Kto nie powinien jeść awokado? Ten owoc to źródło omega-3, które wspierają zdrowie serca, jednak nie każdy może bezpiecznie go spożywać

Agata Siemiaszko
Awokado zyskuje na popularności, nie tylko ze względu na swój smak, ale również właściwości zdrowotne. Niestety, nie wszyscy mogą bezpiecznie sięgać po ten owoc. Sprawdź, kto powinien unikać awokado.
Awokado zyskuje na popularności, nie tylko ze względu na swój smak, ale również właściwości zdrowotne. Niestety, nie wszyscy mogą bezpiecznie sięgać po ten owoc. Sprawdź, kto powinien unikać awokado. Art Rachen/Unsplash.com
Awokado to jeden z najzdrowszych owoców świata, ponieważ mimo swojej kaloryczności stanowi znakomite źródło kwasów omega-3, które wspierają odporność organizmu, chronią komórki nerwowe, a także wzmacniają pracę układu sercowo-naczyniowego. Regularne spożywanie tego owocu może również zmniejszyć ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego krwi i zwału serca. Niestety, mimo tych wszystkich korzyści nie wszyscy mogą bezpiecznie jeść awokado. Sprawdź, kto powinien unikać tego owocu.

Spis treści

Kto nie powinien jeść awokado? W tych schorzeniach należy je ograniczyć

Awokado to bardzo popularny owoc, szczególnie wśród sportowców, osób dbających o stan zdrowia, a także tych, którzy stosują dietę ketogeniczną. Z miąższu awokado można przygotować różnego rodzaju pasty kanapkowe, a także guacamole, czyli tradycyjną meksykańską przekąskę, najchętniej spożywaną z chipsami nachos lub tortillą.

Dowiedz się więcej: Przepis na pastę z awokado do kawałków tortilli lub frytek

Mimo korzyści, jakie wynikają z jedzenia awokado nie wszyscy mogą je bezpiecznie spożywać. W galerii podpowiadamy, kto powinien unikać tego owocu.

Kto nie powinien jeść awokado?

Czy awokado jest zdrowe? Właściwości odżywcze tego owocu

Awokado właściwe (Persea americana) uznawane jest za jeden z najzdrowszych owoców świata. Połowa jednej sztuki waży ok. 100 g i stanowi źródło 2 g białka, 4,1 g węglowodanów i aż 15,3 g tłuszczu. Mimo że awokado należy do tłustych produktów, to znaczną część stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe (11,6 g), a tylko 3,7 g nasycone.

Zobacz także: Puszące się włosy to już nie problem. Ten tani, naturalny kosmetyk zrobisz z odpadów. Włosy będą lśniące i gładkie

Kwasy omega-3 i omega-6 odgrywają w organizmie wiele ważnych zadań, w tym:

  • działają przeciwzakrzepowo,
  • wzmacniają odporność, poprzez zwiększoną produkcję przeciwciał,
  • wzmacniają naczynia krwionośne,
  • obniżają ciśnienie tętnicze krwi,
  • obniżają stężenie trójglicerydów i cholesterolu frakcji LDL oraz podwyższają frakcji HDL we krwi,
  • poprawiają kondycję skóry,
  • przyspieszają proces gojenia się ran,
  • zmniejszają ryzyko chorób: miażdżycy, nadciśnienia tętniczego krwi, cukrzycy typu 2, nowotworów.

Dodatkowo awokado ma niski indeks glikemiczny, który wynosi zaledwie 10, a to sprawia, że osoby z zaburzeniami metabolizmu glukozy (z cukrzycą, stanem przedcukrzycowym i insulinoopornością) mogą bezpiecznie spożywać umiarkowane ilości awokado.

Natomiast zawarta w awokado luteina i zeaksantyna chronią wzrok przed szkodliwym działaniem promieni UV, a także zmniejszają ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej oka i rozwoju wad wzroku. W licznych badaniach wykazano, że spożywanie dwóch porcji awokado tygodniowo, czyli 160 g, może obniżyć ryzyko zawału serca aż o 16 proc. Warto także wspomnieć, że maseczki na włosy robione z tego owocu skutecznie poprawią ich kondycję i wygląd.

Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia