Czym jest odbijanie po jedzeniu?
Odbijanie się to naturalny odruch fizjologiczny, podczas którego organizm pozbywa się powietrza zgromadzonego w żołądku lub w przełyku.
Objaw ten często pojawia się po posiłku, ponieważ podczas każdego przełknięcia jedzenia do żołądka trafia od 1 do 4 ml powietrza. W praktyce oznacza to, że spożycie średniej wielkości posiłku powoduje pojawienie się w żołądku nawet 200 ml gazu. Objętość może być tym większa, im bardziej obfity był posiłek i im szybciej został zjedzony.
Jak to działa? Gdy podczas połykania jedzenia zwieracz dolny przełyku ulega rozluźnieniu (podobnie jak podczas wykonywania wdechu), ciśnienie w klatce piersiowej zostaje obniżone. Sprawia to, że do dolnego odcinka przełyku zassane zostaje powietrze. Jednocześnie zwiększa się napięcie ścian żołądka i w rezultacie powietrze zostaje wydalone, skutkując odbijaniem się.