Spis treści
Jak zrobić kawę z kolendrą?
Kawa z kolendrą jest bardzo prosta i szybka do przygotowania. Najpopularniejszą metodą jest dodanie przyprawy do zmielonej lub świeżo zaparzonej w ekspresie kawy.

Składniki:
2 łyżeczki świeżo zmielonej kawy,
szczypta mielonej kolendry,
woda,
opcjonalnie: odrobina cynamonu, brązowy cukier, mleko.
Przygotowanie:
W moździerzu utrzyj mieloną kolendrę z brązowym cukrem (jeśli go używasz). Następnie wymieszaj z mieloną kawą.
Wsyp mieszankę lub samą zmieloną przyprawę do filiżanki lub kawiarki, a następnie zaparz tak, jak robisz to zazwyczaj.
Jeśli lubisz, dodaj do gotowej kawy spienione mleko.
Zacznij od niewielkiej ilości kolendry, a następnie dostosuj jej ilość do własnych upodobań. Jej intensywny smak może zdominować kawę, jeśli dodasz jej zbyt dużo. Z tego względu jedni ją uwielbiają, a inni nie znoszą, ale to kwestia gustu i najlepiej sam przekonaj się czy taki smak będzie ci odpowiadał.
Jak działa kolendra na organizm?
Kawa z dodatkiem kolendry nie tylko ma ciekawy korzenno-cytrusowy zapach i smak, ale też łączy właściwości obu składników, oferując korzyści zdrowotne.
Kolendra siewna (Coriandrum sativum) inaczej pluskiewnik lub koper pluskwiany pochodzi ze wschodniej części Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. Jest to jednoroczna roślina z rodziny selerowatych, która ma liście przypominające natkę pietruszki. Używa się ich w postaci świeżej do sałatek, sosów, zup i dań z dodatkiem owoców.
Jednak najpowszechniejsze jest używanie jej w postaci przyprawy, która powstaje ze zmielenia wysuszonych nasion kolendry. Mają one specyficzny korzenny aromat z cytrusowymi i orzechowymi nutami. Kolendra zawiera liczne związki bioaktywne, w tym olejki eteryczne (głównie linalol). Owoce kolendry zawierają też kumarynę, flawonoidy, fitosterole, związki białkowe, kwasy organiczne, garbniki, kwas askorbinowy, związki mineralne takie jak cynk, magnez, żelazo, wapń, potas i fosfor oraz węglowodany.
Dzięki temu kawa z kolendrą:
wspomaga trawienie – kolendra jest znana ze swojego działania rozkurczowego na mięśnie przewodu pokarmowego. Pomaga łagodzić wzdęcia, niestrawność i nudności. Dodana do kawy może złagodzić jej ewentualny drażniący wpływ na żołądek u osób wrażliwych,
działa przeciwutleniająco – podobnie jak kawa, kolendra jest bogata w antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki i chronią komórki przed uszkodzeniami, wspierając w ten sposób zdrowie organizmu,
ma właściwości przeciwbakteryjne – badania wykazały, że kolendra może mieć działanie przeciwbakteryjne, co może być pomocne w walce z niektórymi patogenami,
stabilizuje poziom cukru we krwi – regularne spożywanie kolendry może pomóc w regulacji poziomu glukozy. Zapobiega to gwałtownym skokom cukru, które często prowadzą do napadów głodu i podjadania. Stabilny poziom cukru ułatwia kontrolowanie apetytu,
wspiera detoksykację – kolendra ma właściwości chelatujące, co oznacza, że może wspomagać usuwanie metali ciężkich z organizmu.
Połączenie kawy z kolendrą to synergia smaku i działania. Kofeina pobudza i poprawia koncentrację, a kolendra może dodatkowo wpływać na układ nerwowy, pomagając w łagodzeniu stanów lękowych i poprawiając nastrój. Taki napój może być też nie tylko energetycznym startem dnia, ale również wsparciem dla układu trawiennego. Dodatkowo kawa z kolendrą, dzięki właściwościom antybakteryjnym wesprze odporność, co jest szczególnie ważne jesienią i zimą.








