Kto nie powinien jeść dyni? Tym osobom zaszkodzi zupa i ciasto z dyni. Może jesteś jedną z nich

Monika Góralska
Wideo
od 16 lat
Dynia nieodłącznie kojarzy się z jesienią. To zdrowe i lekkostrawne warzywo większość osób może jeść bez zastrzeżeń w postaci zupy, ciasta czy placuszków z dyni. Jednak nie każdy może cieszyć się jej smakiem, bo niektórym osobom może ona szkodzić. Sprawdź, czy nie jesteś jedną z nich.

Spis treści

Kto nie powinien jeść dyni? Nie każdy może korzystać z jej właściwości

Jesienią dynia to obowiązkowy składnik wielu dań takich jak zupa krem z dyni, placuszki z dyni, ciasto z dyni, a także koktajle, muffinki czy smoothie. Dynia (Cucurbita) obejmuje około 18 gatunków, a wśród nich znajdują się dynia olbrzymia, dynia piżmowa, dynia zwyczajna czy dynia makaronowa. Była uprawiana na obu kontynentach amerykańskich już od co najmniej 10 tys. lat. Po odkryciu Ameryki przeniesiono ją do Europy, obecnie uprawiana jest niemal na całym świecie.

Dynia jest bogatym źródłem potasu. Jedz ją, gdy masz skurcze łydek lub problemy z sercem.
Dynia jest bogatym źródłem potasu. Jedz ją, gdy masz skurcze łydek lub problemy z sercem. rawpixel.com/freepik.com

W dyni znajduje się wysoka zawartość witamin: A (beta-karoten), B1 i B2, C, E, K i PP, a także składników mineralnych takich jak potas, fosfor, wapń i magnez. Dzięki temu dynia m.in.:

  • wspomaga odporność,

  • wspiera zdrowie oczu i skóry,

  • odmładza,

  • usprawnia trawienie,

  • pomaga w odchudzaniu,

  • reguluje ciśnienie krwi,

  • reguluje poziom cukru we krwi,

  • chroni przed rozwojem nowotworów takich jak rak żołądka, piersi i trzustki.

Mimo tych cennych dla zdrowia właściwości nie każdy może ją jeść.

Czy dynia jest wskazana dla cukrzyków?

Ze względu na to, że dynia ma wysoki indeks glikemiczny, który wynosi 75, powinny na nią uważać osoby chorujące na cukrzycę i insulinooporność. Leki obniżające poziom cukru we krwi mogą także wchodzić w reakcje z dynią. W takim przypadku należy ograniczyć jej ilość, a także skonsultować się ze swoim lekarzem prowadzącym. Cukrzycy mogą więc jeść dynię, ale w niewielkich ilościach i raczej w wytrawnej postaci np. zupę krem z dyni czy sałatkę z dynią. Powinni unikać natomiast słodkich ciast i deserów takich jak muffinki, ciasteczka, a nawet dynia marynowana, które dodatkowo są dosładzane cukrem lub ozdabiane słodkimi polewami.

Czy dynia jest zdrowa na jelita?

Dynia jest lekkostrawna i wspomaga trawienie u osób zdrowych. Jednak osoby z zespołem jelita drażliwego (IBS)  nie powinny po nią sięgać, ponieważ może u nich wywoływać objawy niestrawności, powodować bóle brzucha, wzdęcia i problemy z wypróżnianiem. Jest to spowodowane zawartością fruktozy, która nie jest dobrze tolerowana u osób z problemami z jelitami. Również ze względu na wysoką zawartość błonnika dynia może wywoływać dolegliwości żołądkowo-jelitowe, dlatego nie należy przesadzać z jej ilością.

Czy na dynię można mieć alergię? Czy dynię mogą jeść alergicy?

Alergicy uczuleni na dynię nie mogą jej jeść, a osoby z alergiami pokarmowymi powinny zachować ostrożność przed spożyciem dyniowego smoothie czy ciasta dyni. U osób z alergią na dynię, a także alergiami pokarmowymi lub nadwrażliwością na niektóre produkty spożywcze po spożyciu dyni mogą wystąpić objawy takie jak bóle brzucha, wzdęcia, niestrawność, nudności, wymioty lub wysypka skórna.

Czy dynia ma dużo potasu? Nie mogą jej jeść osoby chorujące na nerki

Ze względu na to, że 100 g dyni zawiera aż 340 mg potasu dyni nie mogą jeść osoby z chorobami nerek. Osoby te muszą stosować dietę ubogopotasową, ponieważ ich nerki nie są w stanie wydajnie usuwać nadmiaru potasu z organizmu. Nadmiar potasu może powodować objawy takie jak apatia, dezorientacja, osłabienie mięśni, zaburzenia czucia, skurcze mięśni. Jednak u osób niechorujących na nerki duża ilość potasu w dyni jest korzystna, ponieważ dzięki temu reguluje ciśnienie krwi, wspomaga krążenie, zdrowie serca oraz pracę mięśni.

Dyni lepiej nie łącz z tym lekiem

Podczas przyjmowania stosowanego w leczeniu niektórych chorób psychicznych np. choroby afektywnej dwubiegunowej litu nie jedz dyni. Lit jest stabilizatorem nastroju i zwiększa wydzielanie serotoniny. Dynia ze względu na działanie lekko moczopędne może zaburzać wydalanie litu z organizmu.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia