Salmonellą zakazić się można jedząc skażone bakteriami produkty spożywcze, przede wszystkim produkty białkowe, w których świetnie ona się rozwija i może przetrwać przez długi czas. Szczególnie uważać trzeba na surowe mięso i jego przetwory, nabiał, surowe jaja oraz produkty je zawierające. Najskuteczniejszym sposobem ochrony przed zakażeniem pałeczkami salmonelli jest zachowanie zasad higieny w żywieniu.
Zatrucie salmonellą u dziecka i osoby dorosłej
Zatrucia pokarmowe są poważnym zagrożeniem dla zdrowia, ponieważ nie tylko prowadzą do odwodnienia organizmu z powodu biegunki i wymiotów, ale mogą też spowodować zapalenie stawów oraz zakażenie narządów wewnętrznych, a nawet sepsę.
Zatrucia pokarmowe spowodowane bakteriami z rodzaju salmonella należą do najczęstszych.
Zakażenie żywności może nastąpić na etapie produkcji, może też być spowodowane nieprzestrzeganiem zasad higieny w miejscu, gdzie jedzenie jest przygotowywane i wydawane – na przykład w restauracjach, jadłodajniach czy ulicznych budkach z ciastkami i lodami.