Spis treści
Kto nie powinien jeść awokado? W tych schorzeniach należy je ograniczyć
Awokado to bardzo popularny owoc, szczególnie wśród sportowców, osób dbających o stan zdrowia, a także tych, którzy stosują dietę ketogeniczną. Z miąższu awokado można przygotować różnego rodzaju pasty kanapkowe, a także guacamole, czyli tradycyjną meksykańską przekąskę, najchętniej spożywaną z chipsami nachos lub tortillą.
Dowiedz się więcej: Przepis na pastę z awokado do kawałków tortilli lub frytek
Mimo korzyści, jakie wynikają z jedzenia awokado nie wszyscy mogą je bezpiecznie spożywać. W galerii podpowiadamy, kto powinien unikać tego owocu.
Kto nie powinien jeść awokado?
Czy awokado jest zdrowe? Właściwości odżywcze tego owocu
Awokado właściwe (Persea americana) uznawane jest za jeden z najzdrowszych owoców świata. Połowa jednej sztuki waży ok. 100 g i stanowi źródło 2 g białka, 4,1 g węglowodanów i aż 15,3 g tłuszczu. Mimo że awokado należy do tłustych produktów, to znaczną część stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe (11,6 g), a tylko 3,7 g nasycone.
Zobacz także: Puszące się włosy to już nie problem. Ten tani, naturalny kosmetyk zrobisz z odpadów. Włosy będą lśniące i gładkie
Kwasy omega-3 i omega-6 odgrywają w organizmie wiele ważnych zadań, w tym:
- działają przeciwzakrzepowo,
- wzmacniają odporność, poprzez zwiększoną produkcję przeciwciał,
- wzmacniają naczynia krwionośne,
- obniżają ciśnienie tętnicze krwi,
- obniżają stężenie trójglicerydów i cholesterolu frakcji LDL oraz podwyższają frakcji HDL we krwi,
- poprawiają kondycję skóry,
- przyspieszają proces gojenia się ran,
- zmniejszają ryzyko chorób: miażdżycy, nadciśnienia tętniczego krwi, cukrzycy typu 2, nowotworów.
Dodatkowo awokado ma niski indeks glikemiczny, który wynosi zaledwie 10, a to sprawia, że osoby z zaburzeniami metabolizmu glukozy (z cukrzycą, stanem przedcukrzycowym i insulinoopornością) mogą bezpiecznie spożywać umiarkowane ilości awokado.
Natomiast zawarta w awokado luteina i zeaksantyna chronią wzrok przed szkodliwym działaniem promieni UV, a także zmniejszają ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej oka i rozwoju wad wzroku. W licznych badaniach wykazano, że spożywanie dwóch porcji awokado tygodniowo, czyli 160 g, może obniżyć ryzyko zawału serca aż o 16 proc. Warto także wspomnieć, że maseczki na włosy robione z tego owocu skutecznie poprawią ich kondycję i wygląd.