Spis treści
Czy solenie szkodzi?
Solenie jedzenia nadaje mu smak i dostarcza sód, którego pewna dawka jest niezbędna do życia, ale nadmiar szkodzi. Większość naszej diety ma już w sobie sól, podobnie jak potrawy, które gotujemy w domu. W takiej sytuacji solenie jedzenia na talerzu jest nawykiem niekorzystnym dla zdrowia.
Zobacz: Te emulgatory z przemysłowych produktów zwiększają ryzyko cukrzycy
Do głównych źródeł soli i sodu w naszym menu należą cztery główne grupy przemysłowej żywności:
- chleb i wyroby piekarnicze,
- płatki i produkty zbożowe,
- przetwory mięsne,
- przetwory mleczne.
Niestety, wiele osób wciąż dosala posiłki zawierające te produkty, a także inne rodzaje przetworzonego jedzenia – np. gotowe sosy, kostki rosołowe czy dania instant. Tymczasem nadmiar soli i sodu powiązano ze skróceniem życia i rozwojem groźnych chorób.
Co się dzieje, gdy jemy za dużo soli?
Nadmierna konsumpcja soli i sodu w diecie przyczynia się do rozwoju nadciśnienia tętniczego – choroby, którą ma już co trzeci dorosły Polak. Prowadzi także do dalszych powikłań, zwiększając zagrożenie udarem mózgu i zawałem serca. Powiązano go także z rakiem żołądka. Jak się okazuje, zaburzenia pod wpływem słonej diety dotyczą także metabolizmu. Pokazało to badanie Uniwersytetu Tulane, którego wyniki opublikowano w piśmie „Mayo Clinic Proceedings”.
W badaniu uwzględniono dane ponad 400 tys. dorosłych osób z bazy UK Biobank na temat spożycia soli w ich diecie. Podczas obserwacji, która przeważnie trwała 11,8 lat, w grupie tej wykryto ponad 13 tys. przypadków cukrzycy typu 2.
Wykazano, że częste dodawanie soli do potraw jest związane z większym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2.
W porównaniu z tymi, którzy używali solniczki „rzadko” lub „nigdy”, zagrożenie cukrzycą zwiększało się istotnie przy sięganiu po nią:
- czasami – o 13 procent,
- zwykle – o 20 proc.,
- zawsze – o 39 proc.
– Wiemy już, że ograniczanie soli może zredukować ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych i nadciśnienia, ale to badanie po raz pierwszy pokazuje , że zabranie solniczki ze stołu może wspomóc również ochronę przed cukrzycą – powiedział główny autor badania dr Lu Qi, profesor na Uniwersytecie Tulane.
Czy sól powoduje tycie?
Dr Qi uważa, że sól skłania ludzi do zjadania większych porcji, co sprzyja otyłości i stanowi zapalnemu w organizmie. W badaniu wykazano bowiem związek między częstym spożyciem soli a wyższymi wskaźnikami BMI oraz WHR. Ten drugi to stosunek obwodu pasa do bioder, który wskazuje na otyłość brzuszną. Zdaniem autorów badania związek ten powinien zostać dokładniej oceniony w dalszych badaniach.
Dotychczasowe badania sugerują jednak, że wysokie spożycie soli przyczynia się do rozwoju insulinooporności, leptynooporności, zespołu metabolicznego i niealkoholowego stłuszczenia wątroby.
Następnym krokiem w pracach nad wpływem soli na rozwój cukrzycy jest przeprowadzenia badania klinicznego, w którym kontrolowana będzie jej konsumpcja i obserwowane efekty. Tymczasem nie jest wcale za wcześnie, by już teraz przyprawiać swoje potrawy w niskosodowy sposób.
– Nie jest to trudna zmiana do wprowadzenia, ale może mieć ogromny wpływ na twoje zdrowie – przekonuje dr Lu Qi.
Ile można jeść soli na dzień?
Dawka soli na dzień, której nie należy przekraczać, to 5 g, czyli płaska łyżeczka. To odpowiada 2,3 g sodu (2300 mg).
Jeśli ktoś ma wysokie ciśnienie, powinien ograniczyć sól do 3,2 g dziennie, czyli 2/3 łyżeczki (1500 mg sodu).
Zobacz: Dieta DASH przeciw nadciśnieniu jest skuteczna, ale wymaga ograniczenia soli
Niestety, przecięty Polak zjada 9-12 g soli dziennie, czyli średnio dwa razy więcej niż powinien. Ograniczenie solenia jest więc bardzo potrzebne w naszym kraju i może zmniejszyć zagrożenie najczęstszymi chorobami cywilizacyjnymi.
Aby spożywać mniej soli i sodu, warto ograniczyć ilość przetworzonych produktów w diecie, które są nie tylko przesolone, ale też obfitują w dodatki do żywności – najczęściej związki sodu. Warto także wybierać sól niskosodową i używać jej do gotowania (najczęściej pod koniec), a także sięgać po inne produkty zastępujące sól, w tym również świeże i suszone zioła.
Źródło: New research links high salt consumption to risk of Type 2 diabetes Science Daily