Spis treści
Czy czerwone mięso jest zdrowe? Wyniki najnowszych badań nie pozostawiają złudzeń
Spożywanie czerwonego mięsa było już wcześniej wiązane z podwyższonym ryzykiem występowania cukrzycy typu 2 oraz raka jelita grubego. Autorzy najnowszego badania opublikowanego w „American Journal of Clinical Nutrition”, chcieli uszczegółowić te wnioski, sprawdzając jak na diagnozę cukrzycy i związane z nią biomarkery wpływa spożycie czerwonego mięsa przez dłuższy czas.
Polecamy: Tania dieta dla cukrzyka. Zobacz budżetowy jadłospis i przepisy
– Związek między czerwonym mięsem a cukrzycą typu 2 zaobserwowano w różnych populacjach na całym świecie – mówi główny autor badania Xiao Gu, doktor habilitowany ds. żywienia w Harvard T.H. Chan School of Public Health. – Stale wzmacniamy istniejące dowody dzięki ulepszonym danym i technikom. Mam nadzieję, że nasze badanie może rozstrzygnąć debatę na temat tego, czy powinniśmy ograniczyć spożycie czerwonego mięsa ze względów zdrowotnych, czy nie – dodaje.
W badaniu wzięło udział 216 695 osób, których stan zdrowia badany był co dwa lata za pomocą kwestionariusza, a rodzaj i ilość spożywanej żywności mierzono co dwa do czterech lat także za pośrednictwem ankiety.
Po 36 latach okazało się, że spożywanie zaledwie dwóch porcji czerwonego mięsa tygodniowo może zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 w późniejszym życiu, a ryzyko to wzrasta wraz z większym spożyciem czerwonego mięsa.
W badaniu jako przetworzone mięso traktowano: kiełbasę, hot dogi wołowe lub wieprzowe, bekon i kanapki z wędliną. Jedna porcja równała się 28 gramom boczku lub 45 gramom innych mięs.
Nieprzetworzone mięso obejmowało natomiast chudego lub bardzo chudego hamburgera, zwykłego hamburgera, wołowinę, wieprzowinę lub jagnięcinę jako kanapkę lub danie mieszane, wieprzowinę, wołowinę lub jagnięcinę jako danie główne. Jako jedną porcję liczono 85 gramów wieprzowiny, wołowiny lub jagnięciny.
Czerwone mięso a cukrzyca – związek jest bardzo wyraźny
Prawie 22 800 osób, spośród tych, które wzięły udział w badaniu, zachorowało na cukrzycę typu 2. Te, które jadły najwięcej czerwonego mięsa, miały aż o 62 proc. wyższe ryzyko rozwoju choroby w porównaniu z osobami, które jadły go najmniej.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Zdrowia codziennie. Obserwuj StronaZdrowia.pl!
Spożywanie przetworzonego mięsa wiązało się z ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2 wyższym o 51 proc, a nieprzetworzonego o 40 proc. Natomiast każda dodatkowa dzienna porcja przetworzonego czerwonego mięsa wiązała się ze zwiększeniem o 46 proc. ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2, a każda dodatkowa dzienna porcja nieprzetworzonego czerwonego mięsa ze wzrostem o 24 proc.
Czym zastąpić czerwone mięso?
Według wyników badań, zastąpienie czerwonego mięsa zdrowymi roślinnymi źródłami białka, takimi jak orzechy i rośliny strączkowe lub niewielkimi ilościami produktów mlecznych, wiązało się ze zmniejszonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2.
Okazało się, że zastąpienie jednej porcji mięsa porcją orzechów i roślin strączkowych wiązało się z 30 proc. niższym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2, a zastąpienie jej porcją produktów mlecznych – z ryzykiem niższym o 22 proc.
– Biorąc pod uwagę nasze odkrycia i wcześniejsze prace innych, limit około jednej porcji czerwonego mięsa tygodniowo byłby rozsądny dla osób, które chcą zoptymalizować swoje zdrowie i samopoczucie – powiedział starszy autor Walter Willett, profesor epidemiologii i żywienia.
Źródła:
- Red meat intake and risk of type 2 diabetes in a prospective cohort study of United States females and males American Journal of Clinical Nutrition
- Red meat consumption associated with increased type 2 diabetes risk EurekAlert
- Eating red meat linked to higher risk of type 2 diabetes, study finds CNN