Spis treści
Bakterie w tatarze wołowym. Ostrzeżenie GIS
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące wykrycia bakterii Salmonella i Escherichia coli STEC w tatarze wołowym.
– W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto bakterie Salmonella i Escherichia coli (STEC) w badanych próbkach tatara wołowego z określonej poniżej partii – podaje GIS.
Zjedzenie produktu, który jest zanieczyszczony pałeczkami Salmonella i Escherichia coli (STEC) może spowodować zatrucie pokarmowe.
Czytaj także: Tragiczny finał wakacji nad Bałtykiem. Ponad 120 zatrutych osób, 1 osoba nie żyje. „Półprzytomni leżeli w łóżkach”
Uwaga na sosy popularnej marki! GIS wycofuje aż 3 produkty. Są niebezpieczne
Jeśli masz w domu jeden z tych sosów, przeczytaj ten komunikat Głównego Inspektora Sanitarnego. Ostrzeżenie dotyczy produktów jednej z najpopularniejszych polskich marek z określonych partii. Zobacz s...
Wycofany tatar wołowy. Szczegóły dotyczące produktu
Tatar wołowy zanieczyszczony pałeczkami Salmonella i Escherichia coli (STEC), przed którym ostrzega GIS, został wyprodukowany przez Zakłady Mięsne Łuków S.A. Jest dostępny w opakowaniach o gramaturze 200 g. Numer wycofanej partii to 1801207, a termin przydatności do spożycia to 12.07.2024 r.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: Tatar wołowy, 200 g
Numer partii: 1801207
Termin przydatności do spożycia: 12.07.2024
Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A. ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE
GIS wycofuje piwo bezalkoholowe. „Ryzyko wybuchu butelek i uszkodzenia ciała”
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące partii napoju piwnego bezalkoholowego. Jak czytamy w komunikacie, istnieje ryzyko wybuchu butelek, które mogą doprowadzić do uszkodzenia ciała....
Salmonella i Escherichia coli (STEC) w tatarze wołowym. Zalecenia dla konsumentów
Tatar wołowy firmy Łuków, w którym wykryto bakterie Salmonella i Escherichia coli (STEC), został wycofany z obrotu. Producent uruchomił procedurę wycofania niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu. Proces nadzorują organy urzędowej kontroli żywności.
Osoby, które kupiły produkt zanieczyszczonej bakteriami partii, nie powinny go spożywać. Jeżeli jednak do tego dojdzie i wystąpią niepokojące objawy, należy skontaktować się z lekarzem.
Zakażenie pałeczkami Salmonelli prowadzi do rozwoju salmonellozy, która jest przyczyną zatruć pokarmowych oraz dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Escherichia coli (pałeczka okrężnicy) może powodować biegunkę lub zakażenia, jeżeli dostaną się do układu pokarmowego i moczowego. Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub bezkrwawej biegunki.
GIS wydał ostrzeżenie o wycofaniu tatara wołowego zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella i Escherichia coli (STEC).
„Jedz jak lew i chudnij zdrowo”. Czy rzeczywiście? Czy dieta lwa ma sens?
Na diecie lwa chudnie się szybko i niezawodnie, choć jej autorka poleca ją jako jadłospis prozdrowotny. Czy rzeczywiście tak jest i jakie efekty zapewnia ten sposób żywienia? Zobacz, co je się na diec...
Źródła:
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wykrycie bakterii Salmonella i Escherichia coli STEC w tatarze wołowym Główny Inspektorat Sanitarny
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywości Zakłady Mięsne ŁUKÓW S.A.