Spis treści
Jeśli nie masz własnego ogrodu, w którym kontrolujesz sposób, w jaki nawozisz swoje rośliny i chronisz je przed szkodnikami, upewnij się, że kupujesz ze sprawdzonego źródła. Ekologiczna uprawa musi dostosować się do pewnych wymogów, a to oznacza również zdrowsze skórki.
Skórki owoców i warzyw są wartościowe
Skórki owoców i warzyw zawierają na ogół więcej przeciwutleniaczy, błonnika, minerałów i witamin niż reszta (miąższ) tych roślin. Nieobrane owoce i warzywa mogą mieć do 33 procent więcej błonnika niż te bez skórki. A poziom przeciwutleniaczy w skórkach owoców może być nawet 328 razy wyższy niż w miąższu.
Oznacza to, że obierki są pełne pozytywnych właściwości, które są niezbędne dla naszego organizmu. Niestety często zawierają też wyższy poziom pestycydów, dlatego sięganie po produkty ekologiczne ma w tym przypadku duże znaczenie.
Jak myć owoce i warzywa? Sama woda może nie wystarczyć. Oto proste i tanie sposoby
Myjesz owoce i warzywa pod bieżącą wodą? Świetnie! To może jednak nie wystarczyć, ponieważ często są one opryskiwane substancjami chemicznymi, których celem jest odstraszanie szkodników czy zachowanie...
9 podstawowych wskazówek, jak ograniczyć marnowanie żywności
Zjadanie roślin w całości jest jednym ze sposobów na ograniczenie marnowania żywności. Z danych Polskiego Instytutu Ekonomicznego wynika, że statystyczny Polak marnuje nawet 247 kg jedzenia rocznie. To bardzo dużo. Dla porównania, średnia w Unii Europejskiej wynosi 173 kg na osobę. Co zrobić, że by marnować mniej? Oto kilka podstawowych wskazówek:
- kupuj tylko tyle jedzenia, ile potrzebujesz na określony czas;
- wybieraj się do sklepu częściej, po świeże produkty;
- rób listę zakupów;
- naucz się wykorzystywać nadmiar jedzenia na różne sposoby lub oddaj je do jadłodzielni;
- z nieużywanych końcówek i skórek roślin zrób pożywny koktajl;
- odpowiednio przechowuj żywność;
- częściej gotuj w domu, zamiast jeść na mieście;
- kompostuj;
- jedz resztki.
Czy zmiana nawyków i ograniczenie marnowania żywności jest trudne?
Marnujemy na potęgę. Statystyczny Polak wyrzuca rocznie do kosza na śmieci nawet 350 kg odpadów. Takie statystyki zachęcają coraz więcej osób do zmiany swojego stylu życia na bardziej ekologiczny, prz...
Tych warzyw i owoców nie trzeba obierać ze skórki
Jeśli gotujemy, ścieramy na tarce, miażdżymy czy pieczemy niektóre owoce i warzywa – nie musimy obierać je ze skórki. W przypadku jedzenia surowych roślin nie zawsze się to sprawdza, ale są takie, które bez problemu zjemy w całości, bez obierania.
Czy skórki nie są gorzkie? Są, ale tylko w takim stopniu, aby ułatwić nam trawienie, ponieważ zawierają cenny dla naszego organizmu błonnik. Poza tym gorycz można zrównoważyć, np. w przypadku buraków – dodając cytrynę i mód do pieczenia.