Co to jest cholesterol? Na jego temat krąży wiele mitów
Cholesterol to związek tłuszczowy należący do steroli, inaczej zmodyfikowanych steroidów (dawniej: sterydów). Jest wytwarzany wyłącznie w organizmach zwierzęcych, a nie występuje w produktach roślinnych.
Na przykład w 100 g jajek (2 szt.) zawarte jest 360 mg cholesterolu, a tyle samo masła o zawartości 82 proc. tłuszczu to dawka 248 mg, kiełbasy salami – ponad 100 mg, a smalcu – 95 mg.
Wbrew temu, co można sądzić, cholesterol pełni w organizmie wiele ważnych funkcji, m.in. stanowi prekursor do produkcji hormonów sterydowych, żółci niezbędnej do trawienia tłuszczów czy witaminy D. Buduje ponadto błony wszystkich komórek, a w szczególnej obfitości występuje w mózgu – odpowiednia ilość jest wręcz niezbędna, by zapewnić prawidłową pracę tego narządu i chronić go przed procesami neurodegeneracyjnymi.