Spis treści
Co to jest spirulina?
Spirulina to mikroskopijna alga o niebiesko-zielonej barwie, która tak naprawdę należy do królestwa bakterii. Jest sinicą, inaczej cyjanobakterią, która tak jak rośliny lądowe zawiera pigmenty umożliwiające syntezę, a więc produkcję związków odżywczych z udziałem światła. Występuje w wodach, najczęściej jezior, w postaci swobodnie dryfującej biomasy.
Spirulina była znana w medycynie już w czasach starożytnych, m.in. stanowiła źródło pożywienia Azteków aż do XVI wieku, którzy czerpali ją z jeziora Texcococ. Obecnie najszerzej stosowana jako suplement diety i w tej postaci została wprowadzona na rynek w latach 70. ubiegłego wieku przez meksykańską firmę Sosa Texcoco Co.
Najpopularniejsza jest Spirulina platensis, która pochodzi z wód słodkich i zwykle pozyskiwana jest z wysokogórskich jezior, co skutkuje ograniczonym ryzykiem występowania w niej metali ciężkich. Z wód słonych pochodzi natomiast Spirulina maxima, która wyróżnia się wysokim stężeniem jodu i najczęściej jest uprawiana w basenach przyoceaniczych na Hawajach, choć może też bytować w wodach słodkich.
Jakie właściwości odżywcze ma spirulina?
Spirulina jest tak bardzo skoncentrowanym źródłem składników odżywczych, że w pełni zasłużyła na przynależność do kategorii superfoods, czyli produktów, które ze względu na swój bogaty skład mają szczególnie istotne działanie prozdrowotne i wpływające na dobrostan organizmu.