Wyróżnia się dwa podstawowe zagrożenia związane z obecnością drobnoustrojów w żywności. Pierwsze z nich związane jest ze znacznym pogorszeniem jej walorów smakowych, czego konsekwencją jest zepsucie. Z kolei drugie zagrożenie związane jest z obecnością bakterii, wirusów i grzybów chorobotwórczych, które mogą skutkować zatruciem pokarmowym, będącym zagrożeniem dla zdrowia, a nawet życia człowieka.
Wśród najpowszechniejszych przyczyn skażenia żywności drobnoustrojami chorobogennymi można wymienić:
- Nieprzestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy przez pracowników.
- Niewłaściwe przechowywanie surowców naturalnych.
- Stosowanie nieodpowiednich metod nawożenia (np. fekaliami).
- Niewłaściwa higiena produkcji, pakowania i dystrybucji produktów spożywczych.
Zobacz też: Zgon po zatruciu. Przyczyną śmierci od domowych wędlin mogły być te bakterie
Najczęstsze zatrucia pokarmowe wynikają ze spożycia produktów surowych – jaj, mięsa i mleka.
Niekiedy sami możemy przyczyniać się do wyhodowania chorobogennych bakterii w żywności m.in. przez nieodpowiednie jej przyrządzanie i przygotowanie. Ważne, by przestrzegać kilku podstawowych zasad:
- Zawsze wybieraj produkty wysokiej jakości – unikaj spożywania żywności zanieczyszczonej o nieprzyjemnym zapachu.
- Przed spożyciem dokładnie myj owoce i warzywa. Dzięki temu można zminimalizować ryzyko zagrożeń z zanieczyszczeń biologicznych.
- Zadbaj o odpowiednią obróbkę żywności: suszenie, mrożenie, pasteryzację i sterylizację.
- Odpowiednio przechowuj żywność – takie zalecenie znajduje zwykle na opakowaniu produktów spożywczych.
Czytaj także: Niebezpieczne bakterie w popularnej wędlinie. GIS pilnie wycofuje wadliwy produkt. Zjedzenie go grozi zatruciem pokarmowym
6 najbardziej zabójczych rodzajów bakterii, które występując w Polsce.