GIS ostrzega: w majeranku wykryto obecność bakterii Salmonella Enteritidis. Sprawdź, czy masz go w swoim domu

OPRAC.:
Gabriela Fedyk
Gabriela Fedyk
Majeranek jest popularną przyprawą w kuchni polskiej. Jest dodawany m.in. do wielkanocnego żurku.
Majeranek jest popularną przyprawą w kuchni polskiej. Jest dodawany m.in. do wielkanocnego żurku. Michelle Lee Photography/Getty Images, GIS
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie o wykryciu obecności bakterii Salmonella Enteritidis w jednej partii majeranku. To szczególnie ważne ostrzeżenie w okresie przedświątecznym, gdzie majeranek jest jedną z podstawowych przypraw żurku wielkanocnego. O jaki majeranek chodzi i która partia została wycofana ze sklepów?

Spis treści

GIS wycofuje majeranek ze sklepów. Przyprawa może wywołać salmonellozę

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu bakterii Salmonella Enteritidis w dwóch z pięciu próbek suszonego majeranku. Jego spożycie może spowodować zatrucie pokarmowe.

Szczegóły dotyczące wycofanego produktu:
Nazwa produktu: Majeranek. Suszone liście majeranku, delikatnie cięte 200 g, eukana
Numer partii: 155022ak
Data minimalnej trwałości: 12.2024
Kod kreskowy: 2019010010785
Dystrybutor: Eukana A.Aluk-Rowiński, P. Matijczak sp. j., ul. Nowodworska 66, 59-220 Legnica

Jak podaje GIS, dystrybutor rozpoczął już procedurę wycofywania wyżej wymienionego majeranku ze sprzedaży. Odbiorcy są powiadamiani, przyjmowane są zwroty towaru. Wszystko odbywa się pod kontrolą urzędników.

Czytaj także: Uwaga na skażone jajka. GIS ostrzega: wykryto na nich salmonellę, a spożycie grozi zatruciem. Sprawdź, czy nie masz ich w domu

Osoby, które zakupiły majeranek zanieczyszczony bakteriami, nie powinny go spożywać. Jeżeli wystąpią objawy zatrucia pokarmowego po ewentualnym spożyciu, należy skontaktować się z lekarzem.

Salmonella – zakażenie i objawy zatrucia

Salmonella, a dokładnie pałeczki Salmonelli, wywołują salmonellozy. Choroby te dzieli się na dwa rodzaje: durowe i jelitowe.

Jak może dojść do zakażenia? Najczęściej powodem są:

  • spożycie żywności, która pochodzi od zakażonych zwierząt (np. mleko, jaja, mięso),
  • zjedzenie produktów, które są zanieczyszczone bakteriami Salmonelli,
  • skażony sprzęt kuchenny, którego używamy do przygotowywania posiłków.

Do zakażenia może też dojść przez kontakt bezpośredni lub drogą kropelkową (np. w szpitalach).

Objawy zatruciem bakteriami Salmonelli mogą się pojawić po około 6-8 godzinach do nawet 3-7 dni od kontaktu z zakażoną żywnością, osobą czy powierzchnią.

Mogą wystąpić:

  • biegunka,
  • odwodnienie,
  • ból brzucha,
  • gorączka,
  • wymioty,
  • nudności.

W razie zatrucia Salmonellą należy dbać o nawadnianie organizmu. Ważne jest też zażycie węgla leczniczego i lekkostrawna dieta. Jeżeli objawy nie ustępują po trzech dniach lub czujemy się źle, należy skontaktować się z lekarzem, gdyż konieczna może się okazać antybiotykoterapia lub pobyt w szpitalu.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Zadbaj o optymalne trawienie

Dodaj firmę
Logo firmy Główny Inspektorat Sanitarny
Warszawa, Targowa 65
Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Testy krwi prognozują ryzyko zawału serca

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia