Dosalasz dania? Ryzyko cukrzycy rośnie o blisko 40 procent! Jeśli masz choroby metaboliczne, odłóż solniczkę

Anna Rokicka-Żuk
Wideo
od 16 lat
Dosalanie potraw na stole szkodzi nie tylko naszym sercom – ten nawyk powiązano właśnie z rozwojem cukrzycy, i to w znacznym stopniu. Zobacz, o ile rośnie ryzyko zależnie od częstotliwości solenia i dlaczego tak się dzieje.
ręka z solniczką w zbliżeniu
Osoby zagrożone cukrzycą wiedzą, by unikać cukru. Nowe badanie sugeruje jednak, że powinni także ograniczać solenie
eternalcreative/Getty Images

Spis treści

Czy solenie szkodzi?

Solenie jedzenia nadaje mu smak i dostarcza sód, którego pewna dawka jest niezbędna do życia, ale nadmiar szkodzi. Większość naszej diety ma już w sobie sól, podobnie jak potrawy, które gotujemy w domu. W takiej sytuacji solenie jedzenia na talerzu jest nawykiem niekorzystnym dla zdrowia.

Zobacz: Te emulgatory z przemysłowych produktów zwiększają ryzyko cukrzycy

Do głównych źródeł soli i sodu w naszym menu należą cztery główne grupy przemysłowej żywności:

  • chleb i wyroby piekarnicze,
  • płatki i produkty zbożowe,
  • przetwory mięsne,
  • przetwory mleczne.

Niestety, wiele osób wciąż dosala posiłki zawierające te produkty, a także inne rodzaje przetworzonego jedzenia – np. gotowe sosy, kostki rosołowe czy dania instant. Tymczasem nadmiar soli i sodu powiązano ze skróceniem życia i rozwojem groźnych chorób.

Co się dzieje, gdy jemy za dużo soli?

Nadmierna konsumpcja soli i sodu w diecie przyczynia się do rozwoju nadciśnienia tętniczego – choroby, którą ma już co trzeci dorosły Polak. Prowadzi także do dalszych powikłań, zwiększając zagrożenie udarem mózgu i zawałem serca. Powiązano go także z rakiem żołądka. Jak się okazuje, zaburzenia pod wpływem słonej diety dotyczą także metabolizmu. Pokazało to badanie Uniwersytetu Tulane, którego wyniki opublikowano w piśmie „Mayo Clinic Proceedings”.

W badaniu uwzględniono dane ponad 400 tys. dorosłych osób z bazy UK Biobank na temat spożycia soli w ich diecie. Podczas obserwacji, która przeważnie trwała 11,8 lat, w grupie tej wykryto ponad 13 tys. przypadków cukrzycy typu 2.

Wykazano, że częste dodawanie soli do potraw jest związane z większym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2.

W porównaniu z tymi, którzy używali solniczki „rzadko” lub „nigdy”, zagrożenie cukrzycą zwiększało się istotnie przy sięganiu po nią:

  • czasami – o 13 procent,
  • zwykle – o 20 proc.,
  • zawsze – o 39 proc.

– Wiemy już, że ograniczanie soli może zredukować ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych i nadciśnienia, ale to badanie po raz pierwszy pokazuje , że zabranie solniczki ze stołu może wspomóc również ochronę przed cukrzycą – powiedział główny autor badania dr Lu Qi, profesor na Uniwersytecie Tulane.

Czy sól powoduje tycie?

Dr Qi uważa, że sól skłania ludzi do zjadania większych porcji, co sprzyja otyłości i stanowi zapalnemu w organizmie. W badaniu wykazano bowiem związek między częstym spożyciem soli a wyższymi wskaźnikami BMI oraz WHR. Ten drugi to stosunek obwodu pasa do bioder, który wskazuje na otyłość brzuszną. Zdaniem autorów badania związek ten powinien zostać dokładniej oceniony w dalszych badaniach.

Dotychczasowe badania sugerują jednak, że wysokie spożycie soli przyczynia się do rozwoju insulinooporności, leptynooporności, zespołu metabolicznego i niealkoholowego stłuszczenia wątroby.

Następnym krokiem w pracach nad wpływem soli na rozwój cukrzycy jest przeprowadzenia badania klinicznego, w którym kontrolowana będzie jej konsumpcja i obserwowane efekty. Tymczasem nie jest wcale za wcześnie, by już teraz przyprawiać swoje potrawy w niskosodowy sposób.

– Nie jest to trudna zmiana do wprowadzenia, ale może mieć ogromny wpływ na twoje zdrowie – przekonuje dr Lu Qi.

Ile można jeść soli na dzień?

Dawka soli na dzień, której nie należy przekraczać, to 5 g, czyli płaska łyżeczka. To odpowiada 2,3 g sodu (2300 mg).

Jeśli ktoś ma wysokie ciśnienie, powinien ograniczyć sól do 3,2 g dziennie, czyli 2/3 łyżeczki (1500 mg sodu).

Zobacz: Dieta DASH przeciw nadciśnieniu jest skuteczna, ale wymaga ograniczenia soli

Niestety, przecięty Polak zjada 9-12 g soli dziennie, czyli średnio dwa razy więcej niż powinien. Ograniczenie solenia jest więc bardzo potrzebne w naszym kraju i może zmniejszyć zagrożenie najczęstszymi chorobami cywilizacyjnymi.

Aby spożywać mniej soli i sodu, warto ograniczyć ilość przetworzonych produktów w diecie, które są nie tylko przesolone, ale też obfitują w dodatki do żywności – najczęściej związki sodu. Warto także wybierać sól niskosodową i używać jej do gotowania (najczęściej pod koniec), a także sięgać po inne produkty zastępujące sól, w tym również świeże i suszone zioła.

Źródło: New research links high salt consumption to risk of Type 2 diabetes Science Daily

Dodaj firmę Autopromocja

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia