Jak przygotować pumpkin spice latte w wersji light? Aromatyczny dyniowy napój z cynamonem, wanilią i chili rozgrzewa oraz dodaje energii

Agata Siemiaszko
Pumpkin spice latte swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza korzennym przyprawom. Ten aromatyczny napój to skarbnica witamin i związków mineralnych, które korzystnie wpływają na stan zdrowia organizmu. Sprawdź, dlaczego warto po nią sięgać.
Pumpkin spice latte swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza korzennym przyprawom. Ten aromatyczny napój to skarbnica witamin i związków mineralnych, które korzystnie wpływają na stan zdrowia organizmu. Sprawdź, dlaczego warto po nią sięgać. Maria Bogdanova/GettyImages.com
Pumpkin spice latte to aromatyczna kawa dyniowa, która zyskuje coraz większą popularność. Dodatek przypraw korzennych sprawia, że wykazuje właściwości prozdrowotne i działa antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie i wzmacniająco. Niestety, jej tradycyjna wersja jest dość wysokokaloryczna, dlatego postanowiliśmy przygotować przepis na pumpkin spice latte w wersji light. Podpowiadamy również, jak na organizm wpływa dodatek cynamonu, gałki muszkatołowej oraz wanilii.

Spis treści

Dlaczego warto częściej pić dyniową kawę? Sprawdź, jakie ma właściwości zdrowotne

Pumpkin spice latte swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza nie tylko dyni, ale także korzennym przyprawom. Wśród najpopularniejszych dodatków używanych do przygotowania tej kawy wymienia się: gałkę muszkatołową, cynamon, wanilię, kardamon, chili oraz anyż. W galerii podpowiadamy, dlaczego warto częściej sięgać po ten aromatyczny jesienny napój.

Jakie właściwości wykazuje pumpkin spice latte, czyli dyniowa kawa?

Przepis na pumpkin spice latte w odchudzonej wersji

Aby przygotować pumpkin spice latte, należy najpierw przygotować dyniowe puree. W tym celu dynię należy wydrążyć – pestki warto wysuszyć, ponieważ wspierają one układ pokarmowy, a także ułatwiają odrobaczanie organizmu. Następnie dynie trzeba pokroić na mniejsze kawałki i piec 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Następnie łyżką wybrać środek upieczonej dyni i zmiksować na gładką masę. Tak powstałe puree można również poddać pasteryzacji, aby na dłużej zachowała świeżość.

Czytaj także: Przyprawa kochanków o działaniu halucynogennym. Gałka muszkatołowa nie tylko do sosu

Składniki na 2 porcje dyniowej kawy w odchudzonej wersji:

  • 45 g dyniowego puree,
  • 250 ml mleka o 1,5 proc. zaw. tł. lub mleka migdałowego,
  • 20 g erytrytolu,
  • 15 g miodu naturalnego,
  • pół łyżeczki sproszkowanego cynamonu,
  • pół laski wanilii,
  • szczypta sproszkowanej gałki muszkatołowej,
  • szczypta sproszkowanego kardamonu,
  • szczypta sproszkowanego chili,
  • opcjonalnie 3 suszone goździki i 2 gwiazdki anyżu,
  • 2 porcje espresso, czyli 70 ml.

Jak przygotować pumpkin spice latte?

  1. W garnku podgrzać mleko z przyprawami, cały czas mieszając.
  2. Gdy mleko zaczyna się gotować, należy wyjąc laskę wanilii oraz goździki i anyż, następnie dodać puree dyniowe i espresso. Podgrzewać przez 5-7 minut.
  3. Zdjąć z ognia, dodać erytrytol i dokładnie wymieszać.
  4. Miód można dodać w momencie, gdy pumpkin spice latte ma 37-38 stopni, ponieważ miód traci swoje właściwości powyżej 40 stopni Celsjusza.
  5. Kawę przelać do ozdobnych kubków i posypać cynamonem.

Czytaj też: Kawa z tym dodatkiem odchudza, zwiększa libido i odmładza. To przyprawa idealna na jesień. Dodaj szczyptę do porannej kawy

Dyniową latte można podawać również ze spienionym mlekiem i piankami, jednak należy pamiętać, że te słodkie dodatki w 100 g mają aż 318 kcal.

Ile kalorii ma pumpkin spice latte?

Oryginalna pumpkin spice latte z dodatkiem mleka skondensowanego, cukru i śmietanki w 100 ml ma aż 320 kcal, to oznacza, że kubek tego aromatycznego napoju o pojemności 300 ml to aż 960 kcal. Wypicie tradycyjnej dyniowej kawy pokrywa zatem w 48 proc. dzienne zapotrzebowanie kaloryczne przeciętnej osoby (szacując, że zapotrzebowanie energetyczne wynosi 2000 kcal).

Jak odchudzić tradycyjną dyniową kawę?

Tradycyjna dyniowa kawa jest bardzo kaloryczna, ponieważ do jej przygotowania używa się sporej ilości cukru białego i trzcinowego oraz mleka skondensowanego. Niektórzy dodają do niej również pełnotłuste mleko lub ubitą śmietankę o 30 proc. zaw. tł.

Czytaj także: Kto nie powinien jeść dyni? Tym osobom zaszkodzi zupa i ciasto z dyni. Może jesteś jedną z nich

Jak przygotować ten napój w wersji odchudzonej? Sprawdź kilka najważniejszych zasad:

  1. Zamiast cukru białego i trzcinowego dodaj erytrytol – jest naturalną substancją słodzącą i nie zawiera żadnych kalorii. Do porcji 300 ml tradycyjnej kawy dyniowej dodaje się 50 g cukru, co odpowiada 193 kcal.
  2. Zamiast 100 ml pełnotłustego mleka o 3,5 proc. zaw. tł. (61 kcal) warto dodać mleko o 1,5 proc. zaw. tł. (47 kcal) lub zdecydować się na mleko migdałowe (30 kcal).
  3. Warto również zrezygnować z dodatku 30 ml mleka skondensowanego, które jest źródłem aż 96 kcal. Na to miejsce warto dodać łyżkę miodu (15 g), która stanowi źródło 45,6 kcal, ale wzbogaci napój również o cenne składniki odżywcze i unikalne enzymy wzmacniające odporność.
Dodaj firmę Autopromocja

Zadbaj o optymalne trawienie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zmiany w prawie o sprzedaży alkoholu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia