Liść laurowy – uprawa, napar, olejek i palenie. Poznaj nietypowe zastosowanie wawrzynu szlachetnego w kuchni i medycynie alternatywnej

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Gotując bulion odruchowo wrzucamy do garnka dwa listki laurowe, często nie wiedząc, jakie właściwości ma ta niepozorna roślina.
Gotując bulion odruchowo wrzucamy do garnka dwa listki laurowe, często nie wiedząc, jakie właściwości ma ta niepozorna roślina. monicore/pixabay
Udostępnij:
Kiedyś zdobiły ważne głowy, dziś królują w kuchni. Liście laurowe to jednak nie tylko przyprawa, bez której nie wyobrażamy sobie rosołu. To także naturalny lek doceniony w walce z wieloma dolegliwościami. Pomoże na trądzik i łupież, ale także na poważniejsze schorzenia, jak infekcje koronawirusowe. Poznaj nietypowe zastosowania liści laurowych.

Spis treści

Liść laurowy – uprawa

Liście laurowe, zwane także bobkowymi, to przyprawa pochodząca z rejonu Morza Śródziemnego i części Azji Zachodniej. Pozyskuje się je przez zrywanie z wiecznozielonego drzewka laurowego (Laurus nobilis) i suszenie.

Liście bobkowe mają gładkie, lekko faliste krawędzie, są głęboko żyłkowane, owalne i mierzą około 7,5 cm długości. Gdy są świeże mają ciemnozielony odcień i mocno błyszczą, po ususzeniu robią się twarde i zmieniają kolor na oliwkowy.

Wawrzyn szlachetny, to kolejna nazwa drzewka laurowego. Jego uprawa możliwa jest w miejscach, w których zimy są łagodne, dlatego w Polsce możemy pokusić się jedynie o jego wersję doniczkową.

Laur lubi światło słoneczne i umiarkowane podlewanie. Warto znaleźć dla niego miejsce w kuchni i zawsze mieć pod ręką świeże liście bobkowe, które mają zdecydowanie intensywniejszy aromat niż te suszone. Należy pamiętać, że drzewko powinno być odpowiednio przezimowane, mając zapewnioną temperaturę od 4 do 10 stopni Celsjusza.

Zastosowanie w kuchni wawrzynu szlachetnego

To śródziemnomorskie zioło ma szerokie zastosowanie kulinarne. Głęboki, drzewny aromat oraz właściwości wspomagające trawienie, sprawiają, że chętnie dodajemy jeden lub dwa listki do wielu potraw:

  • ciężkostrawnego mięsa, czyli wołowiny, wieprzowiny, baraniny i dziczyzny,
  • potraw z roślin strączkowych np. fasoli, soi czy soczewicy,
  • marynowanych grzybów i warzyw,
  • zup i sosów.

W trakcie gotowania liście laurowe nie miękną, a ich krawędzie mogą zrobić się ostre. Może to doprowadzić do zranienia, a nawet zadławienia. Dlatego zalecane jest używanie ich w całości i wyławianie z potrawy po zakończeniu gotowania.

Dowiedz się więcej:

Właściwości zdrowotne liści bobkowych

Liście laurowe znane są od czasów starożytnych. Od zawsze przypisywano im właściwości medyczne. W irańskiej medycynie ludowej wykorzystywane były w leczeniu padaczki, nerwobólów i choroby Parkinsona.

Liście bobkowe są bogate w związki o działaniu przeciwzapalnym i antyutleniającym oraz przeciwdrobnoustrojowym, skutecznym w działaniu przeciwko różnym szczepom bakterii i grzybów.

Tradycyjnie stosuje się je doustnie w leczeniu problemów żołądkowo-jelitowych, takich jak niestrawność i wzdęcia oraz w celu oczyszczenia organizmu z toksyn. Badania naukowe potwierdzają ich wpływ na poziom cukru i cholesterolu we krwi.

Napar z liści laurowych

Napar z liścia laurowego pobudza krążenie krwi, działa żółciopędnie i żółciotwórczo oraz rozkurczowo. Spożycie naparu z liści laurowych może także wspomóc trawienie, zahamować rozwój grzybów i bakterii.

Zastosowany zewnętrze poprawia wygląd skóry i ułatwia walkę z trądzikiem. Używany w formie płukanki wzmacnia włosy, nadaje im blasku i pomaga w walce z łupieżem. Napar z liści laurowych przyrządza się następująco:

  1. 2 łyżki liści zalewamy szklanką wrzącej wody.
  2. Przykrywamy i odstawiamy na ok. pół godziny.
  3. Przecedzamy.

Napar należy pić 3-4 razy dziennie po 100-150 ml. Spożycie go w nadmiarze może mieć działanie odurzające, alergiczne i prowadzić do obniżenia ciśnienia krwi.

Z braku odpowiednich badań nie powinny po niego sięgać kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz małe dzieci. Ostrożnością powinny wykazać się osoby cierpiące na cukrzycę i choroby z wiązane z krzepliwością krwi.

Zobacz także:

Lotne esencje zapachowe destylowane z roślinnych surowców takich jak liście, kwiaty, owoce czy kora, które nazywane są olejkami eterycznymi, to bogate w różnorodne składniki mieszanki związków. Mają działanie m.in. przewiwwirusowe oraz antybakteryjne.

Olejki eteryczne przeciw COVID-19 – które są najskuteczniejs...

Nietypowe zastosowania liścia laurowego – olejek i palenie

Olejek pozyskiwany z liści i owoców wawrzynu szlachetnego to bardzo silnie działająca substancja. Bywa stosowany jako środek wspomagający w leczeniu wielu dolegliwości:

  • kaszlu,
  • chorób skóry,
  • chorób stawów,
  • w celu zwiększenia ukrwienia narządów płciowych.

W kilku badaniach odnotowano właściwości przeciwdrobnoustrojowe i przeciwutleniające olejku laurowego. Ponadto został zastosowany do łagodzenia bólów hemoroidalnych i reumatycznych. Ma również działanie moczopędne i przeciwgrzybicze.

Jako jeden z nielicznych ma udokumentowanie działanie przeciw koronawirusowe. Na początku XXI w. wspomagał walkę z epidemią wirusa SARS-CoV. Jego główne składniki aktywne uniemożliwiają wnikanie wirusa do komórek i jego namnażanie.

Ze względu na zawartość linalolu – naturalnego związku, który ma działanie przeciwlękowe i przeciwdepresyjne – liście laurowe bywają także palone. Powstały dym służący do aromaterapii, może mieć działanie uspokajające, jednak na razie brak silnych naukowych dowodów potwierdzających tę tezę.

Źródła:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Koniec stanu epidemii w Polsce

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie