Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Czym można się zatruć? Oto produkty, które najczęściej powodują zakażenia pokarmowe i z tego powodu trzeba na nie uważać! Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. fot. stefamerpik/Freepik
Czym można się zatruć? Oto produkty, które najczęściej powodują zakażenia pokarmowe i z tego powodu trzeba na nie uważać! Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. fot. stefamerpik/Freepik
Najczęstszą przyczyną zatruć pokarmowych są produkty pochodzenia roślinnego, ale to te odzwierzęce powodują najgroźniejsze infekcje i największą liczbę powikłań. Sięgając po pewne artykuły spożywcze ryzykujemy bardziej niż wybierając inne – sprawdź, na które z nich najlepiej uważać, by uniknąć przykrych objawów zakażenia układu trawienia.

Spis treści

Od czego jest zatrucie pokarmowe?

Zatrucie pokarmowe to infekcja układu pokarmowego, która jest wywoływana przez bakterie lub produkowane przez nie toksyny, jak również przez wirusy, co zdarza się nawet częściej. Zakażenie najczęściej jest skutkiem spożywania skażonych nimi pokarmów, albo braku odpowiedniej higieny dłoni.

Na co trzeba uważać najbardziej? Sprawdź w naszej galerii najgroźniejsze produkty, najczęściej powodują zatrucia pokarmowe.

Do najpowszechniejszych sprawców przykrych objawów takich jak wymioty, biegunki i ból brzucha należą norowirusy oraz bakterie Salmonella, ale także E. coli, Listeria, Yersinia, Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty) czy Campylobacter.

Czytaj także: GIS wycofuje popularną przekąskę. Tych pistacji lepiej nie jedz. Zawierają rakotwórcze toksyny. Sprawdź, czy masz je w domu

Naukowcy zidentyfikowali ponad 250 chorób przenoszonych przez żywność. Produkty chłodzone i mrożone pochodzenia zwierzęcego, np. ryby, owoce morza i mięso, mogą być nawet źródłem koronawirusa SARS-CoV-2, powodując zakażenie drogą pokarmową i związane z tym objawy. Wiele takich przypadków stwierdzano zwłaszcza na początku pandemii COVID-19, przy czym wirus był aktywny nawet przez 3 tygodnie.

Warto przeczytać również:

Najbardziej niebezpieczne produkty. Tym można się zatruć!

Choć najwięcej zatruć pokarmowych powodują pokarmy roślinne, przyczyną dotkliwszych infekcji pokarmowych i ich powikłań jest żywność pochodzenia zwierzęcego. To właśnie z jej spożyciem wiąże się większa liczba przypadków śmiertelnych. Uważać powinniśmy więc na obie grupy produktów.
Jak chronić się przed drobnoustrojami, które najczęściej wywołują zakażenia? Zadbać o świeżość, pochodzenie z dobrego źródła, higieniczną obróbkę i odpowiednią temperaturę przygotowania żywności.

Czym można się zatruć? Oto produkty, które najczęściej powodują zakażenia pokarmowe i z tego powodu trzeba na nie uważać! Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. fot. stefamerpik/Freepik

Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne prod...

Zadbaj o optymalne trawienie

Dodaj firmę Autopromocja
od 7 lat
Wideo

Jakie są wczesne objawy boreliozy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia