Kasza jęczmienna dostarcza beta-glukany, które obniżają poziom cholesterolu. Wartość odżywcza, kalorie i właściwości kaszy jęczmiennej

Jakub Stężycki, Martyna Jaros
Kasza jęczmienna pęczak jest najmniej przetworzonym rodzajem tego produktu zbożowego.
Kasza jęczmienna pęczak jest najmniej przetworzonym rodzajem tego produktu zbożowego. 123rf
Udostępnij:
Kasza jęczmienna to wartościowe źródło węglowodanów złożonych w diecie, a także błonnika pokarmowego. Najpopularniejszym rodzajem kaszy jęczmiennej jest minimalnie przetworzony pęczak, ale popularnością cieszy się również kasza jęczmienna perłowa i wiejska. Podobnie jak produkty owsiane, zawiera wyjątkową frakcję błonnika – beta-glukany, które dostarczane w konkretnych dawkach każdego dnia pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Jak jeszcze wpływa na zdrowie?

Jak wykazują dane branży spożywczej, aż 70 proc. kasz wytwarzanych w Polsce powstaje przy użyciu jęczmienia. Dodanie tego odżywczego zboża do diety pomoże właściwie zbilansować jej skład, a jednocześnie pomóc w dostarczeniu odpowiednich właściwości odżywczych do organizmu.

Kasza jęczmienna pęczak, wiejska i inne rodzaje

Kasza jęczmienna to bez wątpienia jedna z najbardziej niedocenianych odmian tego rodzaju produktów zbożowych.

Najmniej przetworzona, pozyskiwana z ziaren jęczmienia to kasza pęczak. Powstaje z całych ziaren pozbawionych tylko zewnętrznych łusek, dlatego jest najzasobniejsza w składniki odżywcze jak witaminy z grupy B, magnez, potas, żelazo i cynk, a także błonnik pokarmowy. Polerowany pęczak nazywany jest obtaczanym lub kujawskim.

Równie dużą popularnością cieszy się kasza jęczmienna perłowa (mazurska – polerowana), wiejska (łamana – niepolerowana), które chętnie goszczą na rodzimym stołach jako składnik zupy grzybowej lub krupniku. Przy ich produkcji duże ziarna jęczmienia po oczyszczeniu są łamane na mniejsze elementy i polerowane, lub nie. Warto pamiętać, że produktem wyjściowym do ich produkcji jest pęczak.

Jeśli szukasz informacji o tym, która kasza jest najzdrowsza, jesteś w odpowiednim miejscu. Odpowiadamy, także na wiele innych pytań! Czy lepsza jest kasza gryczana niepalona, czy palona? Czym jest skwalen zawarty w amarantusie? Co kasza kukurydziana może wspomagać wzrok? Jaką kaszę stosować na zaparcia, a którą wybrać przy schorzeniach przewodu pokarmowego.Przesuwaj zdjęcia w prawo przez naciśnięcie strzałkę lub przycisku NASTĘPNE.

Poznaj wyjątkowe właściwości aż 8 rodzajów kasz!

Kasza jęczmienna – wartość odżywcza i kaloryczność

Kasza jęczmienna jest bardzo smaczna i syci na długo, ponieważ dostarcza mnóstwo błonnika pokarmowego. W 100 g suchej kaszy jęczmiennej zawarte jest 335-354 kcal, 68,8-77,7 g węglowodanów złożonych w tym 6,4-15 g błonnika pokarmowego, 7,4-10 g białka i 2,2 g tłuszczu. Wyższe wartości białka i błonnika odnoszą się do kaszy pęczak, a niższe do wiejskiej i perłowej. Kasza pęczak po ugotowaniu ma 123 kcal w 100 gramach produktu.

Indeks glikemiczny kaszy jęczmiennej pęczak jest niski, natomiast kaszy perłowej i wiejskiej wysoki!

Pęczak to jedna z najmniej przetworzonych rodzajów kasz jęczmiennych. Brak procesów przemysłowych wykorzystanych do jej wytworzenia sprawia, że zawiera ogromną ilość korzystnych dla zdrowia wartości odżywczych. Dostarcza 0,19 mg tiaminy, 0,12 mg ryboflawiny, 4,6 mg niacyny, 0,28 mg kwasu pantotenowego oraz 0,26 mg witaminy B6. Można powiedzieć, że zapewnia pełen kompleks witamin z grupy B w zadowalających ilościach.

Kasza jęczmienna dostarcza również wielu niezbędnych składników mineralnych. Stanowi wartościowe i dobre źródło żelaza (2,5 mg), magnezu (79 mg), potasu (280 mg), miedzi (0,42 mg), cynku (2,13 mg), manganu (1,33 mg) oraz selenu (0,04 mg), które znacząco poprawiają funkcjonowanie organizmu [1].

Polecamy przeczytać poradnik: Indeks glikemiczny. Produkty o niskim, średnim i wysokim IG.

Właściwości kaszy jęczmiennej

Spożywanie kaszy jęczmiennej zaleca się osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi. Obecny w kaszy rozpuszczalny błonnik (beta-glukany) znacząco obniża jego poziom, jeśli spożywany jest regularnie w ilości 3. gramów dziennie (ok. 70-100 g suchej kaszy) [2]. Analogiczne właściwości mają płatki owsiane i kasza owsiana. Znajdujący potwierdzenie w licznych badaniach naukowych, jest zdolność beta-glukanów do obniżania stężenia glukozy we krwi po posiłku, oraz poprawa wrażliwości insulinowej. To kasza, która powinna znajdować się często w menu osób z cukrzycą, insulinoopornością oraz osób, z ryzykiem rozwoju wymieniowych schorzeń. [3]

Pęczak pełen jest również drugiego rodzaju błonnika – nierozpuszczalnego. Jego obecność w diecie pomaga regulować funkcjonowanie jelit i utrzymywać właściwy rytm wypróżnień. Zmniejsza również ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego, ponieważ skutecznie chroni błony śluzowe przed działaniem toksyn zawartych w resztkach pokarmowych. Korzystny wpływ na regularność wypróżnień, a także zwiększające sytość po posiłku właściwości błonnika pokarmowego sprawiają, że doskonale sprawdza się u osób odchudzających się, pomagając zgubić zbędne kilogramy.

Jęczmień pełen jest błonnika, który pozytywnie wpływa na procesy trawienia posiłków, a co za tym idzie również na odchudzanie. Jak wykazują badania przeprowadzone w 2008 roku, osoby, które przez 6. tygodni dodawały do swoich posiłków beta-glukany (obecne w jęczmieniu) odnotowały znaczący spadek masy ciała, a także odczuwały mniejsze uczucie głodu. Błonnik pokarmowy dostarczany w ilości 25 g na dobę pomaga niewlować na zaparcia.

Konsumpcja kaszy jęczmiennej wpływa korzystnie na stan cery, włosów i paznokci, bowiem dostarcza ona sporych ilości żelaza, cynku i magnezu. Wskazana jest dla osób z nadciśnieniem tętniczym ze względu na zasobność potasu – ważne jednak by jej nie dosalać! Osoby narażone na stres w pracy, ze względu na zasobność w magnez i witaminy z grupy B także powinny uwzględnić tę pyszną kaszę w codziennym menu.

Zalety kaszy jęczmiennej. Sprawdź, czy znasz wszystkie z nich!

Przygotowywanie posiłków z kaszy jęczmiennej jest bardzo proste – jej gotowanie trwa około 20 minut (podobnie jak gotowanie ryżu). Można połączyć ją z różnorodnymi warzywami, ziołowymi lub indyjskimi przyprawami, pomidorowym sosem i mięsem lub tofu, tworząc smaczne danie jednogarnkowe. Kasza jęczmienna doskonale pasuje do mięs, sosów oraz warzyw, dzięki czemu możliwa liczba kombinacji jest nieograniczona.

Ze względu na wpływ, jaki kasza jęczmienna ma na fizjologiczne działanie jelit,doskonale sprawdza się w diecie odchudzającej oraz na diecie osób zmagających się z zaparciami. Posiłki powstające przy jej użyciu są sycące, a jednocześnie lekkie, dzięki czemu z powodzeniem może być stosowana również przez sportowców, którzy podczas wysiłku mają większe zapotrzebowanie na energię. Polecana jest osobom z cukrzycą oraz zaburzeniami gospodarki węglowodanowo-insulinowej oraz lipidowej. Jej częsta konsumpcja pomaga obniżyć poziom cholesterolu, tym samym obniżając ryzyko rozwoju miażdżycy i innych chorób serca.

Miażdżyca to podstępna choroba. Często rozwija się już w średnim wieku, a nawet wcześniej, jednak przez lata może pozostać w ukryciu. Jednak powikłania nieleczonej choroby to wysokie ciśnienie krwi, zaburzenia rytmu serca, choroby nerek, duszności, niedokrwienie nóg. Najpoważniejsze komplikacje to zakrzepica płuc, serca czy kończyn dolnych, zawał serca i udar niedokrwienny mózgu. Objawy miażdżycy można jednak zauważyć wcześniej – sprawdź, jakie dolegliwości mogą świadczyć o „zatkanych” tętnicach! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Jak rozpoznać „zatkane” tętnice? Nie przegap pierwszych obja...

Wady kaszy jęczmiennej i słodu jęczmiennego

Kasza jęczmienna niestety nie jest odpowiednia dla wszystkich. Powinny unikać jej osoby chore na celiakię, ponieważ wytwarzana jest ze zboża zawierającego gluten, który musi być rygorystycznie eliminowany z diety osoby z tą chorobą. Kasze wysoko błonnikowe, jak pęczak, kasza gryczana, czy bulgur mogą, ale nie muszą nasilać objawy refluksu, zgagi oraz choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Jeśli stosując dietę o wyższej zawartości błonnika, nie towarzyszy temu wyższa podaż płynów, mogą pojawić się wzdęcia, ból brzucha i zaparcia. Problem minie, gdy kasza zostanie dokładnie ugotowana, a w ciągu dnia wypijanych będzie minimum 2-3 litry wody.

Kasza jęczmienna nie jest jedynym produktem wytwarzanym z tego zboża. Kolejnym jest słód jęczmienny powstający w procesie słodowania ziaren. Słód to naturalny środek słodzący, który zawiera znaczną ilość witamin z grupy B, a także wapń, fosfor i potas. Jego stosowanie nie jest polecane każdemu. Dlaczego?

Wynika to przede wszystkim z dużej obecności dwucukru maltozy, która uwydatnia się w procesie słodowania. Wyklucza to możliwość stosowania słodu u osób borykających się z problemem cukrzycy. Cukru jęczmiennego powinny unikać również osoby, które chcą schudnąć – wynika to ze znacznych ilości cukrów prostych. Zawarty jest on w piwie i częstokroć dodawany do pieczywa i wypieków.

Zobacz przepis, na zdrowe gołąbki z kaszą pęczak!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

A
Agata

Myślę, że wszystko z umiarem , bo inaczej można wpaść pomieszanie z poplątaniem. W swojej diecie dawno zaczęłam stosować soki które sama wyciskam do urozmaicenia diety. Dzięki takim sokom tak jak tu radząterapiasokami.pl/cholesterol-soki poprawiłam sobie zdrowie i wygląd. Praktycznie nie choruję i mam dużo energii. Od czasu do czasu też zdarza mi się zjeść coś słodkiego i nie mam z tego powodu wyrzutów sumienia. Cholesterol też mam w normie.

Przejdź na stronę główną Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie