Spis treści
- Czym jest sok z brzozy i co zawiera?
- Właściwości zdrowotne soku z brzozy i najważniejsze zastosowania
- Przeciwwskazania i możliwe skutki uboczne kuracji sokiem z brzozy
- Jak pić oskołę? Polecane porcje soku z brzozy
- Kiedy i jak zbierać sok z brzozy oraz go przechowywać?
- Sok z brzozy w pielęgnacji – woda brzozowa na włosy i skórę
Czym jest sok z brzozy i co zawiera?
Sok z brzozy (oskoła, bzowina) to płyn czerpany spod kory różnych gatunków tego drzewa (Betula spp.). Ma bezbarwny lub lekko żółtawy kolor i lekko gęstą konsystencję. Oskoła charakteryzuje się orzeźwiającym smakiem, przypominającym słodzoną wodę.
Oskoła jest bogatym źródłem rozpuszczonych składników mineralnych, takich jak: potas, wapń i mangan. Ponadto zawiera pewne ilości innych pierwiastków, do których należy m.in. magnez i miedź. Zawiera głównie cukry proste, m.in. fruktozę, glukozę, sacharozę i ksylozę, której pochodną jest słodzik ksylitol, nazywany cukrem brzozowym. Najczęściej pozyskuje się go jednak nie z drewna brzozy, tylko w procesie fermentacji bakteryjnej.
Dodatkowo w skład soku z brzozy wchodzą glukozydy takie jak betulozyd i monotropitozyd, z których uwalniane są salicylany (związki podobne do aspiryny), kwasy organiczne, m.in. cytrynowy, jabłkowy, chlorogenowy czy betulinowy, betulinę, przeciwutleniacze z grupy flawonoidów, saponiny, aminokwasy, garbniki, enzymy, jak również zmienne ilości witaminy C oraz witamin z grupy B.