1 z 12
Przewijaj galerię w dół
W ostatnich latach dieta bezglutenowa stała się jednym z...
fot. Baiba Opule/123rf.com

W ostatnich latach dieta bezglutenowa stała się jednym z trendów żywieniowych, chociaż wiele osób nie zdaje sobie sprawy, z czym to tak naprawdę się wiąże.

2 z 12
Przekreślony kłos jest znakiem symbolizującym bezpieczną...

Przekreślony kłos

Przekreślony kłos jest znakiem symbolizującym bezpieczną żywność bezglutenową. Rekomendowanym i najbezpieczniejszym rozwiązaniem dla osób, które stosują dietę bezglutenową jest wybieranie produktów, które zawierają znak przekreślonego kłosa. Producent musi uzyskać licencję na używanie tego symbolu, dzięki czemu mamy pewność, że produkt nim oznaczony spełnia rygorystyczne normy i jest bezpieczny dla osób z celiakią i nietolerancją glutenu. Produkty naturalnie bezglutenowe np. płatki owsiane nie zawsze mają ten znak, ponieważ zwykle są one zanieczyszczone glutenem (m.in. w zakładzie produkcyjnym).

3 z 12
Produkty, które nie zawierają glutenu: ryż biały i brązowy,...
fot. pixabay.com

Produkty zbożowe

Produkty, które nie zawierają glutenu: ryż biały i brązowy, kukurydza, gryka, proso, amarantus, komosa ryżowa (quinoa), mąki i kasze jaglane, gryczane; płatki ryżowe; skrobia kukurydziana, ryżowa i z tapioki, pieczywo i makarony z mąk bezglutenowych, chrupki kukurydziane, popcorn, bułka tarta bezglutenowa.

Produkty, które mogą zawierać gluten: płatki śniadaniowe kukurydziane ze słodem jęczmiennym, mąka ryżowa, mąka gryczana.

Produkty, które zawierają gluten: pszenica, pszenżyto, jęczmień, żyto, owies (zanieczyszczony), mąka pszenna, żytnia i jęczmienna, płatki pszenne, żytnie, jęczmienne i owsiane; kasza manna; kuskus; musli, kasza owsiana, kaszki błyskawiczne zbożowe, pierogi, pyzy, kopytka, naleśniki, bułki, bagietki, maca, precle, herbatniki, wafle, biszkopty, sucharki, paluszki, ciasta, drożdżówki, pizza, bułka tarta (produkty te zawierają gluten wówczas, gdy nie są oznaczone jako bezglutenowe).

4 z 12
Produkty, które nie zawierają glutenu: świeże i...
fot. pixabay.com

Mięso, jaja, ryby

Produkty, które nie zawierają glutenu: świeże i nieprzetworzone mięso, ryby, jaja.

Produkty, które mogą zawierać gluten: wędliny, konserwy rybne, kaszanka, pasztetowa, pasztet, parówki, kotlety mielone, pulpety, hamburgery.

Pozostało jeszcze 8 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Kto nie powinien jeść orzechów włoskich? Na liście są nie tylko alergicy i dzieci

Pyszne dania świąteczne dla wegan. Spróbujesz?

Pyszne dania świąteczne dla wegan. Spróbujesz?

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Zobacz również

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj

Lista zakazanych potraw wigilijnych dla dzieci. Tych dań nigdy im nie podawaj