Jak wykazują dane branży spożywczej, aż 70 proc. kasz wytwarzanych w Polsce powstaje przy użyciu jęczmienia. Dodanie tego odżywczego zboża do diety pomoże właściwie zbilansować jej skład, a jednocześnie pomóc w dostarczeniu odpowiednich właściwości odżywczych do organizmu.
Kasza jęczmienna pęczak, wiejska i inne rodzaje
Kasza jęczmienna to bez wątpienia jedna z najbardziej niedocenianych odmian tego rodzaju produktów zbożowych.
Najmniej przetworzona, pozyskiwana z ziaren jęczmienia to kasza pęczak. Powstaje z całych ziaren pozbawionych tylko zewnętrznych łusek, dlatego jest najzasobniejsza w składniki odżywcze jak witaminy z grupy B, magnez, potas, żelazo i cynk, a także błonnik pokarmowy. Polerowany pęczak nazywany jest obtaczanym lub kujawskim.
Równie dużą popularnością cieszy się kasza jęczmienna perłowa (mazurska – polerowana), wiejska (łamana – niepolerowana), które chętnie goszczą na rodzimym stołach jako składnik zupy grzybowej lub krupniku. Przy ich produkcji duże ziarna jęczmienia po oczyszczeniu są łamane na mniejsze elementy i polerowane, lub nie. Warto pamiętać, że produktem wyjściowym do ich produkcji jest pęczak.
Poznaj wyjątkowe właściwości aż 8 rodzajów kasz!
Kasza jęczmienna – wartość odżywcza i kaloryczność
Kasza jęczmienna jest bardzo smaczna i syci na długo, ponieważ dostarcza mnóstwo błonnika pokarmowego. W 100 g suchej kaszy jęczmiennej zawarte jest 335-354 kcal, 68,8-77,7 g węglowodanów złożonych w tym 6,4-15 g błonnika pokarmowego, 7,4-10 g białka i 2,2 g tłuszczu. Wyższe wartości białka i błonnika odnoszą się do kaszy pęczak, a niższe do wiejskiej i perłowej. Kasza pęczak po ugotowaniu ma 123 kcal w 100 gramach produktu.