Spis treści
Te objawy mogą oznaczać, że cierpisz na hipernatremię, czyli nadmiar sodu w organizmie
Głównym źródłem pokarmowym sodu jest sól kuchenna, a także pieczywo, wędliny, produkty konserwowane i kiszone. W momencie, gdy spożycie produktów solonych jest zbyt wysokie może dojść do rozwoju hipernatremii, czyli zwiększenia poziomu sodu we krwi powyżej 145mmol/l. W galerii podpowiadamy, jakie dolegliwości mogą oznaczać zbyt wysokie stężenie tego pierwiastka w organizmie.
Masz te objawy? To może być nadmiar sodu w organizmie!
Czym jest sód i jakie pełni funkcje w organizmie?
Sód to pierwiastek chemiczny, który w organizmie znajduje się głównie w płynie zewnątrzkomórkowym, a także stanowi nieodłączny składnik kwasu solnego wydzielanego w żołądku. Jakie funkcje w organizmie pełni sód? Do jego głównych zadań zalicza się:
- regulacja ciśnienia osmotycznego płynów,
- zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej,
- zachowanie równowagi wodno-elektrolitowej,
- regulacja przewodnictwa nerwowego,
- uczestniczenie w transporcie glukozy i aminokwasów przez błony śluzowe komórek,
- wzmocnienie pracy mięśni, przez poprawę kurczliwości włókien,
- aktywacja amylazy ślinowej, czyli enzymu trawiennego wydzielanego w jamie ustnej.
Zapotrzebowanie na sód
W organizmie dorosłego człowieka zawartość sodu wynosi ok. 60 mmol/kg masy ciała, czyli 135-145 mmol/l krwi. Głównym źródłem sodu w diecie jest chlorek sodu, czyli popularna sól kuchenna. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby dzienna ilość soli nie przekraczała 5 g u dorosłych, a w przypadku dzieci – 3 g.
Według norm Państwowego Instytutu Zdrowia Publicznego, dziennie zapotrzebowanie na ten pierwiastek nie powinno przekraczać:
- 750 mg – dla dzieci w wieku 1-3 lat,
- 1000 mg – dla dzieci w wieku 2-6 lat,
- 1200 mg – dla dzieci w wieku 7-9 lat, oraz dla osób starszych w wieku powyżej 75 roku życia,
- 1300 mg – dla dzieci w wieku 10-12 lat, oraz osób starszych w wieku 66-75 lat,
- 1500 mg – dla dzieci w wieku 13-18 lat oraz osób dorosłych do ukończenia 50 roku życia, kobiet w ciąży i podczas laktacji,
- 1400 mg – dla osób w wieku 51-65 lat.
Sód w postaci soli kuchennej powszechnie występuje w żywności, dlatego bardzo łatwo jest go przedawkować. Wśród produktów, które obfitują w ten pierwiastek można wymienić:
- pieczywo,
- wędzone mięso i ryby,
- słone przekąski,
- konserwy rybne i mięsne,
- kostki bulionowe i gotowe mieszanki przypraw,
- produkty marynowane i kiszone,
- produkty typu fast-food,
- produkty z długim terminem ważności (głównie gotowe dania).
Chcąc zminimalizować ilość spożywanej soli, do posiłków warto używać naturalnych ziół i przypraw, które podkręcą smak i aromat jedzenia. Sól kuchenną można zastąpić również solą magnezową, która według WHO jest znacznie zdrowsza od tej tradycyjnej.