Spis treści
GIS wycofuje jajka
Główny Inspektor Sanitarny informuje o zagrożeniu związanym ze spożyciem jaj kurzych. W jednej z partii wskazanego produkt wykryto groźne bakterie.
Szczegóły dotyczące wycofanych produktów:
nazwa – Świeże jaja, klasa A, 3 – jaja z chowu klatkowego, klasa wagowa L,
numer partii – 22.09.2024,
termin przydatności do spożycia – 22/09/2024,
kod kreskowy – 5 987463 142650,
producent – Spółdzielnia Producentów PolEggs z/s w Krotoszynie, Transportowa 11, Krotoszyn, 63-700.
Salmonella w jajkach to ryzyko zatrucia pokarmowego
Efektem działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej było wykrycie bakterii z rodzaju Salmonella w jednej z pięciu próbek podanego wyżej produktu.
Zjedzenie żywności zanieczyszczonej pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego szczególnie w sytuacji, gdy jajka nie są poddane odpowiedniej obróbce termicznej.
Jaj z podanej partii nie należy spożywać. Jeśli do tego doszło i wystąpiły objawy zakażenia układu pokarmowego, konieczny jest kontakt z lekarzem. Jak podaje GIS na stronie poświęconej chorobom zakaźnym, symptomy salmonellozy to bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, mdłości i wymioty. Pierwsze dolegliwości pojawiają się po 6 godzinach do 3-7 dni od zakażenia.
Źródło: Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności Wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. w partii jaj Główny Inspektorat Sanitarny