Spis treści
Złota owsianka doda energii i pomoże w odchudzaniu. Zawdzięcza to temu składnikowi
Nie tylko mleko czy kawa mogą być złote, ale owsianka też. Owsianka to smaczne i zdrowe danie, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Możesz dodać do niej swoje ulubione składniki, dzięki którym będzie ci smakowała, a które także wzbogacą jej i tak liczne właściwości zdrowotne.

Owsianka to świetna opcja na śniadanie. Zapewnia uczucie sytości na dłużej, a przy tym nie tuczy. Zawarty w płatkach owsianych błonnik jest sycący, wspomaga trawienie, przyspiesza metabolizm i dba o zdrowie jelit. W owsiance znajdziesz także witaminy z grupy B, witaminę E oraz składniki mineralne takie jak wapń, cynk, potas, magnez, żelazo, miedź i fosfor. Potrawa ta reguluje także poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Regularne jedzenie owsianki na śniadanie to świetny sposób na dodanie sobie energii na cały dzień.
Chcesz urozmaicić swoje danie? Ten jeden składnik sprawi, że zamieni się ona w złotą owsiankę. Wystarczy, że dodasz do niej kurkumę, która działa przeciwwirusowo, antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Kurkuma wzmacnia odporność, oczyszcza organizm, wspomaga pracę serca i mózgu, obniża poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. Zawarta w niej kurkumina, która nadaje jej złoto-żółty kolor, jest silnym antyoksydantem. Zwalcza wolne rodniki, opóźnia procesy starzenia i odmładza. Zwalcza także patogeny i wzmacnia organizm, przyspiesza powrót do zdrowia w czasie infekcji.
Złota owsianka, dzięki połączeniu działania płatków owsianych i kurkumy wspomaga także trawienie, przyspiesza metabolizm, zapewnia uczucie sytości i dzięki temu wspomaga odchudzanie. Jej regularne spożywanie zapewnia utrzymanie prawidłowej wagi i szczupłej sylwetki.

O tych właściwościach owsianki możesz nie wiedzieć. Jak ją zrobić, by była pyszna?
Popularne danie z płatków owsianych, najlepiej z dodatkiem mleka, owoców i orzechów, to jeden z najzdrowszych posiłków. Jest polecany nie tylko na śniadanie. Szybka i wygodna w przygotowaniu owsianka ...
Jak zrobić złotą owsiankę? Wypróbuj prosty przepis na owsiankę z kurkumą
Złota owsianka jest prosta do przygotowania. Należy jednak pamiętać, aby dodać do niej pieprz, który zawiera piperynę aktywującą działanie kurkuminy. Natomiast dla poprawy wchłaniania się kurkuminy w przewodzie pokarmowym dodaj do złotej owsianki tłuszcz w postaci oleju kokosowego lub masła klarowanego.
Do przygotowania złotej owsianki będziesz potrzebować tych składników:
1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła klarowanego,
1 łyżeczka kurkumy,
1/2 łyżeczki cynamonu,
szczypta czarnego pieprzu,
1/4 szklanki płatków owsianych,
1 szklanka mleka roślinnego lub krowiego (opcjonalnie woda),
1 łyżeczka miodu.
Jak przygotować złotą owsiankę?
W garnku rozgrzej tłuszcz, dodaj do niego kurkumę, pieprz i cynamon i podgrzewaj chwilę.
Następnie wlej mleko i dodaj płatki owsiane.
Zmniejsz ogień i gotuj ok. 10 minut co jakiś czas mieszając.
Zdejmij z ognia i po lekkim ostudzeniu dodaj miód i ulubione dodatki takie jak owoce, orzechy czy nasiona.

Tak zrobisz inną owsiankę każdego dnia tygodnia. Nie znudzi się, a może odchudzić
Płatki owsiane to zdrowa baza dania, które można przyrządzić na sto sposobów. Na pewno każdy znalazłby wśród nich swój ulubiony, trzeba tylko spróbować. Jedzona codziennie, owsianka może przynieść wie...