Katarzyna Zawada
Redaktor, Serwisy TematyczneStrefa Agro
10 materiałów
Z mediami jestem związana od ponad 10 lat. Specjalizuję się w branży agro, przez wiele lat zajmowałam się też sekcją sportową. Do Polska Press trafiłam na stałe 3 lata temu, jestem częścią redakcji serwisów tematycznych.
Stawiam na jasny przekaz i kontakt z czytelnikami. Wybieram tematy, które zaspokoją głód wiedzy zarówno rolników, prezesów firm, producentów, jak i zwykłych konsumentów.
Z moich tekstów dowiesz się m.in. o trwających i planowanych naborach, zmianach w dopłatach, wypłatach świadczeń z KRUS i ZUS, cenach podstawowych produktów, a także sposobach na udane grzybobranie lub połów ryb.
Pochodzę z Warszawy, ale obecnie mieszkam w woj. podlaskim. Kocham kawę, serialowe maratony, piłkę nożną i skoki narciarskie.
Masz ciekawy temat? Napisz do mnie: katarzyna.zawada@polskapress.pl
Aby na wsi żyło się zdrowo. Współpraca KRUS i NFZ
O ile w miastach dostęp do placówek medycznych jest łatwiejszy, o tyle na wsiach mieszkańcy nie zawsze mają możliwość skorzystania z usług specjalisty, a jeśli...
Rośnie składka zdrowotna KRUS. Tyle zapłacisz od kwietnia 2024
Od 1 kwietnia 2024 roku zwiększyła się wysokość składki na ubezpieczenie zdrowotne w Kasie Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego. Kto musi ją zapłacić? Ile...
Co pyli w marcu? Te rośliny są zmorą alergików
Początek wiosny nie jest przyjemny dla alergików. W powietrzu zaczynają unosić się pyłki kwitnących roślin. Kichamy, pojawia się katar, a nasze oczy łzawią....
Ten polski superfood jest coraz popularniejszy. Za ile można go kupić?
Nie tylko jabłka, gruszki i śliwki. Choć maliny i jagody są już wspomnieniem lata, na rynku można dostać inny przysmak – minikiwi. Uprawiane także w Polsce,...
Największy polski pająk. Gdy ukąsi, mogą się dziać niepokojące rzeczy
Nie każdy jest fanem pająków, zwłaszcza kobiety nerwowo reagują na obecność stawonogów na domowych ścianach. Tych w Polsce jednak nie brakuje, w sezonie letnim...
Zaczyna się sezon na jagodę kamczacką. Dlaczego warto postawić na ten owoc?
Jagoda kamczacka od lat stanowi cenny owoc nie tylko w kuchni, ale także w medycynie. W Polsce rośnie świadomość jej walorów, ale wciąż mówi się, że to...
Co pyli w maju? Na te rośliny alergicy muszą uważać
Przyroda obudziła się do życia, za oknem drzewa i krzewy nabierają barw. Niestety dla alergików to ciężki okres, pyłki powodują nieżyt nosa, łzawienie i inne...
Na święta kupujemy nie tylko jaja, ale też mięso. Dlaczego warto spożywać drób?
Przed nami Wielkanoc, którą spędzimy z najbliższymi przy suto zastawionym stole. Nie zabraknie jaj, żurku, sałatek, pojawią się też mięsa. Jednym z najchętniej...
Tych warzyw lepiej nie jeść na surowo, mogą nam zaszkodzić
Jeszcze kilka tygodni i na rynku pojawią się pierwsze krajowe sałaty, ogórki lub rzodkiewki. Nieco później dołączą m.in. cebula, marchew, pomidory i szczypior....
Suplementy diety na celowniku NIK. Konsumenci kupowali niesprawdzone środki
W latach 2017-2020 w Głównym Inspektoracie Sanitarnym złożono blisko 63 tys. powiadomień o wprowadzeniu lub zamiarze wprowadzenia do obrotu nowego suplementu...