Sezon na jagodę kamczacką. Choć podobna do borówki, ma więcej właściwości odżywczych. Jak uprawiać wiciokrzew siny?

Katarzyna Zawada
Jagoda kamczacka to niezwykle odżywczy owoc, na który warto postawić w tym sezonie.
Jagoda kamczacka to niezwykle odżywczy owoc, na który warto postawić w tym sezonie. GettyImages
Jagoda kamczacka od lat stanowi cenny owoc nie tylko w kuchni, ale także w medycynie. W Polsce rośnie świadomość jej walorów, ale wciąż mówi się, że to niedoceniany superfood. Wyglądem przypomina borówkę amerykańską, a sam krzew jest dość łatwy w uprawie. Dlaczego warto sięgać po jagodę kamczacką?

Spis treści

Jeszcze kilkanaście lat temu mało kto słyszał o jagodzie kamczackiej, dziś nie tylko chętnie po nią sięgamy, ale również uprawiamy. W Azji nazywa się ją owocem długiego życia. „Obecnie jednak pojawia się w ogrodach coraz częściej i jest uprawiana jako roślina użytkowa”, przypomina portal RegioDom.pl.

Czym różni się jagoda kamczacka od borówki amerykańskiej?

Wiciokrzew siny, bo tak właściwie nazywa się krzew jagody kamczackiej, może mieć kilka odmian, z których owoce posłużą jako przekąska, ale również baza do przetworów. Jak rozpoznać owoce jagody kamczackiej? Ciemnoniebieskim kolorem przypominają borówki, ale różnią się kształtem, są podłużne, cylindryczne. Dojrzałe jagody są jędrne i twarde. W środku, w przeciwieństwie do znanej nam borówki, mają ciemny miąższ, a nie jasny. Właśnie rozpoczął się na nie sezon, więc warto sięgnąć po smak pełen witamin i minerałów.

Jagoda kamczacka to polski superfood

Spożywanie jagód kamczackich wpływa na zdrowie, mają działanie przeciwzapalne, antynowotworowe i antywirusowe. Mają więcej antyoksydantów niż borówka, mogą być skuteczne przy infekcjach układu moczowego i obniżaniu ciśnienia krwi. Dojrzałe owoce są słodkie, jednak niektóre odmiany mają wyczuwalną nutkę goryczy. Doskonale sprawdzą się do jedzenia na surowo, a także wykorzystania w ciastach, dżemach i nalewkach.

Jagody kamczackie mają w sobie niewiele cukrów i niski indeks glikemiczny, co sprawia, że są zalecane w diecie osób chorujących na cukrzycę oraz tych, które pragną zachować lub przywrócić prawidłową masę ciała, czytamy na StronaZdrowia.pl.

Jak uprawiać jagodę kamczacką?

Krzew jagody kamczackiej ma niewielkie wymagania glebowe, przetrwa suszę lub niskie temperatury. Warto wybierać ziemie lekko kwaśne, piaszczyste lub gliniaste. Choć roślinę można sadzić przez cały okres wegetacyjny, najlepiej wybrać termin jesienny. Odmiany są obcopylne, najlepiej posadzić kilka obok siebie, aby cieszyć się obfitymi zbiorami. Pojedynczy krzew wprawdzie zaowocuje, ale słabiej.

Przez pierwsze lata po posadzeniu jagoda kamczacka nie wymaga wielu zabiegów pielęgnacyjnych (cięcia, nawożenia, zabiegów ochrony). W 8-10. roku uprawy rozpoczynamy przycinanie krzewów polegające na przerzedzaniu korony oraz skróceniu gałęzi szkieletowych. Zabieg wykonujmy jesienią lub wczesną wiosną, informuje Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego.

Owoce dojrzewają najwcześniejszej ze znanych nam jagodowych, można się nimi cieszyć od czerwca, przy sprzyjających warunkach nawet od maja, do końca lipca.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Rolnictwo

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia