Warzywne chipsy to zdrowa przekąska! Wypróbuj proste i szybkie przepisy na chipsy z batatów, marchewki, selera i ziemniaków

Agata Siemiaszko
Lubisz chipsy, ale jesteś na diecie? Te warzywne chipsy zaskoczą Cię smakiem! Tradycyjne chipsy to bomba kaloryczna, która niekorzystnie wpływa na zdrowie organizmu. Jeśli lubisz mieć pod ręką przekąski, wypróbuj nasze zdrowsze zamienniki.  Przesuwaj zdjęcia w prawo, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Lubisz chipsy, ale jesteś na diecie? Te warzywne chipsy zaskoczą Cię smakiem! Tradycyjne chipsy to bomba kaloryczna, która niekorzystnie wpływa na zdrowie organizmu. Jeśli lubisz mieć pod ręką przekąski, wypróbuj nasze zdrowsze zamienniki. Przesuwaj zdjęcia w prawo, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. Tima Toomeya/Unsplash.com
Chipsy ze sklepu to tucząca przekąska, która jest źródłem nadmiaru tłuszczu, soli i zazwyczaj także wzmacniaczy smaku. Częste spożywanie takich snacków może zwiększać ryzyko rozwoju otyłości, cukrzycy typu 2, miażdżycy i chorób układu krążenia. Dlatego radzimy zastąpić tradycyjne smażone chipsy naszymi zdrowszymi odpowiednikami. Sprawdź superproste przepisy na chrupiące przekąski z jarmużu, marchewki, selera, batatów i ziemniaków!

Spis treści

Chipsy z marchewki, selera, jarmużu lub batatów? Sprawdź proste przepisy

Jeśli nie wyobrażasz sobie oglądania filmu bez chrupiących przekąsek, mamy dla Ciebie alternatywę – wypróbuj nasze proste przepisy na chipsy warzywne. Do przygotowania możesz użyć swoich ulubionych przypraw i podawać z domowymi sosami, jak np. guacamole.

Oto zdrowsze zamienniki tradycyjnych chipsów!

Właściwości odżywcze chipsów. Ile kalorii mają chipsy?

Chipsy to najpopularniejsza przekąska, która spożywana jest na każdej imprezie. Porcja 100 g chipsów to źródło ponad 550 kcal, 6 g białka, 49 g węglowodanów i aż 35 g tłuszczy, z czego większość stanowią szkodliwe nasycone kwasy tłuszczowe.

Jedna mała paczka chipsów o wadze 100 g zawiera tyle samo kalorii co pełnowartościowy i dwudaniowy obiad! Jednak ta słona przekąska pozbawiona jest większości witamin i składników odżywczych.

Dlaczego chipsy są szkodliwe?

Jak regularne spożywanie chipsów wpływa na nasz organizm? Wydaje się, że ten złocisty plasterek to tylko ziemniak z dodatkiem przypraw. Niestety nie jest to prawdą, ponieważ do produkcji chipsów bardzo często zamiast plastrów ziemniaka używa się pulpy lub płatków ziemniaczanych, które następnie formuje się w odpowiedni kształt. Nie brzmi zachęcająco prawda?

Sprawdź: To jeden z najlepszych snacków. Zobacz, jaki popcorn jest zdrowy

Najnowsze badanie opublikowane w British Journal of Nutrition potwierdza, że częste spożywanie smażonych chipsów ziemniaczanych może zaburzać pamięć i koncentrację, a także wpływać na pogorszenie nastroju. Wyraźny negatywny wpływ na stan zdrowia psychicznego zaobserwowano u osób, które spożywają minimum 30 g chipsów 2-3 razy w tygodniu.

Dodatkowo w składzie chipsów znajdziemy ogromne ilości oleju, a szczególnie palmowego. Ten rodzaj tłuszczu zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, które w nadmiarze zwiększają ryzyko rozwoju:

  • hipercholesterolemii,
  • miażdżycy,
  • cukrzycy typu 2,
  • chorób układu sercowo-naczyniowego, w tym nadciśnienia tętniczego i zawału serca.

Niestety chipsy są również źródłem sztucznych aromatów i glutaminianu sodu. W wielu badaniach zaobserwowano, że spożywanie żywności z glutaminianem sodu może zakłócać pracę układu nerwowego, zwiększać ciśnienie tętnicze krwi oraz powodować migrenowe bóle głowy.

Dowiedz się więcej: Jak szybko przygotować domowe chipsy?

Kolejnym niekorzystnym składnikiem chipsów jest sól. Dzienna zalecana dawka tego produktu nie powinna przekraczać więcej niż 5 g, a niewielka 100 g paczka tej przekąski jest źródłem 2 g soli, co odpowiada 40 proc. dziennego zapotrzebowania! Niestety większość smakoszy nie decyduje się na zakup małej paczki i wybiera większą, która w 150 g ma aż 4,5 g soli, czyli 90 proc. dobowego zapotrzebowania.

Zagrożenie również stwarza akrylamid, który powstaje podczas smażenia produktów w wysokiej temperaturze. Jak ten składnik wpływa na organizm człowieka? W wielu badaniach wykazano, że spożywanie żywności z akrylamidem może zwiększać ryzyko rozwoju nowotworów oraz powodować:

  • zaburzenia układu nerwowego,
  • mrowienie kończyn,
  • drgawki,
  • problemy z koordynacją ruchów,
  • zaburzenia koncentracji.

Chipsy są również produktem o średnim indeksie glikemicznym, który wynosi 69, co oznacza, że osoby chore na cukrzycę lub insulinooporność powinny unikać tych produktów. Po spożyciu chipsów dochodzi do szybkiego wzrostu glukozy we krwi oraz szybkiego jej spadku, co może zwiększać ryzyko rozwoju hipoglikemii, czyli nagłego spadku stężenia cukru we krwi poniżej 70 mg/dl. Dodatkowo spożywanie tej przekąski na krótko daje uczucie sytości i w krótkim czasie znów czujemy się głodni.

Zobacz też: Pomysły na drugie śniadanie do szkoły

Dodatkowo zawartość tych wszystkich dodatków sprawia, że chipsy negatywnie oddziałują na stan skóry włosów i paznokci. Wykazano, że u osób regularnie spożywających takie przekąski znacznie częściej występuje cera trądzikowa.

Źródło: Frequency of fruit consumption and savoury snacking predict psychological health British Journal of Nutrition

Dodaj firmę Autopromocja

Zadbaj o optymalne trawienie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia