Strona Zdrowia

Przepisy na zdrowe marynaty do karkówki, kurczaka, żeberek, grzybów i warzyw z grilla

Jeśli chcesz, by twoje dania z grilla miały oryginalne smaki, zamiast soli i pieprzu używaj dobrych marynat. Wszystkie składniki stosowane w polecanych

pixcode/pixabay.com

Następne
Przeglądaj również za pomocą strzałek na klawiaturze [1/11] Następne

Pyszny grill – 10 przepisów na marynaty do mięs, ryb i warzyw

Jeśli chcesz, by twoje dania z grilla miały oryginalne smaki, zamiast soli i pieprzu używaj dobrych marynat. Wszystkie składniki stosowane w polecanych przepisach (oprócz łatwo palących się pozostałości przypraw, które należy zdjąć) wpływają korzystnie na ich skład po upieczeniu, ponieważ ograniczają powstawanie szkodliwych związków. Warto więc zadać sobie nieco trudu, by doprawić produkty nieco wcześniej i na jakiś czas odstawić, by przesiąkły smakiem i aromatem.

Uwaga! Przepisy na marynaty zawierają niewielkie soli, ponieważ dodanie tego składnika przed przyczynia się do nadmiernego wysuszenia mięsa. Dlatego warto dodać ją w trakcie grillowania, najlepiej bliżej jego końca. Z tego samego powodu suche mieszanki do nacierania mięs stosuj krótko przed pieczeniem produktów na grillu.

Sprawdź, jakie marynaty i mieszanki przypraw polecamy do konkretnych potraw z grilla.

reklama

Polecamy

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3