Spis treści
Efekty postu Dąbrowskiej ma każdy stosujący
Dieta dr Ewy Dąbrowskiej to najbardziej znana w Polsce kuracja oczyszczająca organizm, nazywana też postem warzywno-owocowym. W przeciwieństwie do modnych diet cud mających zapewniać detoksykację ustroju, dieta ta rzeczywiście wspomaga zdrowie, a przy tym nie obciąża organizmu i nie hamuje funkcjonowania układu trawienia.
Stosowanie interwencji żywieniowej autorstwa dr Dąbrowskiej ma wieloletnią tradycję i jest polecane przez lekarzy, jak również stosowane w specjalistycznych ośrodkach. To świetna kuracja poprawiająca samopoczucie i ułatwiająca utratę zbędnych kilogramów poprzez pobudzenie trawienia i spalania w organizmie. Efektem jest poprawa poziomu energii, zmniejszenie dolegliwości gastrycznych, a także obniżenie wagi. Ta dieta działa na większość osób!
Zobacz w naszej galerii, co jest zalecane do jedzenia w diecie dr Dąbrowskiej
Zalety diety Dąbrowskiej
Dieta warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej odciąża ciało, dostarczając mu zwiększonych dawek antyoksydantów i innych związków o działaniu przeciwwolnorodnikowym i przeciwzapalnym. Dzięki temu wspomaga proces samoleczenia organizmu i jest uznawana za istotny element prewencji chorób cywilizacyjnych, jak również sposób na pozbycie się opornych kilogramów, które dzięki późniejszemu stopniowemu wprowadzeniu zdrowego menu mogą już nigdy nie wrócić.
Polecamy: Jadłospis dr Dąbrowskiej na 7 dni
Leczniczy post dr Ewy Dąbrowskiej można powtarzać. Jak podkreśla autorka diety warzywno-owocowej, kuracja oczyszczająca nie powinna być jednorazową interwencją – zaleca nawet, by powtarzać ją przez tydzień każdego miesiąca. Można też stosować ją przez krótsze okresy czasu, ale najważniejsze jest, by za każdym razem po jej zakończeniu wracać do zdrowego odżywiania. Przepisy na dania detoks podajemy na końcu artykułu.
Produkty na diecie Dąbrowskiej
Warto zauważyć, że dieta dr Ewy Dąbrowskiej znacznie ogranicza cukier, a w związku z tym także porcje owoców. Uwzględnia jednak pewne produkty, które mogą nie kojarzyć się z kuracją detoks. To przede wszystkim zielony groszek i fasolka szparagowa. Choć należą do roślin strączkowych, nie są w pełni wykształconymi nasionami (jak niskobiałkowy groszek), albo zamiast nich jemy mięsiste strąki, jak w przypadku fasolki szparagowej. Dzięki temu są one pozbawione wad, takich jak gazotwórcze cukry, są lekkostrawne i niskokaloryczne, dlatego eliminacja ich tylko ze względu na grupę roślin, z której pochodzą, nie jest wcale konieczna.
Sprawdź w galerii, jakie produkty i posiłki można jeść na diecie dr Dąbrowskiej.
Dieta Dąbrowskiej – jadłospis na 14 dni
Wypróbuj leczniczy post dr Dąbrowskiej, by zyskać korzyści dla samopoczucia i zdrowia. Poniżej przedstawiamy przykładowy jadłospis na dwa tygodnie kuracji.
Dzień 1.
Śniadanie:
- napój z kiszonych buraków z koperkiem i czosnkiem,
- surówka z pomidorów z cebulą i ogórkiem kiszonym ze szczypiorkiem,
- surówka z białej kapusty z jabłkiem,
- gotowany burak w plasterkach,
- napój z melisy,
- sok z marchwi.
Obiad:
- zupa z zielonego groszku,
- sałatka z gotowanej kapusty kiszonej z pomidorami i porami,
- sałatka z selera, jabłka i rozgotowanych śliwek suszonych z kapustą pekińską,
- sok z czarnej porzeczki,
- grejpfrut.
Kolacja:
- mus z pomidorów i jabłek,
- przecier z jabłek gotowanych z przetartymi truskawkami na ciepło,
- sałatka z pomidorów, zielonej papryki i cebuli ze szczypiorkiem,
- surówka z kapusty pekińskiej ze świeżym ogórkiem, cebulą i koperkiem,
- napój z owoców dzikiej róży.
Dzień 2.
Śniadanie:
- napój z kiszonej kapusty z natką pietruszki,
- sok z marchwi i jabłka
- gotowana brukselka z kalarepką i koperkiem,
- surówka z marchwi z jabłkiem,
- sałatka z białej kapusty z zieloną papryką, morelami i koperkiem z sosem winegret,
- jabłko pieczone,
- herbatka ziołowa.
Obiad:
- zupa jarzynowa z ogórkiem kiszonym,
- gołąbki z nadzieniem jarzynowym z sosem pomidorowym,
- sałatka z kiszonej kapusty z jabłkiem i rozgotowanymi śliwkami suszonymi,
- sałatka z pomidorów ze szczypiorkiem,
- kompot z jabłek i moreli,
- owoce kiwi.
Kolacja:
- napój z jabłek z miętą,
- sałatka z gotowanych buraków z cebulą i jabłkiem na ciepło,
- surówka z białek kapusty z kiszonym ogórkiem, czerwoną papryką i koperkiem,
- sałatka z pomidorów z cebulą i szczypiorkiem,
- herbatka z melisy.
Dzień 3.
Śniadanie:
- sok z marchwi z cytryną,
- barszcz z kiszonych buraków z czosnkiem i koperkiem na ciepło,
- sałatka z cukinii, białej kapusty i papryki z sosem winegret,
- surówka z marchwi i jabłka z cytryną,
- sok z grejpfruta.
Obiad:
- zupa szpinakowa z jarzynami,
- sałatka z cukinii, kapusty włoskiej, papryki i pora z koperkiem,
- sałatka z ogórka świeżego i kiszonego z cebulą, z koperkiem i miętą,
- grejpfrut w kostkach z sokiem z porzeczek.
Kolacja:
- napój z jabłka i czarnej rzepy,
- sok z kiszonych ogórków,
- sałatka z ogórka kiszonego, cebuli i pomidora ze szczypiorkiem,
- sałatka z pomarańczy, kiwi i czarnej rzepy,
- jabłko pieczone z cynamonem.
Dzień 4.
Śniadanie:
- barszcz z kiszonych buraków z czosnkiem i koperkiem na ciepło,
- sok z marchwi, jabłek i mięty,
- sałatka z selera naciowego ugotowanego al dente, pomidorów i papryki z koperkiem,
- surówka z marchwi i jabłka z cytryną,
- sałatka z podgotowanej białej kapusty, gotowanej marchwi, pietruszki i selera, z natką pietruszki i majerankiem na ciepło,
- herbatka owocowa,
- jabłko pieczone.
Obiad:
- sok z jabłek i kiwi,
- zupa jarzynowa z pomidorami,
- mus z gotowanej kalarepki, jabłka i truskawek na ciepło,
- sałatka z pomidorów, cebuli i szczypiorku,
- sałatka z kapusty pekińskiej, gotowanej marchwi, jabłek, papryki i świeżego ogórka,
- mus z gotowanych jabłek.
Kolacja:
- napój z pomarańczy,
- bigos jarski,
- kapusta z pomidorami i cebulą na ciepło,
- surówka z selera, jabłka, kiwi i pomarańczy,
- sałatka z kiszonych ogórków, cebuli i gotowanych suszonych śliwek,
- surówka z jabłka z cytryną,
- napój z mięty.
Dzień 5.
Śniadanie:
- sok z marchwi i kiwi,
- barszcz z kiszonych buraków z czosnkiem i koperkiem,
- gotowane brokuły,
- sałatka z kiszonej kapusty, gotowanego buraka i cebuli,
- surówka z białej rzodkwi, papryki, kiwi i jabłka z natką pietruszki.
Obiad:
- zupa krem z warzyw na ciepło,
- papryka faszerowana mielonymi gotowanymi warzywami, duszona w sosie pomidorowym,
- surówka z sałaty, kalafiora, pomidorów, rzodkiewki i szczypiorku z czosnkiem i majerankiem,
- surówka z jabłka z chrzanem,
- kiwi,
- napój z owoców dzikiej róży.
Kolacja:
- zupa z zielonego groszku,
- gotowana biała kapusta z papryką i koperkiem,
- surówka z cukinii, ogórka i rzodkiewek z czosnkiem i koperkiem,
- sok z buraków, selera i jabłek,
- kiwi,
- jabłko.
Dzień 6.
Śniadanie:
- sok z pomarańczy, marchwi i jabłka,
- duszona brukselka z papryką i kalarepką na ciepło z koperkiem,
- surówka z ogórka świeżego i kiszonego z cebulą, suszonymi śliwkami, czosnkiem i bazylią,
- surówka z porów z jabłkiem i marchwią,
- kiwi.
Obiad:
- barszcz z kiszonych buraków z warzywami,
- cukinia nadziewana warzywami w sosie pomidorowym na ciepło,
- surówka z papryki, pomidorów i cebuli z czosnkiem i szczypiorkiem,
- surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem, kiwi i czosnkiem,
- kompot z agrestu i wiśni,
- jabłko.
Kolacja:
- mizeria z papryką, cukinią, cebulą i miętą,
- surówka z kalafiora, jabłka i kiwi z czosnkiem i koperkiem,
- mus z jabłek z truskawkami,
- sok z grejpfruta.
Dzień 7.
Śniadanie:
- sok z marchwi, kiwi i jabłka,
- barszcz czerwony z czosnkiem i koperkiem na ciepło,
- sałatka z ogórka kiszonego, buraków i jabłka,
- surówka z białej kapusty, sałaty, ogórka, rzodkiewek i jabłka z czosnkiem i bazylią,
- jabłko pieczone z cynamonem.
Obiad:
- zupa krem z porów,
- bigos z kapusty świeżej i kiszonej z pomidorami,
- surówka z jabłka i pomarańczy z chrzanem,
- surówka z pomidorów, kiszonego ogórka, suszonych śliwek z czosnkiem i szczypiorkiem,
- kompot z wiśni,
- jabłko.
Kolacja:
- jabłka zapiekane z cebulą i majerankiem,
- surówka z porów, marchwi, jabłek i kiwi,
- surówka z pomidorów, sałaty i cebuli ze szczypiorkiem,
- sok z grejpfruta, kalarepki i cytryny.
Dzień 8.
Śniadanie:
- barszcz z kiszonych buraków z chrzanem i koperkiem na ciepło,
- kalafior gotowany z koperkiem na ciepło,
- surówka z marchwi, jabłka i kiwi,
- surówka z sałaty, kiszonego ogórka, cebuli i suszonych śliwek,
- sok z marchwi i kiwi,
- kompot z jabłek i agrestu.
Obiad:
- chłodnik gazpacho,
- gołąbki nadziewane warzywami w sosie pomidorowym,
- surówka z białej rzodkwi z jabłkiem, porzeczkami i kiwi,
- sałatka z brokułów z jabłkiem, ogórkiem, papryką, czosnkiem i koperkiem,
- grejpfrut,
- niegazowana woda mineralna z cytryną.
Kolacja:
- buraki zapiekane z jabłkiem i cebulą z przeprawą włoską na ciepło,
- surówka z selera, jabłka, kiwi i szczypiorku,
- surówka z pomidorów, porów, rzodkiewek i suszonych śliwek z czosnkiem i miętą,
- sok z grejpfruta,
- kiwi.
Dzień 9.
Śniadanie:
- barszcz z kiszonych buraków z chrzanem i koperkiem na ciepło,
- kalafior gotowany na ciepło z koperkiem,
- surówka z marchwi, jabłka i kiwi,
- surówka z sałaty, kiszonego ogórka, cebuli i suszonych śliwek,
- sok z marchwi i kiwi,
- kompot z jabłek i agrestu.
Obiad:
- zupa z fasolki szparagowej,
- leczo z pomidorami, papryką, cebulą, cukinią, z natką pietruszki,
- surówka z białej kapusty z jabłkiem, cebulą i morelami,
- surówka z pomidorów, kiszonych ogórków, cebuli i suszonych śliwek z czosnkiem i szczypiorkiem,
- pieczone jabłko.
Kolacja:
- pomidory zapiekane z kalafiorem, cebulą i świeżymi ziołami na ciepło,
- surówka z porów, kalarepki, jabłka i pomarańczy,
- sałatka z gotowanych buraków z jabłkiem i chrzanem,
- sok z jabłek i marchwi z sokiem z cytryny,
- jabłko.
Dzień 10.
Śniadanie:
- sok wielowarzywny,
- barszcz z kiszonych buraków z czosnkiem i koperkiem na ciepło,
- biała kapusta z warzywami i jabłkiem na ciepło,
- surówka z pomidorów z cebulą i szczypiorkiem na liściach sałaty,
- surówka z ogórka świeżego i kiszonego z cebulą, szczypiorkiem i bazylią,
- jabłko pieczone z cynamonem.
Obiad:
- zupa pomidorowa z warzywami,
- duszona brukiew z jabłkiem w sosie szczypiorkowym na ciepło,
- surówka z parzonego selera naciowego z papryką, pomidorami i suszonymi śliwkami,
- kompot z czarnych porzeczek,
- jabłko.
Kolacja:
- sok z grejpfruta,
- surówka z kapusty pekińskiej, świeżego ogórka, jabłka i rzodkiewek z czosnkiem i koperkiem,
- surówka z kalarepki i papryki z natką pietruszki,
- sok z jabłek, buraków i kiszonych ogórków z koperkiem,
- jabłko pieczone z cynamonem,
- kiwi.
Dzień 11.
Śniadanie:
- sok z marchwi i porzeczek,
- barszcz z kiszonych buraków z czosnkiem i koperkiem na ciepło,
- surówka z kapusty pekińskiej z jabłkami, papryką i kiszonym ogórkiem, z czosnkiem i natką pietruszki,
- surówka z ogórków z miętą i cytryną,
- surówka z zielonej papryki, jabłek, kiszonego ogórka i cebuli ze szczypiorkiem,
- kompot z jabłek,
- grejpfrut.
Obiad:
- zupa z dyni,
- brukiew z jabłkiem w sosie porzeczkowym na ciepło,
- surówka z różnokolorowej papryki, cebuli i pomidorów z natką pietruszki,
- surówka z kiszonej kapusty, buraków i jabłek z czosnkiem i szczypiorkiem,
- kompot z truskawek,
- kiwi.
Kolacja:
- sok z marchwi, jabłek i kiwi,
- buraki z cebulą i papryką na ciepło,
- surówka z selera i jabłka z melisą,
- surówka z czerwonej kapusty z chrzanem i czosnkiem,
- kompot z wiśni,
- jabłko.
Dzień 12.
Śniadanie:
- sok wielowarzywny,
- barszcz z kiszonych buraków z czosnkiem i koperkiem na ciepło,
- cukinia duszona z brukselką i koperkiem na ciepło,
- surówka z pomidorów, rzodkwi i szczypiorku z czosnkiem i koperkiem,
- surówka z ogórka świeżego i kiszonego oraz cebuli z czosnkiem i szczypiorkiem,
- grejpfrut.
Obiad:
- zupa szpinakowa z warzywami,
- gulasz jarski z cukinii, pomidorów, cebuli, papryki i świeżego ogórka z natką pietruszki na ciepło,
- surówka z kiszonej kapusty z marchewką, jabłkiem, cebulą i szczypiorkiem,
- surówka z sałaty lodowej, pomidora, papryki i kiszonego ogórka ze szczypiorkiem i czosnkiem,
- kompot z owoców jagodowych,
- jabłko.
Kolacja:
- sok z grejpfruta,
- seler zapiekany z jabłkiem, cebulą i majerankiem na ciepło,
- surówka z pomidorów, kiszonego ogórka, papryki i cebuli z czosnkiem i ziołami,
- surówka wielowarzywna z sosem winegret,
- sok z jabłek, pomarańczy i marchwi,
- kiwi.
Dzień 13.
Śniadanie:
- barszcz z kiszonych buraków z czosnkiem i koperkiem,
- sok z marchwi,
- duszone brokuły z marchewką i koperkiem na ciepło,
- surówka z kapusty pekińskiej, jabłka, rzodkiewek i ogórka kiszonego ze szczypiorkiem,
- surówka z cukinii, pomidorów i cebuli z czosnkiem,
- jabłko.
Obiad:
- barszcz ukraiński w warzywami,
- leczo na ciepło z kabaczka, papryki, pomidorów i cebuli, duszone z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem,
- surówka z marchwi i jabłka z chrzanem,
- surówka z sałaty lodowej, kalafiora i pomidorów ze szczypiorkiem,
- woda niegazowana z sokiem z cytryny,
- pomarańcza.
Kolacja:
- biała kapusta duszona z papryką, cebulą i przyprawami ziołowymi,
- surówka z porów, ogórków, jabłka i suszonych śliwek,
- surówka z kiszonego ogórka, pomidorów, cebuli i szczypiorku,
- kompot z jabłek,
- kiwi.
Dzień 14.
Śniadanie:
- sok z marchwi i jabłek z cytryną,
- surówka z pomidorów z cebulą i szczypiorkiem,
- gotowany kalafior z koperkiem,
- surówka z czerwonej kapusty, jabłka, kiszonego ogórka i cebuli,
- sok z czarnej porzeczki,
- napój z pokrzywy, melisy i mięty.
Obiad:
- kapuśniak z kiszonej kapusty z papryką, cebulą i pomidorami,
- burak faszerowany warzywami na ciepło,
- surówka z białej kapusty z jabłkiem i przyprawami ziołowymi,
- surówka z kiszonego ogórka, papryki, cebuli i szczypiorku,
- sok pomidorowy,
- napój z mięty.
Kolacja:
- kabaczek faszerowany warzywami na ciepło,
- surówka z porów, marchwi i jabłka z sokiem z cytryny i chrzanem,
- surówka z sałaty lodowej, selera i papryki,
- napój z owoców dzikiej róży,
- jabłko.
Zobacz także:
Dieta dąbrowskiej – przepisy
Chociaż dania diety dr Dąbrowskiej można jeść bez ograniczeń, przy ich przyrządzaniu obowiązują ścisłe proporcje. W przypadku surówek warzywnych, których skład podany jest w ramach jadłospisu, dokładne ich ilości nie mają aż takiego znaczenia co np. w przypadku zup czy potraw uwzględniających bardziej kaloryczne produkty, takie jak np. groszek, dynia czy przecier pomidorowy. Stąd podczas przygotowania posiłków najlepiej korzystać z właściwych przepisów kulinarnych.
- Zupa z zielonego groszku
Składniki: 500 g zielonego groszku, świeżego lub mrożonego, 1 l bulionu warzywnego, sok z cytryny, sól, pieprz, natka pietruszki.
Przygotowanie: ugotuj groszek w bulionie, zmiksuj, dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem, po czym posyp posiekaną natką.
- Chłodnik gazpacho
Składniki: 1 pęczek włoszczyzny, 2 zielone papryki, 1 czerwona cebula, 2 ząbki czosnku, 1 świeży ogórek, 500 g pomidorów, sok z cytryny, sól, pieprz.
Przygotowanie: zetrzyj grubo włoszczyznę, pokrój w kostkę papryki i ogórka, posiekaj cebulę i czosnek, pomidory sparz, obierz i potnij na kostki. Wymieszaj składniki, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem, schłódź w lodówce.
- Kapuśniak z kiszonej kapusty
Składniki: 250 g kiszonej kapusty, 1 cebula, 1 l bulionu warzywnego, liść laurowy, ziele angielski, sproszkowana ostra papryka.
Przygotowanie: posiekaj kapustę i cebulę, zalej bulionem i ugotuj z liściem laurowym i zielem angielskim, po czym dopraw papryką.
Zrób zdrowy sok!
- Włoska zupa jarzynowa
Składniki: 2 cebule, 3/4 szkl. przecieru pomidorowego, 2 marchewki, 3 łodygi selera naciowego, 1/2 szkl. zielonego groszku, świeżego lub mrożonego, 1/2 szkl. fasolki szparagowej w kawałkach, 5 brukselek, 1 mała cukinia, 1,5 l bulionu warzywnego, pieprz, sól, natka pietruszki.
Przygotowanie: pokrój warzywa w kostkę, zalej wrzącym bulionem i ugotuj, dodając po koniec przecier pomidorowy, a na koniec dopraw solą oraz pieprzem i posyp posiekaną natką.
- Zupa z dyni
Składniki: 500 g miąższu dyni, 3 czerwone cebule, 1 szkl. zielnego groszku, świeżego lub mrożonego, 1,5 l bulionu warzywnego, sól, pieprz, sok z cytryny, natka pietruszki.
Przygotowanie: pokrój dynię w kostkę, a cebulę posiekaj, zalej wszystkie warzywa wrzącym bulionem, ugotuj i zmiksuj, po czym dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny, i posyp posiekaną natką.
- Bigos jarski
Składniki: 500 g kapusty kiszonej i/lub świeżej, 2 cebule, 1 szkl. bulionu warzywnego, 2 kwaśne jabłka, 1/2 szkl. przecieru pomidorowego, kminek, 2 ząbki czosnku, liść laurowy, sól, pieprz.
Przygotowanie: pokrój kapustę i posiekaj cebule, zalej warzywa bulionem, dodaj liść laurowy i kminek i duś, a pod koniec dodaj starte jabłka, przecier pomidorowy i pozostałe przyprawy i gotuj jeszcze 5 min.
- Leczo jarskie
Składniki: 3 papryki, 1 cebula, 1 mała cukinia, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, 1 szkl. bulionu warzywnego, pieprz, sól.
Przygotowanie: pokrój w kostkę paprykę i cukinię, posiekaj cebulę, zalej warzywa bulionem i ugotuj z liściem laurowym oraz zielem angielskim. Dodaj koncentrat pomidorowy, zgnieciony czosnek oraz sól i pieprz do smaku.
- Gołąbki jarskie
Składniki: 1 mała główka białej kapusty, 3 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 selera, 1 por, 2 cebule, 1/2 szkl. bulionu warzywnego, sól, pieprz, bazylia, 1/2 szkl. przecieru pomidorowego.
Przygotowanie: sparzaj krótko kapustę, by zdjąć z niej po kolei wierzchnie liście. Rozdrobnij pozostałe warzywa i uduś w bulionie, odparowując nadmiar wody, dopraw do smaku solą, pieprzem i bazylią. Nakładaj na środek każdego liścia porcję nadzienia i zawijaj je, by uformować gołąbki. Ułóż je ciasno w rondlu w taki sposób, by się nie rozwinęły, zalej przecierem pomidorowym i uduś, aż kapusta będzie miękka.
- Cukinia nadziewana warzywami w sosie pomidorowym na ciepło
Składniki: kilka małych okrągłych cukini, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 selera, 1 por, 2 cebule, 1/2 szkl. bulionu warzywnego, sól, pieprz, zioła, 1/2 szkl. przecieru pomidorowego.
Przygotowanie: odetnij czubki cukinii i wydrąż, odkładając miąższ. Posiekaj miąższ i warzywa, uduś w bulionie, odparowując nadmiar wody, dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami. Nałóż farsz do cukini i przykryj czubkami, wstaw cukinie do rondla, zalej przecierem pomidorowym i gotuj, aż będą miękkie.
- Burak faszerowany warzywami na ciepło
Składniki: kilka małych buraków, najlepiej okrągłych, 3 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 selera, 1 por, 2 cebule, 1/2 szkl. bulionu warzywnego, sól, pieprz, bazylia.
Przygotowanie: buraki upiecz w łupinach, aż będą półtwarde, odetnij czubki i wydrąż. Posiekaj warzywa, uduś w bulionie, odparowując nadmiar wody, dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami. Nałóż farsz do buraków, przykryj czubkami i piecz dalej, aż będą miękkie, a farsz w środku – gorący.
- Papryka faszerowana warzywami w sosie pomidorowym
Składniki: kilka małych papryk, 3 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 selera, 1 por, 2 cebule, 1/2 szkl. bulionu warzywnego, sól, pieprz, bazylia, 1/2 szkl. przecieru pomidorowego.
Przygotowanie: podpiecz paprykę w piekarniku, aż lekko zmięknie. Posiekaj warzywa, uduś w bulionie, odparowując nadmiar wody, dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami. Odetnij czubki papryk, usuń nasiona, wypełnij środki farszem, przykryj czubkami, wstaw papryki do żaroodpornego naczynia, zalej przecierem pomidorowym. Przykryj naczynie i piecz, aż papryki będą miękkie, a farsz w środku stanie się gorący.
- Kabaczek faszerowany warzywami na ciepło
Składniki: 2 małe kabaczki, 3 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 selera, 1 por, 2 cebule, 1/2 szkl. bulionu warzywnego, sól, pieprz, bazylia.
Przygotowanie: odetnij czubki kabaczków i wydrąż nasiona oraz część miąższu. Posiekaj miąższ i warzywa, uduś w bulionie, odparowując nadmiar wody, dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami. Wypełnij kabaczki farszem, przykryj czubkami, wstaw do żaroodpornego naczynia i piecz, aż miąższ w kabaczku będzie miękki.
- Sos winegret
Składniki: 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka miodu, sól do smaku.
Przygotowanie: połącz składniki.
- Kiszone buraki na barszcz
Składniki: 1 kg buraków, 3 ząbki czosnku, 3 płaskie łyżeczki szarej soli, skórka z chleba razowego (lub 1/2 szkl. żywego zakwasu buraczanego), 2 l wody przegotowanej, źródlanej lub mineralnej.
Przygotowanie: obierz buraki, pokrój w plastry, ułóż w ceramicznym naczyniu lub słoju i zalej roztworem wody z solą, dodając czosnek i skórkę chleba zawiniętą w gazę. Przykryj gazą i trzymaj w ciepłym miejscu, a po 3 dniach wyrzuć skórkę. Dojrzały zakwas przelej przez gazę do butelek i przechowuj w lodówce maks. przez 30 dni.
Dowiedz się też na temat:
- Gotowane warzywa
Składniki: burak, marchew, seler, kalarepa, brukiew, kapusta kiszona, kapusta słodka, kabaczek lub inne
Przygotowanie: warzywa umyj i ew. obierz, po czym ugotuj al dente (na półtwardo) najlepiej na parze albo w niewielkiej ilości wody. Po ugotowaniu przekrój i posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
- Jarzyny na ciepło
Składniki: cukinia, brukselka, brokuł, marchew, seler lub inne warzywa, ziele angielskie, liść laurowy, przecier pomidorowy, sól.
Przygotowanie: obierz warzywa, pokrój i ugotuj w niewielkiej ilości wody z zielem angielskim i liściem laurowym, dodaj przecier pomidorowy i dopraw do smaku solą.
- Mus jabłkowy
Składniki: jabłka, przyprawy korzenne, np. mielone goździki, cynamon, kardamon.
Przygotowanie: obierz jabłka, pokrój w ćwiartki i duś w niewielkiej ilości wody, aż się rozpadną, a następnie przetrzyj przez sito lub zmiksuj i dodaj przyprawy do smaku.
- Jabłka pieczone
Składniki: jabłka.
Przygotowanie: umyj jabłka, umieść z żaroodpornym naczyniu i piecz do miękkości w temperaturze 160°C.
Źródło: Zofia Wieczorek-Chełmińska „Dieta oczyszczająca i regeneracyjna”, PZWL