Spis treści
GIS wycofuje ze sklepów kiełbasę, która może wywołać salmonellozę
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu Salmonelli spp. w jednej z pięciu próbek kiełbasy surowej Metka Tatarska (200 g). Zjedzenie produktu, który jest zanieczyszczony pałeczkami tej bakterii, może spowodować zatrucie pokarmowe.
Szczegóły dotyczące wycofanego produktu:
Nazwa produktu: Kiełbasa surowa Metka wołowa Tatarska 200 g, Łuków
Numer partii: 05 9
Termin przydatności do spożycia: 14.03.2023
Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A, ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE
Producent wycofuje wadliwą partię produktu ze sklepów. Osoby, które kupiły tę kiełbasę, nie powinny jej spożywać. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po zjedzeniu kiełbasy surowej Metka Tatarska należy skontaktować się z lekarzem.
Jakie są objawy zakażenia Salmonellą?
Objawy zatrucia pałeczkami Salmonelli pojawiają się po około 8 godzinach od spożycia zakażonego produktu. Są to:
Zatrucie u dziecka i osoby dorosłej przebiega podobnie, jednak w przypadku małych dzieci może mieć poważniejsze skutki ze względu na ich niewykształconą odporność.
Jeżeli zatruliśmy się Salmonellą, bardzo ważne jest nawadnianie organizmu i zażycie węgla leczniczego. Wskazana jest lekkostrawna dieta, a nawet „przegłodzenie się” przez 1-2 dni. W wypadku, gdy objawy nie ustępują w ciągu trzech dni lub przebieg zatrucia jest ciężki, należy skonsultować się z lekarzem. Czasami konieczne jest leczenie antybiotykami, a nawet pobyt w szpitalu.
Źródło:
Ostrzeżenie publiczne GIS