Spis treści
GIS wycofuje majeranek ze sklepów. Przyprawa może wywołać salmonellozę
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu bakterii Salmonella Enteritidis w dwóch z pięciu próbek suszonego majeranku. Jego spożycie może spowodować zatrucie pokarmowe.
Szczegóły dotyczące wycofanego produktu:
Nazwa produktu: Majeranek. Suszone liście majeranku, delikatnie cięte 200 g, eukana
Numer partii: 155022ak
Data minimalnej trwałości: 12.2024
Kod kreskowy: 2019010010785
Dystrybutor: Eukana A.Aluk-Rowiński, P. Matijczak sp. j., ul. Nowodworska 66, 59-220 Legnica
Jak podaje GIS, dystrybutor rozpoczął już procedurę wycofywania wyżej wymienionego majeranku ze sprzedaży. Odbiorcy są powiadamiani, przyjmowane są zwroty towaru. Wszystko odbywa się pod kontrolą urzędników.
Czytaj także: Uwaga na skażone jajka. GIS ostrzega: wykryto na nich salmonellę, a spożycie grozi zatruciem. Sprawdź, czy nie masz ich w domu
Osoby, które zakupiły majeranek zanieczyszczony bakteriami, nie powinny go spożywać. Jeżeli wystąpią objawy zatrucia pokarmowego po ewentualnym spożyciu, należy skontaktować się z lekarzem.
Salmonella – zakażenie i objawy zatrucia
Salmonella, a dokładnie pałeczki Salmonelli, wywołują salmonellozy. Choroby te dzieli się na dwa rodzaje: durowe i jelitowe.
Jak może dojść do zakażenia? Najczęściej powodem są:
- spożycie żywności, która pochodzi od zakażonych zwierząt (np. mleko, jaja, mięso),
- zjedzenie produktów, które są zanieczyszczone bakteriami Salmonelli,
- skażony sprzęt kuchenny, którego używamy do przygotowywania posiłków.
Do zakażenia może też dojść przez kontakt bezpośredni lub drogą kropelkową (np. w szpitalach).
Objawy zatruciem bakteriami Salmonelli mogą się pojawić po około 6-8 godzinach do nawet 3-7 dni od kontaktu z zakażoną żywnością, osobą czy powierzchnią.
Mogą wystąpić:
- biegunka,
- odwodnienie,
- ból brzucha,
- gorączka,
- wymioty,
- nudności.
W razie zatrucia Salmonellą należy dbać o nawadnianie organizmu. Ważne jest też zażycie węgla leczniczego i lekkostrawna dieta. Jeżeli objawy nie ustępują po trzech dniach lub czujemy się źle, należy skontaktować się z lekarzem, gdyż konieczna może się okazać antybiotykoterapia lub pobyt w szpitalu.
Źródła:
- Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wykrycie obecności bakterii Salmonella Enteritidis w jednej partii Majeranku Główny Inspektorat Sanitarny
- SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE Główny Inspektorat Sanitarny