Spis treści
Gofry belgijskie i nie tylko
Gofry to pieczone ciasto, które najczęściej podawane jest z bitą śmietaną, owocami lub dżemem. Wyróżnia się kilkanaście rodzajów tego przysmaku, a sposób w jaki zostanie przygotowany, wpływa na jego kaloryczność.
Wśród najpopularniejszych możemy wymienić gofry belgijskie, czyli puszyste i delikatne ciasto przygotowane z mleka, mąki, jajek i spulchniacza. Przy produkcji tego rodzaju ciasta zamiast proszku do pieczenia używa się niewielkich ilości drożdży.
Ile kalorii mają gofry z bitą śmietaną i owocami?
Jeden gofr bez dodatków waży ok. 45 g i jest źródłem 232 kcal, 6,8 g białka, 35,8 g węglowodanów, 7,2 g tłuszczu oraz niewielkich ilości błonnika pokarmowego (0,9 g). Dodatek bitej śmietany i owoców sprawi, że kaloryczność jednego gofra wzrośnie nawet do 400 kcal!
Sprawdź smaczne przepisy na fit gofry!
Jakie właściwości odżywcze mają gofry?
Porcja 100 g gofrów belgijskich bez dodatków jest również źródłem:
- witamina A – 37 jednostek międzynarodowych (IU),
- witamina B1 – 0,067 mg,
- witamina B2 – 0,143 mg,
- witamina B3 – 0,428 mg,
- witamina B6 – 0,038 mg,
- witamina B12 – 0,33 µg,
- wapń – 61,1 mg,
- magnez – 10,2 mg,
- żelazo – 0,7 mg,
- fosfor – 82,8 mg,
- potas – 116,1 mg,
- cynk – 0,53 mg.
Czy zawartość witamin i minerałów sprawia, że możemy bez limitu zajadać się goframi? Niestety nie! Gofry to bardzo kaloryczna przekąska, a ich puszysta i chrupiąca konsystencja sprawia, że na jednym trudno jest skończyć.
Czy gofry są zdrowe?
Właściwości gofrów zależą przede wszystkim od składników użytych do ich produkcji. Ten tradycyjny deser jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych (trans), które występują w bitej śmietanie. Niestety zbyt częste spożywanie kwasów trans powoduje wzrost ciśnienia tętniczego, cholesterolu frakcji LDL oraz trójglicerydów we krwi.
Dodatkowo tradycyjne belgijskie gofry w swoim składzie mają ogromne ilości cukru, który nie tylko zwiększa indeks glikemiczny potrawy, ale także zaburza stężenie glukozy we krwi.
Sposoby na zdrowe i smaczne gofry
Czy to oznacza, że powinniśmy rezygnować z gofrów? Nie! Należy przede wszystkim zrezygnować z tradycyjnych produktów i wybierać te lepszej jakości:
- zamiast mąki pszennej oczyszczonej tzw. „białej mąki” – mąka pełnoziarnista,
- zamiast cukru – ksylitol, erytrytol, miód lub stewia,
- zamiast dżemu z dużą zawartością cukru – surowe owoce,
- zamiast bitej śmietany – jogurt naturalny,
- zamiast słodzonych syropów deserowych – mus owocowy.
Jeśli nie jesz jajek, możesz skorzystać z naszej listy zdrowych zamienników. Masz uczulenie na mleko? Zamiast niego użyj w przepisie mleka roślinnego lub wody gazowanej – gwarantujemy, że ciasto będzie miało puszystą konsystencję.
Fit gofry, czyli przepis na gofry wytrawne, bezglutenowe i wegetariańskie
Zamiast tradycyjnych gofrów sięgnij po zdrowszą wersję. Dzięki temu zaoszczędzisz sporo kalorii i zaspokoisz chęć na ten pyszny deser. W galerii przedstawiamy nasze smaczne propozycje na gofry w innym stylu. Skusisz się?
Sprawdź smaczne przepisy na fit gofry!