Spis treści
Czy solenie szkodzi?
Solenie jedzenia nadaje mu smak i dostarcza sód, którego pewna dawka jest niezbędna do życia, ale nadmiar szkodzi. Większość naszej diety ma już w sobie sól, podobnie jak potrawy, które gotujemy w domu. W takiej sytuacji solenie jedzenia na talerzu jest nawykiem niekorzystnym dla zdrowia.
Zobacz: Te emulgatory z przemysłowych produktów zwiększają ryzyko cukrzycy
Do głównych źródeł soli i sodu w naszym menu należą cztery główne grupy przemysłowej żywności:
- chleb i wyroby piekarnicze,
- płatki i produkty zbożowe,
- przetwory mięsne,
- przetwory mleczne.
Niestety, wiele osób wciąż dosala posiłki zawierające te produkty, a także inne rodzaje przetworzonego jedzenia – np. gotowe sosy, kostki rosołowe czy dania instant. Tymczasem nadmiar soli i sodu powiązano ze skróceniem życia i rozwojem groźnych chorób.
Co się dzieje, gdy jemy za dużo soli?
Nadmierna konsumpcja soli i sodu w diecie przyczynia się do rozwoju nadciśnienia tętniczego – choroby, którą ma już co trzeci dorosły Polak. Prowadzi także do dalszych powikłań, zwiększając zagrożenie udarem mózgu i zawałem serca. Powiązano go także z rakiem żołądka. Jak się okazuje, zaburzenia pod wpływem słonej diety dotyczą także metabolizmu. Pokazało to badanie Uniwersytetu Tulane, którego wyniki opublikowano w piśmie „Mayo Clinic Proceedings”.
W badaniu uwzględniono dane ponad 400 tys. dorosłych osób z bazy UK Biobank na temat spożycia soli w ich diecie. Podczas obserwacji, która przeważnie trwała 11,8 lat, w grupie tej wykryto ponad 13 tys. przypadków cukrzycy typu 2.
Wykazano, że częste dodawanie soli do potraw jest związane z większym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2.
W porównaniu z tymi, którzy używali solniczki „rzadko” lub „nigdy”, zagrożenie cukrzycą zwiększało się istotnie przy sięganiu po nią:
- czasami – o 13 procent,
- zwykle – o 20 proc.,
- zawsze – o 39 proc.
– Wiemy już, że ograniczanie soli może zredukować ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych i nadciśnienia, ale to badanie po raz pierwszy pokazuje , że zabranie solniczki ze stołu może wspomóc również ochronę przed cukrzycą – powiedział główny autor badania dr Lu Qi, profesor na Uniwersytecie Tulane.
Ciągle masz ochotę na słone produkty? Możesz mieć niedoczynność kory nadnerczy
Ochota na słone przekąski, ogórki kiszone czy sos sojowy wydaje się jedynie niewinną zachcianką. Jednak ciągła chęć podjadania czegoś słonego może być objawem poważnej i groźnej choroby jaką jest nied...
Czy sól powoduje tycie?
Dr Qi uważa, że sól skłania ludzi do zjadania większych porcji, co sprzyja otyłości i stanowi zapalnemu w organizmie. W badaniu wykazano bowiem związek między częstym spożyciem soli a wyższymi wskaźnikami BMI oraz WHR. Ten drugi to stosunek obwodu pasa do bioder, który wskazuje na otyłość brzuszną. Zdaniem autorów badania związek ten powinien zostać dokładniej oceniony w dalszych badaniach.
Dotychczasowe badania sugerują jednak, że wysokie spożycie soli przyczynia się do rozwoju insulinooporności, leptynooporności, zespołu metabolicznego i niealkoholowego stłuszczenia wątroby.
Następnym krokiem w pracach nad wpływem soli na rozwój cukrzycy jest przeprowadzenia badania klinicznego, w którym kontrolowana będzie jej konsumpcja i obserwowane efekty. Tymczasem nie jest wcale za wcześnie, by już teraz przyprawiać swoje potrawy w niskosodowy sposób.
– Nie jest to trudna zmiana do wprowadzenia, ale może mieć ogromny wpływ na twoje zdrowie – przekonuje dr Lu Qi.
Te produkty na nadciśnienie są polecane przez kardiologów
Nadciśnienie prowadzi do rozwoju chorób serca, ale także cukrzycy, jeśli nie jest leczone. Tymczasem nie daje ono objawów, które wskazywałyby na jego rozwój. Za pomocą diety można jednak obniżyć nie t...
Ile można jeść soli na dzień?
Dawka soli na dzień, której nie należy przekraczać, to 5 g, czyli płaska łyżeczka. To odpowiada 2,3 g sodu (2300 mg).
Jeśli ktoś ma wysokie ciśnienie, powinien ograniczyć sól do 3,2 g dziennie, czyli 2/3 łyżeczki (1500 mg sodu).
Zobacz: Dieta DASH przeciw nadciśnieniu jest skuteczna, ale wymaga ograniczenia soli
Niestety, przecięty Polak zjada 9-12 g soli dziennie, czyli średnio dwa razy więcej niż powinien. Ograniczenie solenia jest więc bardzo potrzebne w naszym kraju i może zmniejszyć zagrożenie najczęstszymi chorobami cywilizacyjnymi.
Aby spożywać mniej soli i sodu, warto ograniczyć ilość przetworzonych produktów w diecie, które są nie tylko przesolone, ale też obfitują w dodatki do żywności – najczęściej związki sodu. Warto także wybierać sól niskosodową i używać jej do gotowania (najczęściej pod koniec), a także sięgać po inne produkty zastępujące sól, w tym również świeże i suszone zioła.
Źródło: New research links high salt consumption to risk of Type 2 diabetes Science Daily