Spis treści
Funkcje jodu w organizmie. Takie są objawy niedoboru jodu
Jod uznawany jest za ważny pierwiastek wspierający prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jego zawartość wynosi ok. 20-50 µg, a ponad 70 proc. znajduje się w komórkach tarczycy.
Ten pierwiastek jest niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy oraz produkowania przez nią hormonów: trójjodotyroniny (T3) oraz tyroksyny (T4). Ważną informacją jest to, że ich odpowiednie stężenie reguluje pracę ważnych narządów, w tym mięśni, serca, nerek oraz przysadki mózgowej.
Te objawy mogą świadczyć o niedoborze jodu
Jod w organizmie pełni również wiele ważnych funkcji, w tym:
- wspomaga pracę tarczycy,
- wpływa na prawidłową strukturę skóry,
- odpowiada za pracę układu nerwowego,
- utrzymuje metabolizm energetyczny na odpowiednim poziomie,
- ułatwia koncentrację i zapamiętywanie,
- wspomaga termoregulację organizmu.
Zapotrzebowanie na jod
Zapotrzebowanie na ten pierwiastek zależy od wieku, płci oraz aktualnego stanu fizjologicznego. Eksperci z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego zalecają, aby dzienne spożycie jodu wynosiło:
- dzieci do 5. miesiąca życia – 110 μg,
- dzieci od 5. do 12. miesiąca życia– 130 μg,
- dzieci 1-6 lat – 90 μg,
- dzieci 7-9 lat – 100 μg,
- młodzież 10-12 lat – 120 μg,
- młodzież 13-18 lat – 150 μg,
- dorośli – 150 μg,
- kobiety w ciąży – 220 μg,
- kobiety podczas laktacji – 290 μg.
Ze względu na możliwe szkodliwe skutki wynikające z przedawkowania jodem, ustalono również maksymalne dzienne dopuszczalne dawki jodu, które wynoszą
- dzieci 1-3 lata – 200 μg,
- dzieci 4-6 lat – 250 μg,
- dzieci 7-10 lat – 300 μg,
- młodzież 11–14 lat – 450 μg,
- młodzież 15–17 lat – 500 μg,
- dorośli – 600 μg,
- kobiety w ciąży – 600 μg.
Warto zatem zadbać o prawidłową dietę, bogatą w produkty pochodzenia morskiego, głównie ryby słonowodne. Do najzasobniejszych źródeł jodu należy sól jodowana, która jest źródłem 2293 μg/100 g, jednak nie jest ona polecana osobom zmagającym się z nadciśnieniem tętniczym oraz obrzękami.
Do innych źródeł jodu można także zaliczyć:
- dorsza – 135 μg/100 g,
- tuńczyka – 50 μg/100 g,
- łososia – 44 μg/100 g,
- płatki owsiane – 31 μg/100 g,
- śledzia – 30 μg/100 g,
- ser żółty – 30 μg/100 g,
- brokuły –15 μg/100 g,
- szpinak – 12 μg/100 g.
Źródłem jodu jest również woda jodowana, która może dostarczyć nawet 150 μg/1l. Warto dodać, że pierwiastek ten obecny jest również w nadmorskim powietrzu.
Polska jest krajem europejskim, który należy do obszarów łagodnego i umiarkowanego niedoboru jodu.
Dobrym pomysłem na uniknięcie niedoboru tego pierwiastka jest spędzanie wolnego czasu na terenie tężni solankowych, ponieważ stanowią one jego źródło. W wielu badaniach zaobserwowano, że inhalacje z jodem powodują rozrzedzanie śluzu, co jest wskazane dla osób z chorobami górnego układu oddechowego.