Spis treści
Popularny smak chipsów zakazany w Europie. Istnieje ryzyko zachorowania na raka
Chipsy to jedne z ulubionych słonych przekąsek. Jednak już niedługo możesz nie kupić wędzonych chipsów bekonowych. Unia Europejska podjęła decyzję o stopniowym wycofywaniu sztucznych aromatów dymu w ciągu najbliższych dwóch lat. Dlaczego? Otóż został on powiązany z potencjalnymi zagrożeniami dla zdrowia.
Pod koniec kwietnia 2023 r. 27 państw członkowskich zatwierdziło blokadę, a aromaty dymu mają być stopniowo wycofywane w ciągu najbliższych dwóch lat. Będzie to dotyczyć nie tylko chipsów, ale też mięs, serów, ryb i sosów (np. sos barbecue).
Zgodnie z raportem Komisji Europejskiej, potencjalne ryzyko zachorowania na raka zostało powiązane z metodami ekstrakcji aromatu. Proces uzyskiwania aromatu znany jest jako piroliza. Polega ona na oczyszczaniu dymu w celu usunięcia szkodliwych składników, takich jak popiół i smoła. Efektem końcowym jest płynny dym, który można dodawać do żywności. Producenci przekąsek zakwestionowali te twierdzenia, argumentując, że nie ma dowodów łączących ten proces z rakiem.
Toksyczne chipsy znikną ze sklepów. Będzie okres przejściowy
Badania EFSA powiązały aromaty dymu wędzarniczego z genotoksycznością. Genotoksyczność według EFSA jest „zdolnością substancji chemicznej do uszkadzania materiału genetycznego komórek”. Może to być alarmujące, ponieważ zmiany lub mutacje informacji genetycznej w komórce mogą „zwiększać ryzyko rozwoju chorób takich jak rak i choroby dziedziczne”.
Co więcej, w przypadku tego rodzaju toksyczności EFSA twiedzi, że określenie „bezpiecznego poziomu” konsumpcji jest niemożliwe. Z tego powodu ogólny zakaz został uznany za najlepsze rozwiązanie zapobiegania „najgorszym scenariuszom”.
Producenci produktów, do których używane są aromaty dymu wędzarniczego, będą mieć okres przejściowy w celu znalezienia alternatywnego sposobu aromatyzowania żywności.
Źródła:
Member States endorse withdrawal of smoke flavourings from EU market European Commission
Smoke flavourings: Q&A with Wim Mennes, EFSA’s working group chair on flavourings European Food Safety Authority
Ban on potentially cancer-causing smoky flavoring stirs anxiety among EU potato chip snackers Fast Company