Wiosenna regeneracja po zimie. Poprawia odporność i odmładza. Zbierzesz go właśnie teraz. Sok z klonu jest smaczniejszy niż z brzozy

Monika Góralska
Monika Góralska
Sok z klonu zbiera się wczesną wiosną, gdy rośliny budzą się do życia z zimowego snu.
Sok z klonu zbiera się wczesną wiosną, gdy rośliny budzą się do życia z zimowego snu. Edwin Remsberg, Fudio/gettyimages.com
Odmładza, detoksykuje i pomaga zwalczać przeziębienie. Po zimie zregeneruje i oczyści organizm, doda energii i wesprze odporność. Sok z klonu jest mniej znany niż sok z brzozy, a jest od niego smaczniejszy i bardziej słodki. Aby skorzystać z jego cennych dla zdrowia właściwości trzeba się pospieszyć, bo można go zbierać właśnie teraz i tylko przez krótki czas. Zobacz, jak zbierać i pić sok z klonu.

Spis treści

Czym jest sok z klonu i czym różni się od syropu klonowego?

Klon (Acer) to roślina z rodziny mydleńcowatych (Sapindaceae). Do tego rodzaju należy ok. 150 gatunków drzew i krzewów występujących w większości w Azji. Klony rosną także w północnej Afryce, Ameryce Środkowej i Północnej oraz w Europie, w tym również w Polsce. W naszym kraju spotyka się trzy gatunki tego drzewa:

  • klon zwyczajny, inaczej pospolity (Acer platanoides),
  • klon jawor (Acer pseudoplatanus),
  • klon polny (Acer campestre).

Czytaj także: Wypróbuj ten wiosenny napar. Wspomaga odchudzanie, regeneruje wątrobę, zwalcza alergię. Herbatka z kory brzozy zregeneruje organizm po zimie

Najczęściej jako produkt spożywczy występuje słodki syrop klonowy, który jest pozyskiwany z innych gatunków klonu takich jak klon cukrowy (Acer saccharum), czarny (A. nigrum) lub czerwony (A. rubrum) i wytwarzany głównie w Kanadzie i USA. Syrop klonowy uzyskuje się poprzez odparowanie wody z soku z klonu za pomocą podgrzania go. Sok w ten sposób zostaje zagęszczony, jest ciemniejszy i staje się słodszy. Sok z klonu jest natomiast rzadki i wodnisty o złotym kolorze, jednak również jest słodki i ma przyjemniejszy smak niż bardziej popularny w Polsce sok z brzozy.

Kiedy i jak zbierać sok z klonu?

Soki z drzew zbiera się wczesną wiosną, gdy rośliny budzą się do życia z zimowego snu. Wtedy zaczynają one pozyskiwać więcej wody i składników odżywczych z gleby, aby wytworzyć pączki, z których powstaną liście, kwiaty i owoce. Sok z klonu zbiera się ok. 2-3 tygodnie przed zbiorem soku z brzozy. Zależne to jest od pogody, a szczególnie temperatury, która powinna wynosić od -3 do 6 st. C. Oznacza to, że właśnie teraz, czyli w marcu jest najlepszy czas na pozyskanie soku z klonu.

Jak zbierać sok z klonu? Podobnie jak w przypadku zbierania soku z brzozy, należy wywiercić niewielki otwór w pniu drzewa od południowej strony, której nagrzewanie się w ciągu dnia ułatwia ściekanie soku, na wysokości ok. 30 cm i na głębokość ok. 2-3 cm. Następnie umieścić w nim rurkę tej samej średnicy, co otwór i podstawić pod nią szklany lub metalowy pojemnik, do którego sok będzie ściekał. Po zakończeniu pobierania soku należy zadbać o drzewo i posmarować ranę maścią ogrodniczą lub w to miejsce wbić drewniany kołek.

Sok z klonu zregeneruje i oczyści organizm po zimie

Sok z klonu zawiera antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki i tym samym opóźniają procesy starzenia, a także witaminy z grupy B oraz sole mineralne takie jak potas, magnez, cynk, mangan, żelazo, wapń i fosfor.

Oprócz właściwości odmładzających sok z klonu warto pić właśnie wczesną wiosną, nie tylko dlatego, że wtedy jest zbierany, ale z powodu jego detoksykujących właściwości. Dzięki temu sok wspiera oczyszczanie organizmu z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii, które mogły się w nim nagromadzić podczas zimy. W chłodne dni jesteśmy bowiem mniej aktywni, a także mamy skłonność do sięgania po bardziej tłuste i kaloryczne produkty. Sok z klonu wspiera również odporność i wspomaga organizm w walce z infekcjami, na które w czasie wiosennych wahań temperatury jesteśmy bardziej narażeni.

Sok z klonu wykazuje właściwości:

  • moczopędne,
  • przeciwwirusowe,
  • antybakteryjne,
  • przeciwzapalne,
  • wspierające odporność,
  • detoksykujące.

Jeśli zastanawiasz się jak pić sok z klonu i ile można go pić to musisz wiedzieć, że w naturalnej postaci prosto z drzewa jest on dostępny w niewielkich ilościach i przez krótki czas, bo ok. 3 tygodnie. Nie musisz się więc obawiać, że go przedawkujesz. Świeży sok można pić od razu lub przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Sok klonowy jest przeciwwskazany dla alergików. Natomiast osoby chorujące na cukrzycę powinny poradzić się swojego lekarza co do picia soku z klonu, ponieważ zawiera on duże ilości sacharozy, czyli dwucukru, który podwyższa stężenie glukozy we krwi.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Uzupełnij domową apteczkę

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia