Spis treści
Czy mirabelki są zdrowe? Doceń ich właściwości
Wiele osób zastanawia się, czy mirabelki są w ogóle jadalne. Otóż tak i nie tylko dobrze smakują, ale są też zdrowe, ponieważ zawierają wiele składników odżywczych. Mirabelka oraz jej odmiany uprawne śliwa mirabelka z Nancy czy Mirabelka Flotowa (łac. Prunus domestica subsp. syriaca albo Prunus domestica var. cereato) to odmiana śliwy domowej. Jest to niewielkie drzewo lub krzew o jadalnych, kulistych owocach pestkowych o średnicy 2-3 cm w kolorze żółtym lub czerwonym. Śliwa owocuje w pierwszej połowie sierpnia, śliwki mirabelki są w Polsce bardzo powszechne i często rosną dziko przy ulicach czy na polach.
Dojrzałe owoce są smaczne i słodkie, a miąższ mirabelki łatwo oddziela się od pestki. Często mirabelkami nazywana jest również śliwa ałycza (Prunus cerasifera), inaczej śliwa wiśniowa, która ma podobnej wielkości i koloru owoce, ale pestka owocu mocno przylega i nie daje się łatwo oddzielić od miąższu.
Przekonaj się, dlaczego warto jeść mirabelki. Oto 5 cennych dla zdrowia korzyści z jedzenia tych owoców!
Owoce mirabelki są słodkie i aromatyczne, a 100 gramów to ok. 46 kcal. Owoce mirabelki zawierają wiele cennych witamin, są źródłem błonnika, mają także spore ilości witaminy C oraz A w formie karotenoidów, a także witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), witaminę E i K. Śliwka mirabelka także składniki mineralne takie jak miedź, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, selen i cynk oraz działające antyoksydacyjnie polifenole.
Nie tylko dżem i kompot z mirabelek. Co jeszcze można zrobić z tych owoców?
Dojrzałe i słodkie owoce mirabelki można jeść na surowo, a także dodawać do deserów na zimno lub ciepło, ciast, muffinek czy tartaletek. Co ciekawe, niedojrzałe, jeszcze lekko zielone owoce wykorzystuje się do sosów i dressingów, aby nadać potrawom lekko kwaśny i cierpki smak.
Głównie jednak śliwki wykorzystywane są do przygotowywania przetworów takich jak:
- kompot z mirabelek,
- dżem z mirabelek,
- nalewka z mirabelek.
Dlaczego warto jeść mirabelki? Oto korzyści dla zdrowia z jedzenia tych smacznych śliwek