Spis treści
Jeśli nie masz własnego ogrodu, w którym kontrolujesz sposób, w jaki nawozisz swoje rośliny i chronisz je przed szkodnikami, upewnij się, że kupujesz ze sprawdzonego źródła. Ekologiczna uprawa musi dostosować się do pewnych wymogów, a to oznacza również zdrowsze skórki.
Skórki owoców i warzyw są wartościowe
Skórki owoców i warzyw zawierają na ogół więcej przeciwutleniaczy, błonnika, minerałów i witamin niż reszta (miąższ) tych roślin. Nieobrane owoce i warzywa mogą mieć do 33 procent więcej błonnika niż te bez skórki. A poziom przeciwutleniaczy w skórkach owoców może być nawet 328 razy wyższy niż w miąższu.
Oznacza to, że obierki są pełne pozytywnych właściwości, które są niezbędne dla naszego organizmu. Niestety często zawierają też wyższy poziom pestycydów, dlatego sięganie po produkty ekologiczne ma w tym przypadku duże znaczenie.
9 podstawowych wskazówek, jak ograniczyć marnowanie żywności
Zjadanie roślin w całości jest jednym ze sposobów na ograniczenie marnowania żywności. Z danych Polskiego Instytutu Ekonomicznego wynika, że statystyczny Polak marnuje nawet 247 kg jedzenia rocznie. To bardzo dużo. Dla porównania, średnia w Unii Europejskiej wynosi 173 kg na osobę. Co zrobić, że by marnować mniej? Oto kilka podstawowych wskazówek:
- kupuj tylko tyle jedzenia, ile potrzebujesz na określony czas;
- wybieraj się do sklepu częściej, po świeże produkty;
- rób listę zakupów;
- naucz się wykorzystywać nadmiar jedzenia na różne sposoby lub oddaj je do jadłodzielni;
- z nieużywanych końcówek i skórek roślin zrób pożywny koktajl;
- odpowiednio przechowuj żywność;
- częściej gotuj w domu, zamiast jeść na mieście;
- kompostuj;
- jedz resztki.
Tych warzyw i owoców nie trzeba obierać ze skórki
Jeśli gotujemy, ścieramy na tarce, miażdżymy czy pieczemy niektóre owoce i warzywa – nie musimy obierać je ze skórki. W przypadku jedzenia surowych roślin nie zawsze się to sprawdza, ale są takie, które bez problemu zjemy w całości, bez obierania.
Czy skórki nie są gorzkie? Są, ale tylko w takim stopniu, aby ułatwić nam trawienie, ponieważ zawierają cenny dla naszego organizmu błonnik. Poza tym gorycz można zrównoważyć, np. w przypadku buraków – dodając cytrynę i mód do pieczenia.