https://stronazdrowia.pl
reklama

Przyrządzasz tak kurki? Niszczysz ich właściwości. Leśnicy wyjaśniają jak przygotować je prawidłowo

Monika Góralska
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Kurki, czyli pieprzniki jadalne, to grzyby znane i bardzo lubiane przez większość z nas. Najczęściej jemy je w postaci smażonej lub gotowanej, a także w sosach, jajecznicy czy omlecie. Leśnicy ostrzegają jednak, aby nie przyrządzać ich w ten sposób. Zobacz, dlaczego lepiej nie smażyć i nie solić kurek. Dowiedz się także, w jaki sposób przygotować z nich wartościowy i smaczny dodatek do wielu dań, tak, aby zachowały swoje prozdrowotne właściwości.

Spis treści

Nie smaż i nie sól kurek. Leśnicy ostrzegają przed nieprawidłową obróbką tych grzybów

Smażenie i solenie kurek pozbawia je właściwości leczniczych związanych z działaniem przeciwpasożytniczym. Grzyby te po odpowiednim przygotowaniu odrobaczają
Smażenie i solenie kurek pozbawia je właściwości leczniczych związanych z działaniem przeciwpasożytniczym. Grzyby te po odpowiednim przygotowaniu odrobaczają organizm, a także chronią wątrobę i wzrok. Monika Schröder/pixabay.com

Kurki to charakterystyczne grzyby, które wyróżniają się w ściółce leśnej swoim żółtopomarańczowym kolorem oraz wczesnym występowaniem. Pojawiają się w polskich lasach już nawet w czerwcu, dużo wcześniej niż inne grzyby, a możemy się nimi cieszyć aż do końca października. Dość łatwo jest też odróżnić je od innych grzybów. Są bardzo smaczne, dlatego są chętnie jedzone jako element lub dodatek do potraw.

Zobacz też: Nie wyrzucaj robaczywych grzybów! Mykolog ma zaskakującą radę i podpowiada, gdzie warto je zbierać

Z kurek przyrządzamy sosy do makaronów, dodajemy je do jajecznicy, zup czy omletów. Jednak takie przygotowanie kurek, czyli pieprzników jadalnych, niestety pozbawia je wielu wartości odżywczych i zdrowotnych, które tracą pod wpływem obróbki termicznej oraz działania soli. Przypominają o tym w swoim wpisie na Twitterze Lasy Państwowe:

Jakie wartości mają kurki i jak je przyrządzić?

Kurki są nie tylko smaczne, ale też obfitują w cenne związki odżywcze. To produkt niskokaloryczny – porcja 100 g to tylko 19 kcal. Poza tym zawierają 88 proc. wody, witaminy takie jak wit. A, E, C, PP, D2, B1, B2 i składniki mineralne: miedź, cynk, selen, wapń, magnez, sód, potas, fosfor, chlor, siarka, żelazo, mangan, fluor.

Zobacz także: Jak wyczyścić kurki i inne grzyby w kilka chwil? Czy powinniśmy je myć przed spożyciem? Sprawdź, jak krok po kroku oczyścić grzyby w domu

Dodatkowo pieprzniki jadalne nigdy nie są robaczywe, co zawdzięczają obecności substancji o nazwie hitinmannoza, która działa przeciwpasożytniczo na pasożyty ludzkie takie jak owsiki, nicienie czy tasiemce.

Hitinmannoza z kurek paraliżuje układ nerwowy larw pasożytów oraz dorosłych osobników, doprowadzając do ich śmierci. Rozpuszcza również ich jaja. Niestety, obróbka termiczna grzybów w temperaturze powyżej 55 stopni Celsjusza niszczy tę substancję, a więc usmażone, gotowane czy pieczone kurki nie wykazują już działania przeciwpasożytniczego. Również sól kuchenna powoduje rozkład hitinmannozy.

Jeśli więc chcemy skorzystać z przeciwpasożytniczego działania kurek, możemy wysuszyć je na słońcu lub w piekarniku, ale w temperaturze nie wyższej niż 50 stopni Celsjusza i zmielić, a następnie dodawać do potraw. Warto również przygotować leczniczą nalewkę z kurek, która odrobacza organizm, wspomaga trawienie i pracę wątroby, a także pozytywnie wpływa na ostrość wzroku.

Kurki to smaczny dodatek do sosów, jajecznicy, zup, a nawet past kanapkowych.

Pomogą na pasożyty i trawienie. Poznaj 5 powodów, dla któryc...

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Zadbaj o optymalne trawienie
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia