Uczucie głodu cię nie opuszcza? Naukowcy podają 3 mało znane powody, przez które jesteś głodny (i zły) jak wilk

Gabriela Fedyk
Opracowanie:
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Znasz uczucie głodu połączonego ze złym humorem? Dlaczego człowiek głodny jest zły? Nad tym związkiem pochylili się psychologowie z Anglia Ruskin University. Okazuje się, że złość i drażliwość wynikające z głodu są prawdziwe. Sprawdź, co powoduje głód i jak pozbyć się tego uczucia.

Spis treści

Dlaczego człowiek głodny jest zły? Psychologowie sprawdzają

Uczucie głodu łączy się u ciebie ze złością? Według jednego z badań przeprowadzonych przez psychologów z Anglia Ruskin University, istnieje związek między tymi dwoma uczuciami. Eksperci wyjaśniają, że jest to uzasadnione.

– Wyniki niniejszego badania sugerują, że doświadczenie bycia głodnym i złym jest prawdziwe – mówi jeden z ekspertów.

Badacze doszli do wniosku, że jeżeli osoby na diecie nie jadły wystarczająco dużo, będą miały niższy poziom glukozy. Może to skutkować mniejszą ilością energii do kontrolowania drażliwych reakcji.
Badacze doszli do wniosku, że jeżeli osoby na diecie nie jadły wystarczająco dużo, będą miały niższy poziom glukozy. Może to skutkować mniejszą ilością energii do kontrolowania drażliwych reakcji.
freepik

Jak dodają, uczucie to jest tak realne, że „głód wiązał się z większą złością i drażliwością oraz mniejszą przyjemnością w naszej próbie przez okres trzech tygodni”. Istnieje kilka rzeczy, które mogą to powodować, o czym dowiesz się w dalszej części tekstu.

Głód przez niski poziom cukru we krwi

Jedną z przyczyn głodu i złości może być niski poziom cukru we krwi. W jednym z badań przyjrzano się poziomowi glukozy przez 21 kolejnych dni, który mierzono każdego ranka przed śniadaniem i każdego wieczoru przed snem.

– Samokontrola wymaga energii, a energia ta jest częściowo dostarczana przez glukozę. Glukoza jest wytwarzana z pożywnych pokarmów, które są przekształcane w neuroprzekaźniki dostarczające energii do procesów zachodzących w mózgu – wyjaśniają naukowcy.

Badacze doszli do wniosku, że jeżeli osoby na diecie nie jadły wystarczająco dużo, będą miały niższy poziom glukozy. Może to skutkować mniejszą ilością energii do kontrolowania drażliwych reakcji.

Czy hormon szczęścia wpływa na głód?

Czy po jedzeniu czujesz się szczęśliwy? Okazuje się, że ma to związek z serotoniną, czyli hormonem szczęścia.

– Spadający poziom cukru we krwi powoduje spadek poziomu energii, a mózg przestaje produkować poprawiającą nastrój serotoninę – mówi dietetyczka Chandni Vadgama.

Ekspertka wyjaśnia, że ten neuroprzekaźnik odgrywa dużą rolę w stabilizowaniu nastroju. Jego niski poziom może wyjaśniać np. niezdolność do skupienia się na dobrych rzeczach w chwilach pogorszonego nastroju związanego z głodem.

Jak głód wpływa na mózg?

W tym samym badaniu naukowcy zwracają też uwagę na hormon głodu – grelinę. To on sygnalizuje mózgowi, że musisz jeść, a tym samym zwiększa chęć na jedzenie.

– Głód może nie być jedynym sposobem, w jaki wpływają na wyniki emocjonalne i behawioralne; jest raczej prawdopodobne, że zmiany fizjologiczne i neuronalne leżące u podstaw uczucia głodu również wywołują negatywne stany emocjonalne – wyjaśniają naukowcy.

Jak pozbyć się uczucia głodu? Rady lekarki

Uczucie głodu raczej nie jest kwestią, którą należy skonsultować się z lekarzem rodzinnym, jednak jeśli przyjmujesz określone leki, chorujesz, masz niedowagę lub stwierdzono u ciebie niedożywienie, miej to na uwadze.

– Ludzie, którzy mają stresory metaboliczne, takie jak cukrzyca, zaburzenia trzustki lub wątroby oraz zespoły niewydolności nadnerczy, są szczególnie narażeni na powikłania lub niekorzystne skutki niskiego poziomu cukru we krwi z powodu nieodpowiedniej odpowiedzi kontrregulacyjnej – mówi gastroenterolog z Cleveland Clinic, Christine Lee.

Lekarka zaleca dbanie o dużą ilość snu, nawodnienie, regularne ćwiczenia i spożywanie „kilku małych posiłków w ciągu dnia lub upewnienie się, że śniadanie, obiad i kolacja są pełnowartościowe i pożywne”. Radzi też, aby unikać śmieciowego jedzenia, które może powodować kolejny spadek cukru. Zamiast tego wybieraj pokarmy bogate w składniki odżywcze i w błonnik. Warto też mieć pod ręką zdrową przekąskę, aby uniknąć tego nieprzyjemnego uczucia.

Źródła:

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia