Niebezpieczną dla zdrowia bakterię Salmonelli wykryto w jednym z pięciu badanych przez Główny Inspektorat Sanitarny opakowań produktu.
Salmonella w kurkumie znalazła się w tym produkcie:
Produkt: Kurkuma, 100 g
Zakład pakowania: FISTASZEK, Joanna Małysz, Dzielce 27, 22-463 Radecznica (woj. lubelskie)
Numer partii: P 14 05
Data minimalnej trwałości: 12.2022
Wadliwa partia produktu zostaje wycofana z obrotu pod kontrolą Państwowej Inspekcji Sanitarnej (PIS).
Ze względu na możliwość zatrucia pałeczkami Salmonelli zaleceniem dla konsumentów jest niespożywanie wskazanej w komunikacie partii produktu.
Zobacz także:
Jak wygląda zatrucie Salmonellą?
Salmonella to bakteria należąca do rodziny Enterobacteriaceae, która wywołuje salmonellozę. Jest ona najczęstszą przyczyną zatruć pokarmowych, które są niebezpieczne dla zdrowia ze względu na objawy takie jak uporczywe biegunki i wymioty prowadzące do odwodnienia i wyczerpania organizmu. Salmonella rozwija się głównie w źle przechowywanych produktach spożywczych takich jak surowe mięso, jaja i nabiał. Skażenie żywności pałeczkami Salmonelli może nastąpić na etapie jego produkcji lub przetwarzania.
Główne objawy zakażenia Salmonellą to:
- silne bóle brzucha,
- gorączka,
- biegunka,
- nudności i wymioty.
Leczenie zatrucia polega na utrzymywaniu odpowiedniego poziomu nawodnienia organizmu, stosowaniu diety lekkostrawnej oraz odpoczynku. W złagodzeniu objawów pomocne jest też zastosowanie środków przeciwgorączkowych i węgla leczniczego. Jeśli po takim leczeniu objawy nie ustąpią w ciągu 3 dni lub się zaostrzą należy zgłosić się do lekarza. Być może konieczne będzie podanie antybiotyku lub zastosowanie leczenia szpitalnego w przypadku znacznego odwodnienia.
Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny