Spis treści
Dynia jako bogate źródło witamin i składników mineralnych. Dlaczego warto ją jeść?
Dynia to wyjątkowe warzywo, które składa się w około 94 proc. z wody i dostarcza bardzo niewielkie ilości kalorii. W zależności od rodzaju jest to od 26 kcal (dynia zwyczajna) do 45 kcal (dynia piżmowa). Dzięki temu jest doskonałym uzupełnieniem diety – zapewnia uczucie sytości przy niskiej kaloryczności, a ponadto jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego.
Dynia jest także bogata w witaminy i minerały. Jest ceniona ze względu na wysoką zawartość beta-karotenu, który nasz organizm przekształca w witaminę A. Jest to szczególnie istotne jesienią, ponieważ – jak pokazują badania – witamina A może wzmocnić układ odpornościowy i pomóc w walce z infekcjami. W dyni znajdziemy także witaminy C i E oraz żelazo i potas, kwas foliowy, luteinę i przeciwutleniacze.
Dowiedz się więcej:
Przepisy na placki z dyni na słodko i na słono
Placuszki z dyni to idealna propozycja na leniwy, jesienny poranek. Słodki smak warzywa sprawia, że dzieci chętnie sięgają po pomarańczowe placki, w szczególności, gdy podamy je z dżemem dyniowym. Placki przygotowane na słono, w towarzystwie zupy, będą pełnym sycącym posiłkiem.
Placki z dyni na słono
Składniki:
- 2 szklanki surowej dyni w kawałkach,
- 1 szklanka mąki razowej,
- 2 jajka,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru,
- sól, pieprz do smaku,
- jogurt grecki lub kwaśna śmietana 12% tłuszczu.
Sposób przygotowania:
- Dynię zetrzyj na tarce o dużych oczkach, następnie połącz z żółtkami, oliwą i przyprawami.
- Dosyp mąkę i wymieszaj.
- Ubij białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z powstałym ciastem.
- Na rozgrzaną patelnię wyłóż niewielkie porcje ciasta.
- Smaż po 2 minuty z każdej strony aż się zarumienią. Podawaj z jogurtem lub kwaśną śmietaną.
Placki dyniowe bezglutenowe na słodko
Składniki:
- 1 szklanka purée z pieczonej dyni,
- 1/4 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego),
- 2 jajka,
- 1 szklanka mąki owsianej,
- 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego (lub masła),
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka syropu klonowego (lub miodu),
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków lub ziela angielskiego.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj purée z dyni, mleko, olej kokosowy, sok z cytryny, syrop klonowy i wanilię. Wbij jajka.
- W większej misce wymieszaj mąkę owsianą, sodę oczyszczoną, sól i przyprawy.
- Uformuj dołek na środku suchych składników i wlej mokre składniki. Mieszaj tylko do połączenia. Odstaw ciasto na 10 minut.
- Podgrzej patelnię na średnim ogniu i posmaruj jej powierzchnię patelni olejem kokosowym lub masłem.
- Wlej jedna czwartą ciasta i smaż ok. 3 minuty z każdej strony do uzyskania złocistego koloru z obu stron.
- Podawaj polane syropem klonowym lub z cukrem pudrem.
Jak zrobić pełnoziarniste placki z dyni?
Składniki:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej,
- 1/4 szklanki purée z dyni,
- 1 jajko,
- 1 szklanka dowolnego mleka,
- 2 łyżki stopionego masła lub oleju kokosowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 2 łyżki syropu klonowego lub brązowego cukru.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i sól.
- W osobnej misce wymieszaj mleko, purée z dyni, jajko, syrop klonowy, ekstrakt waniliowy i roztopione masło.
- Następnie wlej mokre składniki do suchych i mieszaj do połączenia.
- Rozgrzej patelnię i – jeśli jest taka konieczność – delikatnie nasmaruj jej powierzchnię olejem.
- Nabierz porcję ciasta i smaż przez ok. 2,5 minuty z każdej strony do lekkiego zrumienienia.
Przepis na wegańskie placuszki z dyni
Składniki:
- 1 szklanka purée z dyni,
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej,
- 1 niepełna szklanka dowolnego mleka roślinnego,
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego,
- 5 namoczonych daktyli,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 1 łyżeczka soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Siemię lniane zalewamy ok. 3 łyżkami wody i odstawiamy na co najmniej 5 minut.
- Daktyle miksujemy z mlekiem na gładką masę, następnie dodajemy dynię, siemię lniane i sok z cytryny.
- Następnie łączymy wszystko z mąką i olejem.
- Na rozgrzaną patelnię wykładamy niewielkie porcje ciasta i smażymy ok. 2 minuty z każdej strony, aż się przyrumienią.
Zupa krem z dyni, która posmakuje każdemu
Składniki:
- ok. 2 kg surowej dyni,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 1/2 szklanki pełnotłustego mleka kokosowego lub gęstej śmietany,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 duża cebula,
- 5 ząbków czosnku,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
- szczypta zmielonych goździków i pieprzu,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu,
- garść pestek dyni.
Sposób przygotowania:
- Dynię pokrój na ćwiartki i każdą z nich natrzyj oliwą.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni, piecz na blasze przez ok. pół godziny.
- Ostudź i obierz ze skórki.
- W dużym garnku podgrzej resztę oliwy i podsmaż na niej pokrojoną cebulę i starty czosnek z solą.
- Po ok. 10 minutach dorzuć dynię i pozostałe przyprawy.
- Zalej bulionem i doprowadź do wrzenia.
- Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
- Po zagotowaniu dodaj mleko kokosowe i syrop klonowy lub miód, a następnie zmiksuj.
- Podawaj z pestkami dyni.
Dżem z dyni dla małych i dużych smakoszy
Składniki:
- ok. 1 kg surowej dyni,
- 3 mandarynki,
- 300 g cukru,
- sok z jednej cytryny,
- mieszanka żelująca na bazie pektyny,
- opcjonalnie: 1 łyżeczka startego imbiru.
Sposób przygotowania:
- Dynię obieramy delikatnie ze skórki, wybieramy włókna i pestki, następnie myjemy i kroimy na kawałki.
- Wkładamy dynię do garnka, dodajemy podzielone na części mandarynki i imbir, jeśli używamy.
- Podlewamy wodą i gotujemy do miękkości (ok. 30 minut).
- Blendujemy na mus, dodajemy sok z cytryny i mieszankę żelującą, doprowadzamy do wrzenia na koniec dodając cukier.
- Dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.
Źródło: Blog kulinarny Cookie + Kate