Spis treści
Kefir zawierający pałeczki Salmonelli wycofany z rynku
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto pałeczki Salmonelli w 1 z 5 próbek przebadanego kefiru. GIS ostrzega, że spożycie zanieczyszczonego produktu wiąże się z ryzykiem wystąpienia zatrucia pokarmowego.
Chodzi o Kefir 200 g, OSM Łobżenica, numer partii: 25.03.2023/1, termin przydatności do spożycia: 25.03.2023. Producentem jest Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łobżenicy, ul. Wyrzyska 16, 89-310 Łobżenica, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30191601 WE.
Jak podaje GIS, producent kefiru niezwłocznie po otrzymaniu informacji o stwierdzonej niezgodności, rozpoczął wycofywanie wskazanej powyżej partii produktu z rynku. Prowadzone jest postępowanie wyjaśniające.
Osoby, które zakupiły kefir pochodzący z wadliwej partii, nie powinny go spożywać. Jeśli doszło do konsumpcji i wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego, należy skontaktować się z lekarzem.
Salmonella – zakażenie i objawy zatrucia bakterią
Salmonelozy, czyli choroby, które są powodowane przez pałeczki Salmonelli, dzielone są na dwa rodzaje: durowe i jelitowe. Do zakażenia może dojść poprzez:
- zjedzenie produktów zanieczyszczonej bakteriami Salmonelli,
- spożycie żywności pochodzącej od zakażonych zwierząt np. mleka, jaj lub mięsa,
- korzystanie ze skażonego sprzętu kuchennego,
- w szczególnych warunkach np. szpitalach, może dojść do zakażenia przez kontakt bezpośredni lub drogą kropelkową.
Zatrucie tymi bakteriami daje pierwsze objawy w ciągu 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z zakażonym produktem, powierzchnią lub osobą. Objawia się przez:
- bóle brzucha,
- gorączkę,
- biegunkę,
- odwodnienie,
- nudności,
- wymioty.
Jak podaje GIS, w niektórych przypadkach może dojść do zakażenia układowego o cięższym przebiegu, tzw. postaci pozajelitowej, w szczególności u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Mogą wówczas pojawić się: ropnie, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznica.
Źródła:
- Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. w jednej partii produktu Kefir 200 g Główny Inspektorat Sanitarny
- SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE Główny Inspektorat Sanitarny