Spis treści
Kawa z kolagenem na mocne kości i zmarszczki
Kolagen stał się ostatnio bardzo modnym suplementem diety szczególnie w postaci sproszkowanej. Wystarczy więc wymieszać kolagen w proszku z wodą, sokiem, mlekiem, jogurtem czy koktajlem, aby otrzymać napój, który wzmacnia nasze kości, skórę i stawy. Niektóre osoby dodają go także do porannej kawy. To łatwy i wygodny sposób, pozwalający pamiętać o zażywaniu go każdego dnia, bo tylko regularnie i długotrwale stosowany zapewnia wiele cennych dla zdrowia korzyści.

Aby przygotować kawę z kolagenem wystarczy do swojej kawy zaparzonej tak jak lubisz (w ekspresie, po turecku czy w kawiarce) dosypać 20 g bezsmakowego kolagenu w proszku i dokładnie wymieszać. Temperatura wody podczas parzenia kawy nie powinna przekraczać 90 st. C.

Mniej zmarszczek, jędrna i młodsza skóra. Te 5 sposobów zwiększy ilość kolagenu
Kolagen utrzymuje młody wygląd skóry i redukuje widoczność zmarszczek. Jednak jego właściwości wpływają nie tylko na wygląd, ale również na ogólny stan zdrowia organizmu. Wspomaga odporność, trawienie...
Czy kolagen można łączyć z kawa? Jaki rodzaj kolagenu wybrać?
Kolagen można bezpiecznie łączyć z kawą. W badaniach nie wykazano negatywnego wpływu kofeiny zawartej w kawie na wiązania białkowe w kolagenie. To prawda, że niszczy je wysoka temperatura, ale musi ona przekraczać co najmniej 150 st. C, w takiej temperaturze kolagen rozpada się i staje się bezużyteczny. Jednak temperatura nawet świeżo zaparzonej kawy nie przekracza 100 st. C, więc nie wpływa ona na działanie suplementu.
Kolagen to białko, które jest głównym budulcem tkanki łącznej, a nasz organizm składa się z niego w aż 30 proc. Znajduje się on w naszych kościach, skórze, chrząstkach, stawach, narządach, rogówce oka i włosach.
Z czasem jego produkcja w organizmie maleje, a dzieje się to już po mniej więcej 25. roku życia. Spadek produkcji kolagenu sprawia, że nasze stawy nie pracują tak sprawnie jak wcześniej, kości stają się słabsze, włosy i paznokcie bardziej łamliwe, a skóra wiotczeje, staje się cienka i widać na niej zmarszczki. Utrata kolagenu wraz z wiekiem sprawia więc, że się starzejemy. Nic więc dziwnego, że chcąc ten proces spowolnić sięgamy po suplementy diety w postaci kolagenu w proszku.
Dodanie proszku kolagenowego do kawy to łatwy i szybki sposób na regularne przyjmowanie tego suplementu, ponieważ tylko długotrwałe stosowanie go daje zamierzone efekty. Kolagen do picia przyjmowany raz na jakiś czas nic nie da. Należy go przyjmować minimum 1-2 miesiące, aby zacząć zauważać pozytywne efekty suplementacji, a najlepiej 4-5 miesięcy.
Kolagen znajdujący się w naszym organizmie występuje w 30 odmiennych typach. W postaci suplementu diety najpowszechniejszych jest kilka z nich. Dla wzmocnienia skóry i włosów wybierz kolagen typu I, natomiast jeśli chcesz zadbać o zdrowie stawów i kości sięgnij po kolagen typu II.

Kawa z tym dodatkiem odchudza, zwiększa libido i odmładza. To idealny napój na jesień
Ta kawa nie tylko doda energii i poprawi nastrój w chłodny jesienny dzień. Niezwykły dodatek sprawi, że także rozgrzeje, rozpali zmysły, a do tego wspomoże trawienie i odchudzanie. Dodaj tylko szczypt...
Korzyści z picia kawy z kolagenem oraz przeciwwskazania
Dodanie kolagenu do porannej kawy sprawi, że będziesz o nim pamiętać codziennie. Taka kawa dodaje energii, poprawia pamięć i koncentrację, wzmacnia uważność, a także usprawnia trawienie i reguluje pracę serca. Natomiast regularne picie kawy z kolagenem to korzyści takie jak:
poprawa zdrowia kości i stawów – przyjmowanie suplementów kolagenowych może zwiększyć gęstość kości, poprawia też ruchomość stawów oraz łagodzi ich ból i sztywność, zwiększa ich wytrzymałość i ułatwia regenerację,
odmłodzenie i poprawa wyglądu skóry – przyjmowanie kolagenu poprawia wygląd skóry i hamuje procesy starzenia. Przywraca więc młody, piękny wygląd skóry, paznokci i włosów. Spłyca zmarszczki, zwiększa elastyczność i jędrność skóry, zmniejsza łamliwość paznokci i włosów,
wsparcie układu krążenia –kolagen wzmacnia ściany żył i tętnic, obniża ciśnienie krwi oraz reguluje przepływ krwi rozluźniając naczynia krwionośne i rozszerzając tętnice,
poprawa pracy jelit – kolagen buduje tkankę łączną jelit, dzięki temu zapewnia uszczelnienie ścian jelit. Wspiera więc układ trawienny i poprawia działanie jelit,
pomaga w odchudzaniu – zawarta w kolagenie arginina usprawnia przemianę materii, dzięki czemu przyspiesza trawienie, zapobiega zaparciom i ułatwia wypróżnianie. Szybsze i sprawniejsze trawienie wspiera także utratę zbędnych kilogramów i zadbanie o zgrabną sylwetkę.
Naturalne źródła kolagenu w diecie to głównie produkty pochodzenia zwierzęcego takie jak mięso, a szczególnie wieprzowina, wołowina, ryby, a także owoce morza, posiłki na bazie żelatyny, np. galaretki mięsne czy owocowe oraz rosół kolagenowy.
Natomiast, aby naturalnie zwiększyć produkcję kolagenu w organizmie, warto sięgać po produkty takie jak zielone warzywa liściaste, cytrusy, jajka, jagody, pomidory, kapusta, pestki dyni, awokado czy czosnek. Produkcję kolagenu oraz wchłanianie się białek kolagenowych z diety wspiera również witamina C. Pijąc kawę z kolagenem pamiętaj także o piciu dużych ilości wody. Kawa może odwadniać organizm, a prawidłowe nawodnienie wpływa korzystnie na wygląd skóry oraz funkcjonowanie całego organizmu.
Kawy z kolagenem nie powinni natomiast pić:
alergicy,
kobiety w ciąży i karmiące piersią,
osoby chorujące na łuszczycę i toczeń rumieniowaty układowy,
osoby chorujące na zapalenia stawów i naczyń krwionośnych.

5 najlepszych źródeł kolagenu. W czym znajdziemy „białko młodości”? Z czym je jeść?
Kolagen do picia i w tabletkach to suplementy diety, które są stosowane przez coraz więcej osób w celu wzmocnienia stawów oraz, aby ujędrnić skórę i spłycić zmarszczki. Jeśli zależy nam na takim efekc...