Spis treści
Jajka skażone Salmonellą. Ostrzeżenie GIS
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed jajkami, które są skażone bakterią Salmonella spp.
– W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu – czytamy w komunikacie GIS.
Sanepid przypomina, że spożycie produktu, który jest zanieczyszczony pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, jest związane z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
![Sanepid informuje o wykryciu obecności bakterii Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj.](https://d-pa.ppstatic.pl/frames/pa-def/c7/14/il20250129_891726547_large.jpg)
Objawy zatrucia Salmonellą to:
ból brzucha,
gorączka,
nudności,
wymioty.
– Na zakażenie Salmonellą najbardziej narażone są dzieci, osoby starsze, kobiety w ciąży oraz osoby z obniżoną odpornością, np. pacjenci w szpitalach. Objawy zakażenia pojawiają się po około 8 godzinach od kontaktu z bakterią, ale mogą również uwidocznić się dopiero po kilku dniach – pisze Marta Siesicka-Osiak na Stronie Zdrowia.
Jeżeli dojdzie do zatrucia Salmonellą, dbaj o nawadnianie organizmu, zażyj węgiel leczniczy i stosuj lekkostrawną dietę. Jeżeli objawy utrzymują się dłużej niż trzy dni lub źle się czujesz, skontaktuj się z lekarzem.
![Jajka znów skażone Salmonellą. Nie jedz ich, bo możesz się zatruć. Masz je w domu?](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/c5/1d/649056424bb51_o_small.jpg)
Jajka znów skażone Salmonellą. Nie jedz ich, bo możesz się zatruć. Masz je w domu?
Główny Inspektorat Sanitarny wycofał z rynku kolejne partie jajek skażonych pałeczkami Salmonelli. Decyzją GIS wskazane serie produktów zostały wycofane ze sprzedaży na terenie całej Polski. Nie należ...
Wycofane jajka. Szczegóły dotyczące produktu
Sanepid informuje o wykryciu obecności bakterii Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj. Chodzi o jaja wyprodukowane przez Zakład Pakowania Jaj, A.A. Kałużni Przyczyna Dolna 63B, 67-400 Wschowa. Numer wycofanej partii to A3PL08121309, a data ważności to 15.02.2025 r. Kod kreskowy zanieczyszczonych bakterią jaj to 5 987463 142650.
– W dniu 28.01.2025 przeprowadzono kontrolę w Zakładzie Pakowania Jaj A.A Kałużni, Przyczyna Dolna 63B, 67-400 Wschowa WNI 08125901. Ustalono, że jaja zebrane zostały z kurników A,B, F w ilości 90697 sztuk, Po otrzymaniu informacji zakazano wprowadzenia do obrotu jaj pochodzących ww. kurników do chwili otrzymania wyników badań laboratoryjnych – podaje GIS.
Szczegóły dotyczące wycofanego produktu:
Nazwa produktu: 10 Świeżych jaj
Numer partii: A3PL08121309
Najlepiej spożyć przed: 15.02.2025
Kod kreskowy: 5 987463 142650
Producent: Zakład Pakowania Jaj, A.A. Kałużni Przyczyna Dolna 63B, 67-400 Wschowa
Jeżeli masz jajka z wycofanej partii, nie jedz ich.
![Najzdrowsze i najsmaczniejsze jajka. Sadzone czy jajecznica? Które lepsze?](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/33/f1/63fcb53297fe5_o_small.jpg)
Najzdrowsze i najsmaczniejsze jajka. Sadzone czy jajecznica? Które lepsze?
Są źródłem białka i wielu innych składników odżywczych. Przez wiele lat uważane były za szkodliwe ze względu na wysoką zawartość cholesterolu. Jednak najnowsze badania zaprzeczają temu poglądowi. Okaz...
Źródła:
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj Główny Inspektorat Sanitarny
SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE Główny Inspektorat Sanitarny