https://stronazdrowia.pl
reklama

Codzienny nawyk może pomóc obniżyć poziom cholesterolu. Dodaj go do diety, a zadbasz o serce i schudniesz. Uważaj jednak na skutki uboczne

Monika Góralska
Opracowanie:
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Klucz do obniżenia cholesterolu może tkwić w jednym prostym nawyku żywieniowym. Wystarczy do swojej diety dodać więcej produktów zawierających błonnik. Ten składnik poprawi trawienie i zwiększy uczucie sytości. Dzięki temu nie tylko obniży poziom cholesterolu i poprawi krążenie krwi, ale też pomoże w odchudzaniu. Jednak ma też skutki uboczne, dlatego musisz wiedzieć jak go jeść, żeby nie mieć wzdęć i bólów brzucha.

Spis treści

Błonnik obniża poziom cholesterolu. W tych produktach jest go dużo

Dodanie większej ilości błonnika do posiłków może pomóc zredukować poziom cholesterolu, a tym samym obniżyć ryzyko zagrażających życiu zawałów serca i udarów mózgu. Wysoki cholesterol może blokować przepływ krwi do serca, co prowadzi do takich incydentów.

Chcesz obniżyć poziom cholesterolu? Wystarczy wprowadzić do diety prosty nawyk jakim jest zwiększenie ilości produktów bogatych w błonnik.
Chcesz obniżyć poziom cholesterolu? Wystarczy wprowadzić do diety prosty nawyk jakim jest zwiększenie ilości produktów bogatych w błonnik.
freepik.com

Warto włączyć dwa rodzaje błonnika — rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Błonnik rozpuszczalny rozpuszcza się w wodzie, podczas gdy nierozpuszczalny nie. Źródłami błonnika nierozpuszczalnego, który reguluje wypróżnienia, są pełne ziarna, fasola i większość warzyw. Natomiast błonnik rozpuszczalny znajdziemy w płatkach owsianych, fasoli, soczewicy i owocach — potrafi on wiązać tłuszcze. Oba rodzaje są korzystne dla zdrowia i pomagają utrzymać uczucie sytości po posiłku.

Błonnik rozpuszczalny wiąże cholesterol w przewodzie pokarmowym, dzięki czemu nie jest on wchłaniany do krwi – powiedziała Lindsay Livingston, zarejestrowana dietetyczka, w rozmowie z EatingWell.

Istnieje wiele świetnych źródeł błonnika, które wspierają trawienie i zapobiegają skokom poziomu cukru we krwi. Niemniej większość Amerykanów spożywa go zbyt mało. Ponad 90 proc. kobiet i 97 proc. mężczyzn nie spełnia zalecanych norm dziennych.

Zalecane spożycie błonnika dla dorosłych to 25-30 gramów dziennie z pożywienia, a nie z suplementów, według UCSF Health. Obecnie przeciętne spożycie błonnika u dorosłych w USA wynosi około 15 gramów dziennie.

Jak zwiększyć ilość błonnika w codziennej diecie? Uważaj na wzdęcia i bóle brzucha

Przygotowanie odżywczych i bogatych w błonnik posiłków nie jest trudne, o ile wiemy, jakie produkty wybierać, przykładowo:

  • Na śniadanie wsyp garść migdałów i kilka owoców do miski z owsianką, która — według Mayo Clinic — dostarcza ponad trzy do czterech gramów błonnika.

  • Na lunch ugotuj soczewicę albo przygotuj hummus z ciecierzycy i włóż wszystko do tortilli z mąki razowej i dodaj sałatkę z miksem sałat.

  • Na obiad upiecz bataty i zadbaj o zdrową równowagę składników odżywczych na talerzu.

Ważne jednak, aby pamiętać, że zwiększenie ilości błonnika nie rozwiązuje wszystkich problemów zdrowotnych — zwłaszcza przy diecie bogatej w sól i tłuszcze nasycone, które również podnoszą poziom cholesterolu.

Według Mass General Brigham należy unikać czerwonego i przetworzonego mięsa, potraw smażonych, wypieków, słodyczy i pełnotłustego nabiału.

– Spożywając pełnotłusty nabiał i mięso, dostarczamy sobie dużo cholesterolu i, co istotniejsze, tłuszczów nasyconych, które konsekwentnie udowodniono, że podnoszą poziom cholesterolu – powiedział dr Romit Bhattacharya, kardiolog z Massachusetts General Hospital.

A jeśli obawiasz się gazów podczas przechodzenia na dietę bogatą w błonnik, warto rozważyć stosowanie popularnych leków przeciw wzdęciom w razie potrzeby. Z czasem ciało przyzwyczai się do większej ilości błonnika, a nieprzyjemne objawy ustąpią — informuje Harvard Medical School.

Wprowadzaj błonnik stopniowo, pij dużo wody, by ułatwić jego przechodzenie przez układ pokarmowy. Nadmiar błonnika może powodować wzdęcia i dyskomfort.

– Błonnik to kluczowy element odchudzania dający uczucie sytości. Jednak nawet z dobrymi rzeczami można przesadzić. Zawsze zalecam, by błonnik równoważyć odpowiednią ilością białka i płynów – powiedziała Erin Eilers, dietetyczka specjalizująca się w bariatrii z Nebraska Medicine.

© Independent Digital News & Media Ltd

Jesteśmy na Google News, aktywuj gwiazdkę, aby uwzględnić nas wśród ulubionych źródeł

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia