Salmonella w kefirze – jego spożycie może grozić zatruciem pokarmowym. GIS wycofuje wadliwą partię produktu z rynku

Marta Siesicka-Osiak
Opracowanie:
Zatrucie pałeczkami Salmonelli jest szczególnie niebezpieczne dla małych dzieci, u których szybko dochodzi do odwodnienia organizmu.
Zatrucie pałeczkami Salmonelli jest szczególnie niebezpieczne dla małych dzieci, u których szybko dochodzi do odwodnienia organizmu. oksun70/123RF
GIS poinformował o wycofaniu z rynku partii kefiru zawierającego pałeczki Salmonelli. Wypicie wadliwego produktu może prowadzić do zatrucia pokarmowego, które może być szczególnie niebezpieczne dla dzieci, osób starszych i z obniżoną odpornością. Sprawdź, czy nie masz w lodówce skażonego napoju.

Spis treści

Kefir zawierający pałeczki Salmonelli wycofany z rynku

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto pałeczki Salmonelli w 1 z 5 próbek przebadanego kefiru. GIS ostrzega, że spożycie zanieczyszczonego produktu wiąże się z ryzykiem wystąpienia zatrucia pokarmowego.

Chodzi o Kefir 200 g, OSM Łobżenica, numer partii: 25.03.2023/1, termin przydatności do spożycia: 25.03.2023. Producentem jest Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łobżenicy, ul. Wyrzyska 16, 89-310 Łobżenica, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30191601 WE.

Jak podaje GIS, producent kefiru niezwłocznie po otrzymaniu informacji o stwierdzonej niezgodności, rozpoczął wycofywanie wskazanej powyżej partii produktu z rynku. Prowadzone jest postępowanie wyjaśniające.

Osoby, które zakupiły kefir pochodzący z wadliwej partii, nie powinny go spożywać. Jeśli doszło do konsumpcji i wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego, należy skontaktować się z lekarzem.

Salmonella – zakażenie i objawy zatrucia bakterią

Salmonelozy, czyli choroby, które są powodowane przez pałeczki Salmonelli, dzielone są na dwa rodzaje: durowe i jelitowe. Do zakażenia może dojść poprzez:

  • zjedzenie produktów zanieczyszczonej bakteriami Salmonelli,
  • spożycie żywności pochodzącej od zakażonych zwierząt np. mleka, jaj lub mięsa,
  • korzystanie ze skażonego sprzętu kuchennego,
  • w szczególnych warunkach np. szpitalach, może dojść do zakażenia przez kontakt bezpośredni lub drogą kropelkową.

Zatrucie tymi bakteriami daje pierwsze objawy w ciągu 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z zakażonym produktem, powierzchnią lub osobą. Objawia się przez:

  • bóle brzucha,
  • gorączkę,
  • biegunkę,
  • odwodnienie,
  • nudności,
  • wymioty.

Jak podaje GIS, w niektórych przypadkach może dojść do zakażenia układowego o cięższym przebiegu, tzw. postaci pozajelitowej, w szczególności u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Mogą wówczas pojawić się: ropnie, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznica.

Dodaj firmę
Logo firmy Główny Inspektorat Sanitarny
Warszawa, Targowa 65
Autopromocja

Zadbaj o optymalne trawienie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia