Dosalasz dania? Ryzyko cukrzycy rośnie o blisko 40 procent! Jeśli masz choroby metaboliczne, odłóż solniczkę

Anna Rokicka-Żuk
Wideo
od 16 lat
Dosalanie potraw na stole szkodzi nie tylko naszym sercom – ten nawyk powiązano właśnie z rozwojem cukrzycy, i to w znacznym stopniu. Zobacz, o ile rośnie ryzyko zależnie od częstotliwości solenia i dlaczego tak się dzieje.
ręka z solniczką w zbliżeniu
Osoby zagrożone cukrzycą wiedzą, by unikać cukru. Nowe badanie sugeruje jednak, że powinni także ograniczać solenie
eternalcreative/Getty Images

Spis treści

Czy solenie szkodzi?

Solenie jedzenia nadaje mu smak i dostarcza sód, którego pewna dawka jest niezbędna do życia, ale nadmiar szkodzi. Większość naszej diety ma już w sobie sól, podobnie jak potrawy, które gotujemy w domu. W takiej sytuacji solenie jedzenia na talerzu jest nawykiem niekorzystnym dla zdrowia.

Zobacz: Te emulgatory z przemysłowych produktów zwiększają ryzyko cukrzycy

Do głównych źródeł soli i sodu w naszym menu należą cztery główne grupy przemysłowej żywności:

  • chleb i wyroby piekarnicze,
  • płatki i produkty zbożowe,
  • przetwory mięsne,
  • przetwory mleczne.

Niestety, wiele osób wciąż dosala posiłki zawierające te produkty, a także inne rodzaje przetworzonego jedzenia – np. gotowe sosy, kostki rosołowe czy dania instant. Tymczasem nadmiar soli i sodu powiązano ze skróceniem życia i rozwojem groźnych chorób.

Co się dzieje, gdy jemy za dużo soli?

Nadmierna konsumpcja soli i sodu w diecie przyczynia się do rozwoju nadciśnienia tętniczego – choroby, którą ma już co trzeci dorosły Polak. Prowadzi także do dalszych powikłań, zwiększając zagrożenie udarem mózgu i zawałem serca. Powiązano go także z rakiem żołądka. Jak się okazuje, zaburzenia pod wpływem słonej diety dotyczą także metabolizmu. Pokazało to badanie Uniwersytetu Tulane, którego wyniki opublikowano w piśmie „Mayo Clinic Proceedings”.

W badaniu uwzględniono dane ponad 400 tys. dorosłych osób z bazy UK Biobank na temat spożycia soli w ich diecie. Podczas obserwacji, która przeważnie trwała 11,8 lat, w grupie tej wykryto ponad 13 tys. przypadków cukrzycy typu 2.

Wykazano, że częste dodawanie soli do potraw jest związane z większym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2.

W porównaniu z tymi, którzy używali solniczki „rzadko” lub „nigdy”, zagrożenie cukrzycą zwiększało się istotnie przy sięganiu po nią:

  • czasami – o 13 procent,
  • zwykle – o 20 proc.,
  • zawsze – o 39 proc.

– Wiemy już, że ograniczanie soli może zredukować ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych i nadciśnienia, ale to badanie po raz pierwszy pokazuje , że zabranie solniczki ze stołu może wspomóc również ochronę przed cukrzycą – powiedział główny autor badania dr Lu Qi, profesor na Uniwersytecie Tulane.

Czy sól powoduje tycie?

Dr Qi uważa, że sól skłania ludzi do zjadania większych porcji, co sprzyja otyłości i stanowi zapalnemu w organizmie. W badaniu wykazano bowiem związek między częstym spożyciem soli a wyższymi wskaźnikami BMI oraz WHR. Ten drugi to stosunek obwodu pasa do bioder, który wskazuje na otyłość brzuszną. Zdaniem autorów badania związek ten powinien zostać dokładniej oceniony w dalszych badaniach.

Dotychczasowe badania sugerują jednak, że wysokie spożycie soli przyczynia się do rozwoju insulinooporności, leptynooporności, zespołu metabolicznego i niealkoholowego stłuszczenia wątroby.

Następnym krokiem w pracach nad wpływem soli na rozwój cukrzycy jest przeprowadzenia badania klinicznego, w którym kontrolowana będzie jej konsumpcja i obserwowane efekty. Tymczasem nie jest wcale za wcześnie, by już teraz przyprawiać swoje potrawy w niskosodowy sposób.

– Nie jest to trudna zmiana do wprowadzenia, ale może mieć ogromny wpływ na twoje zdrowie – przekonuje dr Lu Qi.

Ile można jeść soli na dzień?

Dawka soli na dzień, której nie należy przekraczać, to 5 g, czyli płaska łyżeczka. To odpowiada 2,3 g sodu (2300 mg).

Jeśli ktoś ma wysokie ciśnienie, powinien ograniczyć sól do 3,2 g dziennie, czyli 2/3 łyżeczki (1500 mg sodu).

Zobacz: Dieta DASH przeciw nadciśnieniu jest skuteczna, ale wymaga ograniczenia soli

Niestety, przecięty Polak zjada 9-12 g soli dziennie, czyli średnio dwa razy więcej niż powinien. Ograniczenie solenia jest więc bardzo potrzebne w naszym kraju i może zmniejszyć zagrożenie najczęstszymi chorobami cywilizacyjnymi.

Aby spożywać mniej soli i sodu, warto ograniczyć ilość przetworzonych produktów w diecie, które są nie tylko przesolone, ale też obfitują w dodatki do żywności – najczęściej związki sodu. Warto także wybierać sól niskosodową i używać jej do gotowania (najczęściej pod koniec), a także sięgać po inne produkty zastępujące sól, w tym również świeże i suszone zioła.

Źródło: New research links high salt consumption to risk of Type 2 diabetes Science Daily

Dodaj firmę Autopromocja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia