Spis treści
Czym jest sok z klonu i czym różni się od syropu klonowego?
Klon (Acer) to roślina z rodziny mydleńcowatych (Sapindaceae). Do tego rodzaju należy ok. 150 gatunków drzew i krzewów występujących w większości w Azji. Klony rosną także w północnej Afryce, Ameryce Środkowej i Północnej oraz w Europie, w tym również w Polsce. W naszym kraju spotyka się trzy gatunki tego drzewa:
- klon zwyczajny, inaczej pospolity (Acer platanoides),
- klon jawor (Acer pseudoplatanus),
- klon polny (Acer campestre).
Najczęściej jako produkt spożywczy występuje słodki syrop klonowy, który jest pozyskiwany z innych gatunków klonu takich jak klon cukrowy (Acer saccharum), czarny (A. nigrum) lub czerwony (A. rubrum) i wytwarzany głównie w Kanadzie i USA. Syrop klonowy uzyskuje się poprzez odparowanie wody z soku z klonu za pomocą podgrzania go. Sok w ten sposób zostaje zagęszczony, jest ciemniejszy i staje się słodszy. Sok z klonu jest natomiast rzadki i wodnisty o złotym kolorze, jednak również jest słodki i ma przyjemniejszy smak niż bardziej popularny w Polsce sok z brzozy.
Kiedy i jak zbierać sok z klonu?
Soki z drzew zbiera się wczesną wiosną, gdy rośliny budzą się do życia z zimowego snu. Wtedy zaczynają one pozyskiwać więcej wody i składników odżywczych z gleby, aby wytworzyć pączki, z których powstaną liście, kwiaty i owoce. Sok z klonu zbiera się ok. 2-3 tygodnie przed zbiorem soku z brzozy. Zależne to jest od pogody, a szczególnie temperatury, która powinna wynosić od -3 do 6 st. C. Oznacza to, że właśnie teraz, czyli w marcu jest najlepszy czas na pozyskanie soku z klonu.
Jak zbierać sok z klonu? Podobnie jak w przypadku zbierania soku z brzozy, należy wywiercić niewielki otwór w pniu drzewa od południowej strony, której nagrzewanie się w ciągu dnia ułatwia ściekanie soku, na wysokości ok. 30 cm i na głębokość ok. 2-3 cm. Następnie umieścić w nim rurkę tej samej średnicy, co otwór i podstawić pod nią szklany lub metalowy pojemnik, do którego sok będzie ściekał. Po zakończeniu pobierania soku należy zadbać o drzewo i posmarować ranę maścią ogrodniczą lub w to miejsce wbić drewniany kołek.
Sok z klonu zregeneruje i oczyści organizm po zimie
Sok z klonu zawiera antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki i tym samym opóźniają procesy starzenia, a także witaminy z grupy B oraz sole mineralne takie jak potas, magnez, cynk, mangan, żelazo, wapń i fosfor.
Oprócz właściwości odmładzających sok z klonu warto pić właśnie wczesną wiosną, nie tylko dlatego, że wtedy jest zbierany, ale z powodu jego detoksykujących właściwości. Dzięki temu sok wspiera oczyszczanie organizmu z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii, które mogły się w nim nagromadzić podczas zimy. W chłodne dni jesteśmy bowiem mniej aktywni, a także mamy skłonność do sięgania po bardziej tłuste i kaloryczne produkty. Sok z klonu wspiera również odporność i wspomaga organizm w walce z infekcjami, na które w czasie wiosennych wahań temperatury jesteśmy bardziej narażeni.
Sok z klonu wykazuje właściwości:
- moczopędne,
- przeciwwirusowe,
- antybakteryjne,
- przeciwzapalne,
- wspierające odporność,
- detoksykujące.
Jeśli zastanawiasz się jak pić sok z klonu i ile można go pić to musisz wiedzieć, że w naturalnej postaci prosto z drzewa jest on dostępny w niewielkich ilościach i przez krótki czas, bo ok. 3 tygodnie. Nie musisz się więc obawiać, że go przedawkujesz. Świeży sok można pić od razu lub przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Sok klonowy jest przeciwwskazany dla alergików. Natomiast osoby chorujące na cukrzycę powinny poradzić się swojego lekarza co do picia soku z klonu, ponieważ zawiera on duże ilości sacharozy, czyli dwucukru, który podwyższa stężenie glukozy we krwi.