Te dodatki do żywności zwiększają ryzyko cukrzycy typu 2. Zaskakująca i niepokojąca lista „E”. Nie chodzi wcale o związki słodzące

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Nie tylko cukier czy sól zwiększa zagrożenie cukrzycą typu 2. Ryzyko rozwoju tej choroby rośnie także w związku ze spożyciem popularnych dodatków do żywności. Naukowcy znaleźli siedem takich związków stosowanych nawet w tzw. zdrowych produktach. Nie chcesz szkodzić swojemu zdrowiu? Tych „E” lepiej unikaj.

Spis treści

Dodatki do żywności i ryzyko rozwoju cukrzycy

O cukrzycy typu 2 wiadomo, że chorobie sprzyja siedzący tryb życia i niezdrowa dieta z ultraprzetworzonymi produktami (ang. UPF).

Różne rodzaje przemysłowych słodyczy na talerzu i znak zakazu kupowania
Emulgatory stosowane m.in. w słodyczach niszczą nabłonek jelita, powodując przy częstym spożyciu reakcje zapalne i alergiczne dolgachov, shadowalice/123RF

Jak się okazuje, szkodliwie na metabolizm działa nie tylko typowy dla takich produktów nadmiar cukrów, tłuszczów czy soli i sodu w diecie. Ryzyko rozwoju cukrzycy zwiększa także pewien rodzaj dodatków do żywności, wśród których zidentyfikowano 7 szczególnie niebezpiecznych związków.

Już wcześniej wykazano, że nawet umiarkowane ilości produktów UPF w diecie może zwiększać narażenie na cukrzycę. Teraz badacze w dwóch francuskich instytutów (INRAE i INSERM) wskazali kolejnych podejrzanych, co opisali w „The Lancet Diabetes & Endocrinology”.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

W ramach prac eksperci poddali analizie dane przeszło 104 tys. Francuzów, którzy w latach 2009-2023 uczestniczyli w internetowym badaniu kohortowym NutriNet-Santé. W ciągu 14 lat uczestnicy dostarczali rejestry dietetyczne z co najmniej dwóch dni co pół roku. Spożywane produkty sprawdzano w bazach, by ustalić obecność i zawartość w nich emulgatorów związanych z zachorowaniami na cukrzycę typu 2.

Groźne emulgatory w sklepowych produktach. Lista dodatków „E”

Już w połowie czasu badania naukowcom udało się rozpoznać siedem związków emulgujących, które w żywności pomagają zapobiegać rozwarstwianiu się produktów i zapewniać ich atrakcyjną konsystencję.

Jak podkreśla współautor badania dr Bernard Srour z INRAE, emulgatory należą do najczęściej stosowanych dodatków w przetworzonej żywności.

– Często dodawane są do przetworzonych i paczkowanych produktów, takich jak pewne przemysłowe ciasta, ciastka i desery, a także lody, batoniki, pieczywo, margaryny i gotowe posiłki, by poprawić ich wygląd, smak i teksturę, wydłużyć okres przydatności do spożycia oraz umożliwić mieszanie substancji wodnych – na bazie wody – z substancjami na bazie oleju – mówi specjalista.

Nawet już po upływie 7 lat naukowcom udało się rozpoznać siedem związków emulgujących, które zwiększają ryzyko rozwoju cukrzycy t. 2:

  • fosforan trójpotasowy (E340) – na każde dodatkowe 500 mg związku dziennie ryzyko zwiększa się o 15 proc.,
  • guma guar (E412) – na każde 500 mg dziennie ryzyko rośnie o 11 proc.,
  • guma ksantanowa (E415) – na każde 500 mg dziennie ryzyko wzrasta o 8 proc.,
  • mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowy (E472e) – na każde 100 g dziennie ryzyko zwiększa się o 4 proc.,
  • cytrynian sodu (E331) – na każde 500 mg ryzyko jest zwiększone o 4 proc.,
  • karageny (w tym E407) – ryzyko rośnie o 3 proc. na każde 100 g,
  • guma arabska (E414) – ryzyko rośnie o 3 proc. na każde 1000 mg (1 g) dziennie.

Najbardziej nieoczekiwane było jednak odkrycie faktu, że emulgatory te pojawiają się w składzie produktów spożywczych i napojów uważanych przez ludzi za zdrowe.

– Co zaskakujące, niektóre z emulgatorów były obecne w pewnych produktach spożywczych reklamowanych jako „zdrowa” żywność, takich jak lekkie margaryny roślinne, niektóre rodzaje chleba, napojów roślinnych, jogurtów smakowych, dlatego nawet uczestnicy o korzystniejszych zachowaniach żywieniowych mogą być narażeni na te substancje – powiedział dr Srour.

Dodatki emulgujące i zachorowania na cukrzycę typu 2

Badanie podjęto z powodu małej liczby prac na ten temat, które sugerowały niekorzystny wpływ niektórych emulgatorów na mikrobiotę jelitową, prowadzących do jej nierównowagi zwanych dysbiozą, a co za tym idzie – do stanu zapalnego i zaburzeń metabolicznych.

– Dwa badania kohortowe naszej grupy wykazały powiązania pomiędzy ekspozycją na różne emulgujące dodatki do żywności i zwiększonym ryzykiem rozwoju chorób układu krążenia i raka – skomentowała współautorka badania dr Mathilde Touvier z INSERM i koordynator kohorty NutriNet-Santé, która w przyszłości chce badać ten mało znany obszar wiedzy. – Będziemy przyglądać się zmianom pewnych markerów we krwi i mikroflory jelitowej, powiązanym ze spożyciem tych dodatków, aby lepiej zrozumieć leżące u ich podstaw mechanizmy. Sprawdzimy także wpływ zdrowotny mieszanek dodatków i ich potencjalne „efekty koktajlu”.

Badaczka odniosła się do zjawiska szkodliwości wynikającej z połączenia działań kilku substancji chemicznych, które oddzielnie nie są tak niebezpieczne, jak razem z innymi.

Tezy naukowców muszą jeszcze zostać potwierdzone, tymczasem już teraz warto ograniczyć ilości ultraprzetworzonych produktów w diecie – nawet gdy są wegańskie, lekkie czy prozdrowotne, jak suplementy diety, batony czy koktajle białkowe. Grunt to czytanie listy składników i upewnianie się, że nie jest za długa i nie ma na niej niepotrzebnych „E”. Zamiast margaryny warto zjeść masło albo hummus, batony zastąpić czekoladą, żelki prawdziwymi owocami, a słodzone napoje sokami.

Źródło: Food additives in cakes, biscuits may increase type 2 diabetes risk Medical News Today

Dodaj firmę Autopromocja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia