mogą oznaczać niedobór miedzi?

Agata Siemiaszko
Miedź to pierwiastek, bez którego organizm nie mógłby prawidłowo funkcjonować. Gdy jego stężenie spada poniżej normy, może dojść do pogorszenia pamięci i koncentracji, jak również do zmiany wyglądu skóry, włosów i paznokci. Podpowiadamy, jakie objawy mogą oznaczać niedobór tego pierwiastka w organizmie.
Miedź to pierwiastek, bez którego organizm nie mógłby prawidłowo funkcjonować. Gdy jego stężenie spada poniżej normy, może dojść do pogorszenia pamięci i koncentracji, jak również do zmiany wyglądu skóry, włosów i paznokci. Podpowiadamy, jakie objawy mogą oznaczać niedobór tego pierwiastka w organizmie. brizmaker/Getty Images
Miedź to pierwiastek śladowy, którego niedobór widać na paznokciach. Jest niezbędny: odpowiada za prawidłowy przebieg procesów metabolicznych, a także bierze udział w procesie tworzenia krwinek czerwonych i komórek nerwowych. Pierwsze objawy niedoboru tego pierwiastka często są bagatelizowane, dlatego łatwo je pomylić ze oznakami zwykłego zmęczenia. W galerii podpowiadamy, jakie dolegliwości i zmiany mogą oznaczać niedobór miedzi w organizmie.

Spis treści

Jakie są objawy niedoboru miedzi?

Gdy stężenie miedzi w organizmie spada poniżej normy, może dojść do pojawienia się szeregu zaburzeń, które widoczne są między innymi na paznokciach, chociaż nie tylko. W galerii podpowiadamy, po czym poznać zbyt niskie stężenie miedzi w organizmie.

Jakie są objawy niedoboru miedzi?

Właściwości i rola miedzi w organizmie

Miedź to pierwiastek mineralny, który w organizmie występuje w śladowych ilościach. Największe jej rezerwy znajdują się w układzie kostnym i mięśniach, a także w wątrobie, mózgu oraz krwi. Składnik ten dość powszechnie występuje w naturalnej żywności, dlatego u osób, które odżywiają się zgodnie z zaleceniami żywieniowymi, do jego niedoborów dochodzi stosunkowo rzadko.

Jaką rolę pełni miedź w organizmie? Wśród jej najważniejszych działań można wymienić:

  • udział w produkcji krwinek czerwonych,
  • regulację wytwarzania i transport hemoglobiny,
  • udział w wytwarzaniu czynników krzepnięcie krwi,
  • regulację metabolizmu tłuszczów,
  • udział w wytwarzaniu enzymów: oksydazy żelazowej, hydroksylazy beta-dopaminy, dysmutazy podtlenkowej, oksydazy cytochromu, oksydazy lizynowej, tyrozynazy, oksydazy aminowej,
  • ułatwianie wchłanianie żelaza w jelitach i usprawnienie jego transport do komórek,
  • regulację poziomu glukozy i insuliny w organizmie,
  • wzmocnienie struktury kości,
  • udział w prawidłowym wytwarzaniu melaniny, czyli barwnika skórnego,
  • produkcję odpowiedniej ilości keratyny, czyli głównego budulca włosów, paznokci i częściowo naskórka,
  • produkcję odpowiedniej ilości kolagenu – substancji zapewniającej sprężystość i elastyczność skóry.

Warto również wspomnieć, że miedź jest niezbędna do wytwarzania i dojrzewania komórek nerwowych. Dodatkowo bierze ona udział w tworzeniu synaps, czyli połączeń między neuronami – dzięki temu wpływa korzystnie na pamięć i koncentrację.

Dobowe zapotrzebowanie na miedź

Według najnowszych norm, ustalonych przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego (PZH), dobowe zapotrzebowanie na miedź w poszczególnych grupach wiekowych wynosi:

  • dzieci w wieku 7-11 miesięcy – 0,4 mg,
  • dzieci wieku 1-3 lat – 0,7 mg,
  • dzieci w wieku 3-10 lat – 1 mg,
  • dziewczęta w wieku 10-18 lat – 1,1 mg,
  • chłopcy w wieku 10-18 lat – 1,3 mg,
  • kobiety powyżej 18. roku życia – 1,3 mg,
  • mężczyźni powyżej 18. roku życia – 1,6 mg,
  • kobiety ciężarne – 1,3 mg
  • kobiety w trakcie laktacji – 1,5 mg.

Dowiedz się więcej: Niedobory witamin i związków mineralnych mogą wywoływać różne choroby

Źródła miedzi w żywności

Miedź powszechnie występuje w nieprzetworzonej żywności, a wśród jej najlepszych źródeł można wymienić orzechy oraz produkty zbożowe. Porcja 100 g tych produktów zawiera szacowaną ilość miedzi:

  • orzeszki ziemne i masło orzechowe – 1144 mcg,
  • otręby pszenne – 998 mcg,
  • ciecierzyca i soczewica– 660 mcg,
  • kasza gryczana – 640 mcg,
  • orzechy włoskie – 530 mcg,
  • kasza jęczmienna – 500 mcg,
  • pistacje – 500 mcg,
  • otręby owsiane – 403 mcg,
  • liście bazylii – 385 mcg,
  • czosnek – 299 mcg,
  • suszone śliwki – 281 mcg,
  • awokado – 190 mcg,
  • dynia – 180 mcg,
  • rzodkiewka – 150 mcg,
  • żółtko jaja kurzego – 139 mcg,
  • burak – 140 mcg,
  • kapusta pekińska – 135 mcg,
  • ogórek zielony – 100 mcg,
  • ser typu cheddar – 90 mcg,
  • ser twarogowy półtłusty – 74 mcg,
  • brokuł – 49 mcg,
  • ser typu parmezan – 30 mcg,
  • mleko 1,5 proc. zaw. tł. – 12 mcg,
  • jogurt naturalny 2 proc. zaw. tł., kefir, maślanka – 10 mcg.
Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia