Te produkty nie powinny zawierać dodatków do żywności – reguluje to prawo. Zobacz, do czego nie można dodawać substancji dodatkowych „E”

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Naturalne artykuły spożywcze powinny być dostępne w swojej pierwotnej postaci, bez żadnych dodatków do żywności „E”. I tak właśnie jest w przypadku całej ich grupy, co reguluje prawo. Zobacz, go jakich produktów nie można dodawać substancji dodatkowych. By sprawdzić, przesuwaj zdjęcia galerii w prawo gestem, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Naturalne artykuły spożywcze powinny być dostępne w swojej pierwotnej postaci, bez żadnych dodatków do żywności „E”. I tak właśnie jest w przypadku całej ich grupy, co reguluje prawo. Zobacz, go jakich produktów nie można dodawać substancji dodatkowych. By sprawdzić, przesuwaj zdjęcia galerii w prawo gestem, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. fot. stocking, erierika (małe)/123RF
Dodatki do żywności to grupa związków, które poprawiają jej bezpieczeństwo i jakość. Ich rodzaj i dawki w konkretnych artykułach spożywczych są ustalane przez prawo UE – podobnie jak lista produktów, do których stosować ich nie wolno lub dopuszczone jest tylko kilka substancji. Do których produktów nie można dodawać dodatków do żywności?

Spis treści

W jakim celu stosuje się substancje dodatkowe do żywności?

Dodatki do żywności, a według prawidłowego nazewnictwa – substancje dodatkowe, stosuje się w przemyśle w celach technologicznych, by zapewnić odpowiednią jakość jedzenia. Z założenia ich stosowanie ma przynieść konsumentowi korzyści, ponieważ gwarantuje jej długi termin przydatności do spożycia oraz jednakowe cechy organoleptyczne. Ma to zapewnić bezpieczeństwo, ochronę składników odżywczych, atrakcyjność i różnorodność produktów, a także ułatwić ich wytwarzanie.

Stosowanie substancji dodatkowych często stanowi lepszą alternatywę niż ich utrwalanie termiczne czy suszenie (mają wpływ na jakość i smak) albo mrożenie, które wymaga utrzymania stałej ujemnej temperatury. W przypadku produktów z dodatkami „E” ich zastosowanie musi być w uzasadnione, tj. w każdym przypadku musi być on niezastąpiony. Nie mogą jednak stanowić zagrożenia dla zdrowia konsumenta ani wprowadzać go w błąd.

Co to są dodatki „E”?

Dodatki „E” to potoczna nazwa substancji dodatkowych, do których zalicza się każdy związek, który nie jest normalnie spożywany samodzielnie czy jako składnik jedzenia.

Substancje, które mogą być dodawane do żywności w krajach Unii Europejskiej, są oznaczane symbolami, które zawierają numer poprzedzony literą „E”. Musi on widnieć na etykietach wyrobów spożywczych, choć producent może zamiast niego umieścić w wykazie składników nazwę chemiczną związku. W obu przypadkach musi podać funkcję technologiczną substancji, jak np. konserwant czy barwnik.

W żywności możliwe jest stosowanie tylko związków przebadanych, uznanych za bezpieczne na podstawie opinii EFSA i dopuszczonych w Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności. To, dla jakich produktów mogą być stosowane konkretne substancje i w jakich dawkach, również jest regulowane przez prawo unijne. Warto przy tym wiedzieć, że nie wszystkie substancje na wykazie są sztuczne, bo są także związki naturalne i pochodzenia naturalnego.

Na wykazie dozwolonych substancji dodatkowych znajduje się obecnie:

  • 40 barwników,
  • 19 substancji słodzących,
  • 264 substancje dodatkowe inne niż powyższe, w tym konserwanty, przeciwutleniacze, emulgatory, stabilizatory, środki zagęszczające, wzmacniacze smaku, antybiotyki czy modyfikowane skrobie.

Warto wiedzieć, że od 2010 r. działa program ponownej oceny, którym objęte są dodatki do żywności dopuszczone w Unii Europejskiej przed dniem 20 stycznia 2009 r.

Do których produktów nie można dodawać dodatków do żywności?

Dodatków do żywności nie można dodawać przede wszystkim do żywności nieprzetworzonej. Z definicji są to środki spożywczych, których nie poddano procesom zmieniającym w znacznym stopniu ich oryginalny charakter. Dozwolone czynności obejmują oczyszczanie, rozdrabnianie, łuskanie, podział, mrożenie czy pakowanie.

Do grupy „chronionych” pokarmów należą podstawowe artykuły spożywcze i napoje, które stanowią podstawę współczesnej diety.

Zobacz produkty spożywcze, do których nie wolno dodawać substancji dodatkowych w Unii Europejskiej

Źródło: Substancje dodatkowe do żywności – podstawowe informacje, Polska Federacja Producentów Żywności

Dodaj firmę
Logo firmy Najwyższa Izba Kontroli
Warszawa, ul. Filtrowa 57
Autopromocja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Ostrzał Kijowa. W trakcie operacji na sercu d...

Ostrzał Kijowa. W trakcie operacji na sercu dziecka zabrakło prądu

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia