Przepisy na soki warzywne i owocowe – pomysły na smaczniejszy sok z buraka, malin, wiśni czy marchwi

Anna Rokicka-Żuk
Świeży sok to skoncentrowane źródło witamin i składników mineralnych i smaczna przekąska między posiłkami. Ich picie pomoże uzupełnić poziom antyoksydantów we krwi, a dzięki temu poprawić samopoczucie, poziom energii i wygląd skóry. Najzdrowsze i najbardziej zalecane są własnoręcznie wyciskane soki na bazie warzyw, które można dosmaczać rozmaitymi owocami. Przygotowanie smacznej kompozycji nie jest trudne – wystarczy, że skorzystasz z naszych przepisów! Sprawdź, jak przygotować soki z 10 rodzajów popularnych owoców i warzyw! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Świeży sok to skoncentrowane źródło witamin i składników mineralnych i smaczna przekąska między posiłkami. Ich picie pomoże uzupełnić poziom antyoksydantów we krwi, a dzięki temu poprawić samopoczucie, poziom energii i wygląd skóry. Najzdrowsze i najbardziej zalecane są własnoręcznie wyciskane soki na bazie warzyw, które można dosmaczać rozmaitymi owocami. Przygotowanie smacznej kompozycji nie jest trudne – wystarczy, że skorzystasz z naszych przepisów! Sprawdź, jak przygotować soki z 10 rodzajów popularnych owoców i warzyw! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. serezniy/123RF
Czy warto pić soki? Tak, jeśli tylko są naturalne i bez dodatku cukru! Wtedy mogą zastąpić całą porcję z zalecanych 5 porcji owoców i warzyw dziennie. Sprawdź, jak je wybierać – i wypróbuj pomysły na najzdrowszy rodzaj soków, czyli te świeżo wyciskane w domu. Polecamy 10 przepisów na zdrowe napoje z udziałem najpopularniejszych składników!

Naturalne soki są bardziej skoncentrowanym źródłem witamin, składników mineralnych i antyoksydantów niż używane do ich przygotowania owoce i warzywa, co wynika z faktu, że 1 litr takiego napoju powstaje z 1,5-3 kg surowca.

Korzystne związki są łatwiej wchłaniane niż z całych owoców i warzyw, choć towarzyszy im zdecydowanie mniejsza ilość błonnika, który pozostaje w pulpie po wyciśnięciu soku. To jednak dotyczy soków wyciskanych ze świeżych produktów, które są najbardziej zalecanym rodzajem w diecie.

Jak przygotować sok z buraka, malin, wiśni czy marchwi, by miał atrakcyjny smak? Sprawdź nasze przepisy!

Po jakie soki najlepiej sięgać?

Picie świeżo wyciskanych soków nie zawsze jest możliwe. W takiej sytuacji warto wybierać produkty, które zawierają choć odrobinę więcej tego błonnika niż te klarowne – polecane są więc soki mętne, z cząstkami miąższu i zagęszczane częścią pulpy bądź przecierem.

Kupując sok w sklepie najlepiej szukać takiego, który ma oznaczenie „100%” – sygnalizuje ono, że w kartonie lub butelce znajdują się wyłącznie składniki danego owocu czy warzywa (lub ich mieszanki). Choć na liście może widnieć też zagęszczony sok czy aromat, proporcje związków zawartych w soku odpowiadają tym, jakie są typowe dla produktu wyjściowego.

Dobrze jest natomiast unikać soków dosładzanych (co nie zawsze oznaczone jest na froncie opakowania), choć niektóre ze względu na swój słodki smak wymagają dodatków słodzących, jak np. sok z czarnej porzeczki, aronii czy żurawiny. Zamiast cukru lub tym bardziej sztucznie otrzymanego syropu glukozowego często jako słodzik zawierają sok albo przecier jabłkowy. Taki napój jest o wiele słodszy niż standardowe soki, ale wciąż zawiera tylko naturalne składniki.

W sklepie warto szukać soków bezpośrednio wyciskanych (NFC – not from concentrate, czyli „nie z koncentratu”), najlepiej tylko lekko pasteryzowanych, jak to jest w przypadku tych kilkudniowych. Można je kupić w wielu sklepach, gdzie stoją w lodówkach. Najzdrowsze soki surowe są natomiast dostępne w wybranych punktach (np. gastronomicznych, gdzie są też wyciskane na miejscu) oraz w formie cateringu sokowego.

Soki najlepiej jednak przygotować je w domu za pomocą wolnoobrotowej wyciskarki, która pozwala zachować najwięcej wartości odżywczych owoców i warzyw, ew. w sokowirówce. Przygodę z sokami można też zacząć od łatwych koktajli, miksując je przy użyciu zwykłego blendera.

Soki i koktajle warto spożywać nie tylko w ramach diety sokowej, ale również na co dzień, niezależnie od rodzaju jadłospisu!

Sprawdź, jak przygotować smaczne soki we wszystkich kolorach tęczy!

Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nagroda Nobla w dziedzinie medycyny przyznana

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia