Placki z dyni – przepisy na słodko i słono. Przygotuj placuszki bezglutenowe, pełnoziarniste i wegańskie. Zrób też dżem i zupę z dyni

Marta Siesicka-Osiak
Placki z dyni to danie, które może być serwowane o każdej porze dnia. W słodkiej odsłonie sprawdzą się na śniadanie i podwieczorek.
Placki z dyni to danie, które może być serwowane o każdej porze dnia. W słodkiej odsłonie sprawdzą się na śniadanie i podwieczorek. Nataliya Vaitkevich / Pexels
Placki z dyni to hit nie tylko na śniadanie, można przygotować je także na podwieczorek albo kolację. Potrawy z tego niskokalorycznego warzywa są pyszne, ale przy okazji szczególnie bogate w składniki odżywcze. Sprawdź, jak przygotować placki z dyni na słodko i słono. Podajemy też przepisy na placuszki z dyni bezglutenowe, pełnoziarniste i wegańskie, a także na zupę oraz dżem z dyni.

Spis treści

Dynia jako bogate źródło witamin i składników mineralnych. Dlaczego warto ją jeść?

Dynia to wyjątkowe warzywo, które składa się w około 94 proc. z wody i dostarcza bardzo niewielkie ilości kalorii. W zależności od rodzaju jest to od 26 kcal (dynia zwyczajna) do 45 kcal (dynia piżmowa). Dzięki temu jest doskonałym uzupełnieniem diety – zapewnia uczucie sytości przy niskiej kaloryczności, a ponadto jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego.

Dynia jest także bogata w witaminy i minerały. Jest ceniona ze względu na wysoką zawartość beta-karotenu, który nasz organizm przekształca w witaminę A. Jest to szczególnie istotne jesienią, ponieważ – jak pokazują badania – witamina A może wzmocnić układ odpornościowy i pomóc w walce z infekcjami. W dyni znajdziemy także witaminy C i E oraz żelazo i potas, kwas foliowy, luteinę i przeciwutleniacze.

Dowiedz się więcej:

Przepisy na placki z dyni na słodko i na słono

Placuszki z dyni to idealna propozycja na leniwy, jesienny poranek. Słodki smak warzywa sprawia, że dzieci chętnie sięgają po pomarańczowe placki, w szczególności, gdy podamy je z dżemem dyniowym. Placki przygotowane na słono, w towarzystwie zupy, będą pełnym sycącym posiłkiem.

Placki z dyni na słono

Składniki:

  • 2 szklanki surowej dyni w kawałkach,
  • 1 szklanka mąki razowej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru,
  • sól, pieprz do smaku,
  • jogurt grecki lub kwaśna śmietana 12% tłuszczu.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię zetrzyj na tarce o dużych oczkach, następnie połącz z żółtkami, oliwą i przyprawami.
  2. Dosyp mąkę i wymieszaj.
  3. Ubij białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z powstałym ciastem.
  4. Na rozgrzaną patelnię wyłóż niewielkie porcje ciasta.
  5. Smaż po 2 minuty z każdej strony aż się zarumienią. Podawaj z jogurtem lub kwaśną śmietaną.

Placki dyniowe bezglutenowe na słodko

Składniki:

  • 1 szklanka purée z pieczonej dyni,
  • 1/4 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego),
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mąki owsianej,
  • 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego (lub masła),
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka syropu klonowego (lub miodu),
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków lub ziela angielskiego.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj purée z dyni, mleko, olej kokosowy, sok z cytryny, syrop klonowy i wanilię. Wbij jajka.
  2. W większej misce wymieszaj mąkę owsianą, sodę oczyszczoną, sól i przyprawy.
  3. Uformuj dołek na środku suchych składników i wlej mokre składniki. Mieszaj tylko do połączenia. Odstaw ciasto na 10 minut.
  4. Podgrzej patelnię na średnim ogniu i posmaruj jej powierzchnię patelni olejem kokosowym lub masłem.
  5. Wlej jedna czwartą ciasta i smaż ok. 3 minuty z każdej strony do uzyskania złocistego koloru z obu stron.
  6. Podawaj polane syropem klonowym lub z cukrem pudrem.

Jak zrobić pełnoziarniste placki z dyni?

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej,
  • 1/4 szklanki purée z dyni,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka dowolnego mleka,
  • 2 łyżki stopionego masła lub oleju kokosowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki syropu klonowego lub brązowego cukru.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i sól.
  2. W osobnej misce wymieszaj mleko, purée z dyni, jajko, syrop klonowy, ekstrakt waniliowy i roztopione masło.
  3. Następnie wlej mokre składniki do suchych i mieszaj do połączenia.
  4. Rozgrzej patelnię i – jeśli jest taka konieczność – delikatnie nasmaruj jej powierzchnię olejem.
  5. Nabierz porcję ciasta i smaż przez ok. 2,5 minuty z każdej strony do lekkiego zrumienienia.

Przepis na wegańskie placuszki z dyni

Składniki:

  • 1 szklanka purée z dyni,
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej,
  • 1 niepełna szklanka dowolnego mleka roślinnego,
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego,
  • 5 namoczonych daktyli,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Siemię lniane zalewamy ok. 3 łyżkami wody i odstawiamy na co najmniej 5 minut.
  2. Daktyle miksujemy z mlekiem na gładką masę, następnie dodajemy dynię, siemię lniane i sok z cytryny.
  3. Następnie łączymy wszystko z mąką i olejem.
  4. Na rozgrzaną patelnię wykładamy niewielkie porcje ciasta i smażymy ok. 2 minuty z każdej strony, aż się przyrumienią.

Zupa krem z dyni, która posmakuje każdemu

Składniki:

  • ok. 2 kg surowej dyni,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 1/2 szklanki pełnotłustego mleka kokosowego lub gęstej śmietany,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 duża cebula,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
  • szczypta zmielonych goździków i pieprzu,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu,
  • garść pestek dyni.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię pokrój na ćwiartki i każdą z nich natrzyj oliwą.
  2. Nagrzej piekarnik do 180 stopni, piecz na blasze przez ok. pół godziny.
  3. Ostudź i obierz ze skórki.
  4. W dużym garnku podgrzej resztę oliwy i podsmaż na niej pokrojoną cebulę i starty czosnek z solą.
  5. Po ok. 10 minutach dorzuć dynię i pozostałe przyprawy.
  6. Zalej bulionem i doprowadź do wrzenia.
  7. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
  8. Po zagotowaniu dodaj mleko kokosowe i syrop klonowy lub miód, a następnie zmiksuj.
  9. Podawaj z pestkami dyni.

Dżem z dyni dla małych i dużych smakoszy

Składniki:

  • ok. 1 kg surowej dyni,
  • 3 mandarynki,
  • 300 g cukru,
  • sok z jednej cytryny,
  • mieszanka żelująca na bazie pektyny,
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka startego imbiru.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obieramy delikatnie ze skórki, wybieramy włókna i pestki, następnie myjemy i kroimy na kawałki.
  2. Wkładamy dynię do garnka, dodajemy podzielone na części mandarynki i imbir, jeśli używamy.
  3. Podlewamy wodą i gotujemy do miękkości (ok. 30 minut).
  4. Blendujemy na mus, dodajemy sok z cytryny i mieszankę żelującą, doprowadzamy do wrzenia na koniec dodając cukier.
  5. Dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.

Zdrowie całej rodziny pod kontrolą

Materiały promocyjne partnera
Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia