Obierasz skórki owoców i warzyw? Wcale nie musisz tego robić! Zobacz rośliny, które z powodzeniem zjesz w całości

Justyna Madan
To dla nas naturalne, że owoce takie jak jabłka zjadamy ze skórką. Niestety jabłka w 2022 roku trafiły na listę „Parszywej Dwunastki”, dlatego zanim zaczniemy jeść skórki, upewnijmy się, że pochodzą z ekologicznych upraw.
To dla nas naturalne, że owoce takie jak jabłka zjadamy ze skórką. Niestety jabłka w 2022 roku trafiły na listę „Parszywej Dwunastki”, dlatego zanim zaczniemy jeść skórki, upewnijmy się, że pochodzą z ekologicznych upraw. pixabay.com
Niektóre z tych owoców i warzyw prawdopodobnie jesz zarówno ze skórką i bez, ale niektóre zawsze obierasz i wyrzucasz do kosza. Oczywiście główną podstawą jedzenia skórek jest to, że rośliny, które kupujemy, są ekologiczne i poprawnie je myjemy. Sama woda nie zawsze wystarczy, żeby pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń. Sprawdź, których owoców i warzyw nie musisz obierać, skórkę też zjesz ze smakiem.

Spis treści

Jeśli nie masz własnego ogrodu, w którym kontrolujesz sposób, w jaki nawozisz swoje rośliny i chronisz je przed szkodnikami, upewnij się, że kupujesz ze sprawdzonego źródła. Ekologiczna uprawa musi dostosować się do pewnych wymogów, a to oznacza również zdrowsze skórki.

Skórki owoców i warzyw są wartościowe

Skórki owoców i warzyw zawierają na ogół więcej przeciwutleniaczy, błonnika, minerałów i witamin niż reszta (miąższ) tych roślin. Nieobrane owoce i warzywa mogą mieć do 33 procent więcej błonnika niż te bez skórki. A poziom przeciwutleniaczy w skórkach owoców może być nawet 328 razy wyższy niż w miąższu.

Oznacza to, że obierki są pełne pozytywnych właściwości, które są niezbędne dla naszego organizmu. Niestety często zawierają też wyższy poziom pestycydów, dlatego sięganie po produkty ekologiczne ma w tym przypadku duże znaczenie.

9 podstawowych wskazówek, jak ograniczyć marnowanie żywności

Zjadanie roślin w całości jest jednym ze sposobów na ograniczenie marnowania żywności. Z danych Polskiego Instytutu Ekonomicznego wynika, że statystyczny Polak marnuje nawet 247 kg jedzenia rocznie. To bardzo dużo. Dla porównania, średnia w Unii Europejskiej wynosi 173 kg na osobę. Co zrobić, że by marnować mniej? Oto kilka podstawowych wskazówek:

  • kupuj tylko tyle jedzenia, ile potrzebujesz na określony czas;
  • wybieraj się do sklepu częściej, po świeże produkty;
  • rób listę zakupów;
  • naucz się wykorzystywać nadmiar jedzenia na różne sposoby lub oddaj je do jadłodzielni;
  • z nieużywanych końcówek i skórek roślin zrób pożywny koktajl;
  • odpowiednio przechowuj żywność;
  • częściej gotuj w domu, zamiast jeść na mieście;
  • kompostuj;
  • jedz resztki.

Tych warzyw i owoców nie trzeba obierać ze skórki

Jeśli gotujemy, ścieramy na tarce, miażdżymy czy pieczemy niektóre owoce i warzywa – nie musimy obierać je ze skórki. W przypadku jedzenia surowych roślin nie zawsze się to sprawdza, ale są takie, które bez problemu zjemy w całości, bez obierania.

Czy skórki nie są gorzkie? Są, ale tylko w takim stopniu, aby ułatwić nam trawienie, ponieważ zawierają cenny dla naszego organizmu błonnik. Poza tym gorycz można zrównoważyć, np. w przypadku buraków – dodając cytrynę i mód do pieczenia.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Rolnictwo

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia