GIS ostrzega: w majeranku wykryto obecność bakterii Salmonella Enteritidis. Sprawdź, czy masz go w swoim domu

Gabriela Fedyk
Opracowanie:
Majeranek jest popularną przyprawą w kuchni polskiej. Jest dodawany m.in. do wielkanocnego żurku.
Majeranek jest popularną przyprawą w kuchni polskiej. Jest dodawany m.in. do wielkanocnego żurku. Michelle Lee Photography/Getty Images, GIS
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie o wykryciu obecności bakterii Salmonella Enteritidis w jednej partii majeranku. To szczególnie ważne ostrzeżenie w okresie przedświątecznym, gdzie majeranek jest jedną z podstawowych przypraw żurku wielkanocnego. O jaki majeranek chodzi i która partia została wycofana ze sklepów?

Spis treści

GIS wycofuje majeranek ze sklepów. Przyprawa może wywołać salmonellozę

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu bakterii Salmonella Enteritidis w dwóch z pięciu próbek suszonego majeranku. Jego spożycie może spowodować zatrucie pokarmowe.

Szczegóły dotyczące wycofanego produktu:
Nazwa produktu: Majeranek. Suszone liście majeranku, delikatnie cięte 200 g, eukana
Numer partii: 155022ak
Data minimalnej trwałości: 12.2024
Kod kreskowy: 2019010010785
Dystrybutor: Eukana A.Aluk-Rowiński, P. Matijczak sp. j., ul. Nowodworska 66, 59-220 Legnica

Jak podaje GIS, dystrybutor rozpoczął już procedurę wycofywania wyżej wymienionego majeranku ze sprzedaży. Odbiorcy są powiadamiani, przyjmowane są zwroty towaru. Wszystko odbywa się pod kontrolą urzędników.

Czytaj także: Uwaga na skażone jajka. GIS ostrzega: wykryto na nich salmonellę, a spożycie grozi zatruciem. Sprawdź, czy nie masz ich w domu

Osoby, które zakupiły majeranek zanieczyszczony bakteriami, nie powinny go spożywać. Jeżeli wystąpią objawy zatrucia pokarmowego po ewentualnym spożyciu, należy skontaktować się z lekarzem.

Salmonella – zakażenie i objawy zatrucia

Salmonella, a dokładnie pałeczki Salmonelli, wywołują salmonellozy. Choroby te dzieli się na dwa rodzaje: durowe i jelitowe.

Jak może dojść do zakażenia? Najczęściej powodem są:

  • spożycie żywności, która pochodzi od zakażonych zwierząt (np. mleko, jaja, mięso),
  • zjedzenie produktów, które są zanieczyszczone bakteriami Salmonelli,
  • skażony sprzęt kuchenny, którego używamy do przygotowywania posiłków.

Do zakażenia może też dojść przez kontakt bezpośredni lub drogą kropelkową (np. w szpitalach).

Objawy zatruciem bakteriami Salmonelli mogą się pojawić po około 6-8 godzinach do nawet 3-7 dni od kontaktu z zakażoną żywnością, osobą czy powierzchnią.

Mogą wystąpić:

  • biegunka,
  • odwodnienie,
  • ból brzucha,
  • gorączka,
  • wymioty,
  • nudności.

W razie zatrucia Salmonellą należy dbać o nawadnianie organizmu. Ważne jest też zażycie węgla leczniczego i lekkostrawna dieta. Jeżeli objawy nie ustępują po trzech dniach lub czujemy się źle, należy skontaktować się z lekarzem, gdyż konieczna może się okazać antybiotykoterapia lub pobyt w szpitalu.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Zadbaj o optymalne trawienie

Dodaj firmę
Logo firmy Główny Inspektorat Sanitarny
Warszawa, Targowa 65
Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

a
ass
w majeranku salmonella??? ...
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia