Uważaj na te jajka! Są zanieczyszczone groźną bakterią. GIS wydał pilny komunikat

Gabriela Fedyk
Opracowanie:
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Główny Inspektorat Sanitarny wydał pilny komunikat z ostrzeżeniem. W partii jaj wykryta została groźna bakteria. Sanepid przestrzega przed ich jedzeniem. Wiąże się to z ryzykiem zatrucia pokarmowego, które może mieć też bardzo poważne konsekwencje dla zdrowia i życia. Sprawdź, które jajka zostały wycofane.

Spis treści

Jajka skażone Salmonellą. Ostrzeżenie GIS

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed jajkami, które są skażone bakterią Salmonella spp.

– W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu – czytamy w komunikacie GIS.

Sanepid przypomina, że spożycie produktu, który jest zanieczyszczony pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, jest związane z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Sanepid informuje o wykryciu obecności bakterii Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj.
Sanepid informuje o wykryciu obecności bakterii Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj.
freepik

Objawy zatrucia Salmonellą to:

  • ból brzucha,

  • biegunka,

  • gorączka,

  • nudności,

  • wymioty.

– Na zakażenie Salmonellą najbardziej narażone są dzieci, osoby starsze, kobiety w ciąży oraz osoby z obniżoną odpornością, np. pacjenci w szpitalach. Objawy zakażenia pojawiają się po około 8 godzinach od kontaktu z bakterią, ale mogą również uwidocznić się dopiero po kilku dniach – pisze Marta Siesicka-Osiak na Stronie Zdrowia.

Jeżeli dojdzie do zatrucia Salmonellą, dbaj o nawadnianie organizmu, zażyj węgiel leczniczy i stosuj lekkostrawną dietę. Jeżeli objawy utrzymują się dłużej niż trzy dni lub źle się czujesz, skontaktuj się z lekarzem.


Jajka znów skażone Salmonellą. Nie jedz ich, bo możesz się zatruć. Masz je w domu?

Jajka znów skażone Salmonellą. Nie jedz ich, bo możesz się zatruć. Masz je w domu?

Główny Inspektorat Sanitarny wycofał z rynku kolejne partie jajek skażonych pałeczkami Salmonelli. Decyzją GIS wskazane serie produktów zostały wycofane ze sprzedaży na terenie całej Polski. Nie należ...

Monika Góralska
Monika Góralska


Wycofane jajka. Szczegóły dotyczące produktu

Sanepid informuje o wykryciu obecności bakterii Salmonella spp. na powierzchni skorupek jaj. Chodzi o jaja wyprodukowane przez Zakład Pakowania Jaj, A.A. Kałużni Przyczyna Dolna 63B, 67-400 Wschowa. Numer wycofanej partii to A3PL08121309, a data ważności to 15.02.2025 r. Kod kreskowy zanieczyszczonych bakterią jaj to 5 987463 142650.

– W dniu 28.01.2025 przeprowadzono kontrolę w Zakładzie Pakowania Jaj A.A Kałużni, Przyczyna Dolna 63B, 67-400 Wschowa WNI 08125901. Ustalono, że jaja zebrane zostały z kurników A,B, F w ilości 90697 sztuk, Po otrzymaniu informacji zakazano wprowadzenia do obrotu jaj pochodzących ww. kurników do chwili otrzymania wyników badań laboratoryjnych – podaje GIS.

Szczegóły dotyczące wycofanego produktu:

  • Nazwa produktu: 10 Świeżych jaj

  • Numer partii: A3PL08121309

  • Najlepiej spożyć przed: 15.02.2025

  • Kod kreskowy: 5 987463 142650

  • Producent: Zakład Pakowania Jaj, A.A. Kałużni Przyczyna Dolna 63B, 67-400 Wschowa

Jeżeli masz jajka z wycofanej partii, nie jedz ich.

Najzdrowsze i najsmaczniejsze jajka. Sadzone czy jajecznica? Które lepsze?

Najzdrowsze i najsmaczniejsze jajka. Sadzone czy jajecznica? Które lepsze?

Są źródłem białka i wielu innych składników odżywczych. Przez wiele lat uważane były za szkodliwe ze względu na wysoką zawartość cholesterolu. Jednak najnowsze badania zaprzeczają temu poglądowi. Okaz...

Monika Góralska
Monika Góralska

Źródła:

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia