Popularny smak chipsów zniknie ze sklepowych półek. Może powodować raka

OPRAC.:
Gabriela Fedyk
Gabriela Fedyk
Wideo
od 16 lat
Chipsy solone, serowo-cebulowe, paprykowe – jaki smak jest twoim ulubionym? Te wymienione wciąż kupisz, ale wkrótce ze sklepów zniknie jeden z najpopularniejszych smaków chrupiących przekąsek. Sztuczny aromat, który jest do nich dodawany, jest wiązany z potencjalnymi zagrożeniami dla zdrowia. Sprawdź, o jaki smak chipsów chodzi.

Spis treści

Popularny smak chipsów zakazany w Europie. Istnieje ryzyko zachorowania na raka

Chipsy to jedne z ulubionych słonych przekąsek. Jednak już niedługo możesz nie kupić wędzonych chipsów bekonowych. Unia Europejska podjęła decyzję o stopniowym wycofywaniu sztucznych aromatów dymu w ciągu najbliższych dwóch lat. Dlaczego? Otóż został on powiązany z potencjalnymi zagrożeniami dla zdrowia.

Potencjalne ryzyko zachorowania na raka zostało powiązane z metodami ekstrakcji aromatu.
Potencjalne ryzyko zachorowania na raka zostało powiązane z metodami ekstrakcji aromatu. freepik

Pod koniec kwietnia 2023 r. 27 państw członkowskich zatwierdziło blokadę, a aromaty dymu mają być stopniowo wycofywane w ciągu najbliższych dwóch lat. Będzie to dotyczyć nie tylko chipsów, ale też mięs, serów, ryb i sosów (np. sos barbecue).

Zgodnie z raportem Komisji Europejskiej, potencjalne ryzyko zachorowania na raka zostało powiązane z metodami ekstrakcji aromatu. Proces uzyskiwania aromatu znany jest jako piroliza. Polega ona na oczyszczaniu dymu w celu usunięcia szkodliwych składników, takich jak popiół i smoła. Efektem końcowym jest płynny dym, który można dodawać do żywności. Producenci przekąsek zakwestionowali te twierdzenia, argumentując, że nie ma dowodów łączących ten proces z rakiem.

Toksyczne chipsy znikną ze sklepów. Będzie okres przejściowy

Badania EFSA powiązały aromaty dymu wędzarniczego z genotoksycznością. Genotoksyczność według EFSA jest „zdolnością substancji chemicznej do uszkadzania materiału genetycznego komórek”. Może to być alarmujące, ponieważ zmiany lub mutacje informacji genetycznej w komórce mogą „zwiększać ryzyko rozwoju chorób takich jak rak i choroby dziedziczne”.

Co więcej, w przypadku tego rodzaju toksyczności EFSA twiedzi, że określenie „bezpiecznego poziomu” konsumpcji jest niemożliwe. Z tego powodu ogólny zakaz został uznany za najlepsze rozwiązanie zapobiegania „najgorszym scenariuszom”.

Producenci produktów, do których używane są aromaty dymu wędzarniczego, będą mieć okres przejściowy w celu znalezienia alternatywnego sposobu aromatyzowania żywności.

Źródła:

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia