Spis treści
Jajka skażone Salmonellą. Ostrzeżenie GIS
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed jajkami, które są skażone bakterią Salmonella spp.
– W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu – czytamy w komunikacie GIS.
Sanepid przypomina, że spożycie produktu, który jest zanieczyszczony pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, jest związane z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Objawy zatrucia Salmonellą to:
ból brzucha,
gorączka,
nudności,
wymioty.
– Na zakażenie Salmonellą najbardziej narażone są dzieci, osoby starsze, kobiety w ciąży oraz osoby z obniżoną odpornością, np. pacjenci w szpitalach. Objawy zakażenia pojawiają się po około 8 godzinach od kontaktu z bakterią, ale mogą również uwidocznić się dopiero po kilku dniach – pisze Marta Siesicka-Osiak na Stronie Zdrowia.
Jeżeli dojdzie do zatrucia Salmonellą, dbaj o nawadnianie organizmu, zażyj węgiel leczniczy i stosuj lekkostrawną dietę. Jeżeli objawy utrzymują się dłużej niż trzy dni lub źle się czujesz, skontaktuj się z lekarzem.
Wycofane jajka. Szczegóły dotyczące produktu
Sanepid informuje o wykryciu obecności bakterii Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj. Chodzi o jaja wyprodukowane przez Zakład Pakowania Jaj, A.A. Kałużni Przyczyna Dolna 63B, 67-400 Wschowa. Numer wycofanej partii to A3PL08121309, a data ważności to 15.02.2025 r. Kod kreskowy zanieczyszczonych bakterią jaj to 5 987463 142650.
– W dniu 28.01.2025 przeprowadzono kontrolę w Zakładzie Pakowania Jaj A.A Kałużni, Przyczyna Dolna 63B, 67-400 Wschowa WNI 08125901. Ustalono, że jaja zebrane zostały z kurników A,B, F w ilości 90697 sztuk, Po otrzymaniu informacji zakazano wprowadzenia do obrotu jaj pochodzących ww. kurników do chwili otrzymania wyników badań laboratoryjnych – podaje GIS.
Szczegóły dotyczące wycofanego produktu:
Nazwa produktu: 10 Świeżych jaj
Numer partii: A3PL08121309
Najlepiej spożyć przed: 15.02.2025
Kod kreskowy: 5 987463 142650
Producent: Zakład Pakowania Jaj, A.A. Kałużni Przyczyna Dolna 63B, 67-400 Wschowa
Jeżeli masz jajka z wycofanej partii, nie jedz ich.
Źródła:
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj Główny Inspektorat Sanitarny
SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE Główny Inspektorat Sanitarny