Spis treści
Złota owsianka doda energii i pomoże w odchudzaniu. Zawdzięcza to temu składnikowi

Owsianka to świetna opcja na śniadanie. Zapewnia uczucie sytości na dłużej, a przy tym nie tuczy. Zawarty w płatkach owsianych błonnik jest sycący, wspomaga trawienie, przyspiesza metabolizm i dba o zdrowie jelit. W owsiance znajdziesz także witaminy z grupy B, witaminę E oraz składniki mineralne takie jak wapń, cynk, potas, magnez, żelazo, miedź i fosfor. Potrawa ta reguluje także poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Regularne jedzenie owsianki na śniadanie to świetny sposób na dodanie sobie energii na cały dzień.
Chcesz urozmaicić swoje danie? Ten jeden składnik sprawi, że zamieni się ona w złotą owsiankę. Wystarczy, że dodasz do niej kurkumę, która działa przeciwwirusowo, antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Kurkuma wzmacnia odporność, oczyszcza organizm, wspomaga pracę serca i mózgu, obniża poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. Zawarta w niej kurkumina, która nadaje jej złoto-żółty kolor, jest silnym antyoksydantem. Zwalcza wolne rodniki, opóźnia procesy starzenia i odmładza. Zwalcza także patogeny i wzmacnia organizm, przyspiesza powrót do zdrowia w czasie infekcji.
Złota owsianka, dzięki połączeniu działania płatków owsianych i kurkumy wspomaga także trawienie, przyspiesza metabolizm, zapewnia uczucie sytości i dzięki temu wspomaga odchudzanie. Jej regularne spożywanie zapewnia utrzymanie prawidłowej wagi i szczupłej sylwetki.
Jak zrobić złotą owsiankę? Wypróbuj prosty przepis na owsiankę z kurkumą
Złota owsianka jest prosta do przygotowania. Należy jednak pamiętać, aby dodać do niej pieprz, który zawiera piperynę aktywującą działanie kurkuminy. Natomiast dla poprawy wchłaniania się kurkuminy w przewodzie pokarmowym dodaj do złotej owsianki tłuszcz w postaci oleju kokosowego lub masła klarowanego.
Do przygotowania złotej owsianki będziesz potrzebować tych składników:
1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła klarowanego,
1 łyżeczka kurkumy,
1/2 łyżeczki cynamonu,
szczypta czarnego pieprzu,
1/4 szklanki płatków owsianych,
1 szklanka mleka roślinnego lub krowiego (opcjonalnie woda),
1 łyżeczka miodu.
Jak przygotować złotą owsiankę?
W garnku rozgrzej tłuszcz, dodaj do niego kurkumę, pieprz i cynamon i podgrzewaj chwilę.
Następnie wlej mleko i dodaj płatki owsiane.
Zmniejsz ogień i gotuj ok. 10 minut co jakiś czas mieszając.
Zdejmij z ognia i po lekkim ostudzeniu dodaj miód i ulubione dodatki takie jak owoce, orzechy czy nasiona.