Spis treści
Kto nie powinien jeść awokado? W tych schorzeniach należy je ograniczyć
Awokado to bardzo popularny owoc, szczególnie wśród sportowców, osób dbających o stan zdrowia, a także tych, którzy stosują dietę ketogeniczną. Z miąższu awokado można przygotować różnego rodzaju pasty kanapkowe, a także guacamole, czyli tradycyjną meksykańską przekąskę, najchętniej spożywaną z chipsami nachos lub tortillą.
Dowiedz się więcej: Przepis na pastę z awokado do kawałków tortilli lub frytek
Mimo korzyści, jakie wynikają z jedzenia awokado nie wszyscy mogą je bezpiecznie spożywać. W galerii podpowiadamy, kto powinien unikać tego owocu.
Kto nie powinien jeść awokado?
Czy awokado jest zdrowe? Właściwości odżywcze tego owocu
Awokado właściwe (Persea americana) uznawane jest za jeden z najzdrowszych owoców świata. Połowa jednej sztuki waży ok. 100 g i stanowi źródło 2 g białka, 4,1 g węglowodanów i aż 15,3 g tłuszczu. Mimo że awokado należy do tłustych produktów, to znaczną część stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe (11,6 g), a tylko 3,7 g nasycone.