Spis treści
Kto nie powinien jeść awokado? W tych schorzeniach należy je ograniczyć
Awokado to bardzo popularny owoc, szczególnie wśród sportowców, osób dbających o stan zdrowia, a także tych, którzy stosują dietę ketogeniczną. Z miąższu awokado można przygotować różnego rodzaju pasty kanapkowe, a także guacamole, czyli tradycyjną meksykańską przekąskę, najchętniej spożywaną z chipsami nachos lub tortillą.
Dowiedz się więcej: Przepis na pastę z awokado do kawałków tortilli lub frytek
Mimo korzyści, jakie wynikają z jedzenia awokado nie wszyscy mogą je bezpiecznie spożywać. W galerii podpowiadamy, kto powinien unikać tego owocu.
Kto nie powinien jeść awokado?
Czy awokado jest zdrowe? Właściwości odżywcze tego owocu
Awokado właściwe (Persea americana) uznawane jest za jeden z najzdrowszych owoców świata. Połowa jednej sztuki waży ok. 100 g i stanowi źródło 2 g białka, 4,1 g węglowodanów i aż 15,3 g tłuszczu. Mimo że awokado należy do tłustych produktów, to znaczną część stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe (11,6 g), a tylko 3,7 g nasycone.
Kwasy omega-3 i omega-6 odgrywają w organizmie wiele ważnych zadań, w tym:
- działają przeciwzakrzepowo,
- wzmacniają odporność, poprzez zwiększoną produkcję przeciwciał,
- wzmacniają naczynia krwionośne,
- obniżają ciśnienie tętnicze krwi,
- obniżają stężenie trójglicerydów i cholesterolu frakcji LDL oraz podwyższają frakcji HDL we krwi,
- poprawiają kondycję skóry,
- przyspieszają proces gojenia się ran,
- zmniejszają ryzyko chorób: miażdżycy, nadciśnienia tętniczego krwi, cukrzycy typu 2, nowotworów.
Dodatkowo awokado ma niski indeks glikemiczny, który wynosi zaledwie 10, a to sprawia, że osoby z zaburzeniami metabolizmu glukozy (z cukrzycą, stanem przedcukrzycowym i insulinoopornością) mogą bezpiecznie spożywać umiarkowane ilości awokado.
Natomiast zawarta w awokado luteina i zeaksantyna chronią wzrok przed szkodliwym działaniem promieni UV, a także zmniejszają ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej oka i rozwoju wad wzroku. W licznych badaniach wykazano, że spożywanie dwóch porcji awokado tygodniowo, czyli 160 g, może obniżyć ryzyko zawału serca aż o 16 proc. Warto także wspomnieć, że maseczki na włosy robione z tego owocu skutecznie poprawią ich kondycję i wygląd.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

SMEG BLF01SVEU Srebrny
Blender SMEG BLF01Blender Smeg z niepowtarzalnej l…
kup teraz

KitchenAid Artisan K400 5KSB4026EAC Kremowy
Blender KitchenAid K400 AC 5KSB4026EAC kremowyNowy…
kup teraz

SMEG BLF01PGEU Pastelowa zieleń
Blender SMEG BLF01 Blender Smeg z niepowtarzalnej …
kup teraz

WMF Kult X 416520011
Blender wielofunkcyjny KULT X – niezawodny pomocni…
kup teraz

Kuvings SV 500 srebrny
Blender Kuvings Vacuum SV 500 Indywidualnie Dobran…
Rekord zakażeń COVID-19 w roku 2023 - video flesz