Salmonella w kiełbasie. GIS wycofuje produkt ze sklepów. Sprawdź, czy nie masz go w domu

Gabriela Fedyk
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed kiełbasą, w której wykryto pałeczki Salmonelli
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed kiełbasą, w której wykryto pałeczki Salmonelli Lucas Vasques/Unsplash, timolina/freepik
Główny Inspektorat Sanitarny informuje o wycofaniu z rynku kolejnych partii żywności. Ze sklepów znikną kiełbasy, w których wykryte zostały bakterie Salmonella spp. Bakterie te świetnie rozwijają się w produktach białkowych i mogą przetrwać długi czas. Sprawdź, o jaki produkt chodzi i jak rozpoznać zakażenie salmonellą.

Spis treści

GIS wycofuje ze sklepów kiełbasę, która może wywołać salmonellozę

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu Salmonelli spp. w jednej z pięciu próbek kiełbasy surowej Metka Tatarska (200 g). Zjedzenie produktu, który jest zanieczyszczony pałeczkami tej bakterii, może spowodować zatrucie pokarmowe.

Szczegóły dotyczące wycofanego produktu:
Nazwa produktu: Kiełbasa surowa Metka wołowa Tatarska 200 g, Łuków
Numer partii: 05 9
Termin przydatności do spożycia: 14.03.2023
Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A, ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE

Producent wycofuje wadliwą partię produktu ze sklepów. Osoby, które kupiły tę kiełbasę, nie powinny jej spożywać. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po zjedzeniu kiełbasy surowej Metka Tatarska należy skontaktować się z lekarzem.

Jakie są objawy zakażenia Salmonellą?

Objawy zatrucia pałeczkami Salmonelli pojawiają się po około 8 godzinach od spożycia zakażonego produktu. Są to:

Zatrucie u dziecka i osoby dorosłej przebiega podobnie, jednak w przypadku małych dzieci może mieć poważniejsze skutki ze względu na ich niewykształconą odporność.

Jeżeli zatruliśmy się Salmonellą, bardzo ważne jest nawadnianie organizmu i zażycie węgla leczniczego. Wskazana jest lekkostrawna dieta, a nawet „przegłodzenie się” przez 1-2 dni. W wypadku, gdy objawy nie ustępują w ciągu trzech dni lub przebieg zatrucia jest ciężki, należy skonsultować się z lekarzem. Czasami konieczne jest leczenie antybiotykami, a nawet pobyt w szpitalu.

Zadbaj o optymalne trawienie

Dodaj firmę
Logo firmy Główny Inspektorat Sanitarny
Warszawa, Targowa 65
Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia